Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V Budapešti se rozběhlo mistrovství světa pětibojařů. Ženská štafeta skončila šestá, mužská neúspěšná

Po celý první zářijový týden probíhá v maďarské metropoli mistrovství světa pětibojařů. V úvodních pondělních soutěžích, jimiž byly štafety žen, skončil český tým ve složení Karolína Křenková a Barbora Ciprová na šestém místě. Jejich mužští kolegové Martin Bilko a Ondřej Svěchota své ambice utopili hned v první disciplíně, jíž byl šerm, který zakončili s pasivní bilancí. V celkové klasifikaci skončili 13. Největší čeští adepti na medaile a olympijské kvalifikace odcestovali do dějiště závodů teprve v úterý.

Moderní pětibojaři Jan Kuf (vpravo) a Martin Vlach
zdroj: PR autor: Komorous Filip

Křenkové s Ciprovou chybělo na medaili 41 bodů, vítězkami se staly Mayan Oliverová a Mariana Arceová z Mexika. "Bylo samozřejmě trošku poznat, že to byla pro holky premiéra na mistrovství světa, ale obě to zvládly dobře. V běhu a především šermu na ty nejlepší ztrácely, ale v dalších třech disciplínách byly zcela konkurenceschopné," chválil v tiskové zprávě reprezentační trenér Jakub Kučera výkony svých svěřenkyň v plavání, parkuru a střelbě.

V úvodní plavecké disciplíně skončily Češky čtvrté, stejnou příčku obsadily také v jízdě na koni. "Tam udělaly jedinou chybu a překročily časový limit. Takže se posunuly výrazně nahoru," uvedl Kučera. Doplnil, že závěrečná kombinovaná část závodnice prověřila.

"Jsou tu těžké podmínky pro střelbu. Hodně tady fouká vítr, zvedá se prach z běžecké trati a viditelnost pro střelbu je tak poměrně komplikovaná." V úterý šampionát pokračuje štafetou mužů. Stejně jako na mistrovství Evropy budou české barvy hájit Martin Bilko a Ondřej Svěchota, kteří byli před měsícem v Bathu pátí.  

Je nám líto, video expirovalo.
Pětibojaři odcestovali na Mistrovství světa

Konec ambicí v šermu

Bilko se Svěchotou utrpěli tvrdou ránu přes rozpočet hned v úvodním šermu. Nejenže skončili v závěru startovního pole, Svěchota si navíc poranil koleno.

Standardní výkony v dalších disciplínách už na razantní posun pořadím nestačily, byť v závěrečné kombinaci běhu a střelby se Češi chvilkově ocitli na osmém místě. "Ani jeden nepodal (v šermu) výkon, který by byl v téhle konkurenci potřeba, takže odstup byl hned veliký," litoval reprezentační trenér Jakub Kučera v tiskové zprávě.

Kvůli Svěchotovu zranění dokonce hrozilo, že česká dvojice odstoupí. "Nakonec se Ondra rozhodl, že to zkusí," doplnil Kučera. Titul vybojovali Němci Alexander Nobis a Patrick Dogue. Nobis vyhrál štafetový závod na MS už v roce 2015, v Berlíně byl tehdy jeho parťákem Dogueho bratr Marvin. Druzí skončili Korejci Čun Wung-tche, Čung Čin-hwa, bronz získali Rusové Alexandr Lesun a Danil Kalimullin.

Většinu výpravy soutěž teprve čeká

Kvalifikovat do Tokia se už zdařilo Martinu Vlachovi, který na mistrovství Evropy skončil senzačně třetí. Další protřelý český závodník Jan Kuf, trojnásobný medailista z MS, si účast zajistí, pokud rozšíří svoji sbírku cenných kovů.

Vedle jednoho páru v každém ze štafetových klání budou mít Češi zastoupení i mezi jednotlivci. V kvalifikaci mužů se objeví maximální možný počet čtyř českých zástupců. Eliška Přibylová pak jako jediná Češka zasáhne do individuálního závodu žen, kvalifikace ji čeká už ve středu. Celkem se tak na MS představí deset českých reprezentantů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články