Za kulisy: Premiér po schůzce s velvyslanci nařídil prověrku poradců

Stačila jedna schůzka premiéra s velvyslanci a Černínský palác podle zjištění Neovlivní.cz čeká další prověrka. Andrej Babiš se touto cestou domáhá konkrétních čísel, kolik peněz resort Tomáše Petříčka z ČSSD utratí na externích poradcích. Vyprovokoval ho pohled na Miroslava Pocheho mezi velvyslanci.

Dlouho chystané setkání premiéra Andreje Babiše s velvyslanci proběhlo minulé pondělí v Černínském paláci. Babiš na něm mimo jiné vyzval velvyslance, aby šířili v zahraničí pozitivní obraz Česka. “Nám se daří úplně skvěle…Mluvme takhle o naší zemi, protože to je ta pravda,” promlouval k diplomatům.

Setkání premiéra s velvyslanci, mezi účastníky sedí i Miroslav Poche. Zdroj: Vlada.cz

Podle zdrojů z Babišova okolí ale bezprostředně po setkání následoval pokyn, aby premiér dostal v co nejkratší době na stůl přehled výdajů, které ministerstvo zahraničí dává na externí poradce.

“Vyprovokoval ho pohled na Miroslava Pocheho mezi velvyslanci. Chce znát čísla, která ministerstvo na externí poradce vyplácí,” uvedl spolupracovník premiéra.

Informace o další prověrce pak potvrdil i zdroj ze sociální demokracie, která má ve vládě diplomacii ve své gesci.

Na bývalého europoslance a kandidáta sociálních demokratů na ministra zahraničí, kterého prezident odmítl jmenovat, je premiér doslova vysazený. A říká to i veřejně.  “Působení pana Pocheho je velice negativní, je jasné, že on nebude ministrem,” komentoval při loňském sestavování vlády plány ČSSD dosadit do Černínského paláce právě Pocheho.

Obdobně Poche, který po prezidentovu vetu působil nejprve jako tajemník na ministerstvu a později coby poradce, nenechá na premiérovi nit suchou. Opakovaně jej označil za neúspěšného premiéra a kritizuje ho i za jeho trestní kauzu. “Podle mého žádný sociální demokrat není nadšený z vlády s Andrejem Babišem, který je trestně stíhaný,” říkal například.

Každopádně není to první prověrka plateb ministerstev, kterou si premiér v posledních dvou letech vyžádal. Naposledy zveřejnil čísla za loňský rok, podle nichž ministerstva utratila za externí poradce a advokáty dohromady více než 400 milionů.

“Nesouhlasím s takovým utrácením peněz. Je to extrémně vysoká částka,” citoval premiéra v této souvislosti deník E15.

Ministerstvo zahraničí přitom podle tohoto seznamu patřilo spolu s kulturou a životním prostředím mezi tři resorty, které utratily nejméně. Diplomacie pak vyplatila externistům úplně nejmíň, konkrétně necelý milion korun. Naopak ministerstvo dopravy, které dlouhodobě řídí ANO, bylo s devadesáti čtyřmi miliony druhým nejštědřejším úřadem.

Premiér navíc do čísel započítal i zmiňované advokáty, kteří státu pomáhají například v arbitrážích. Dlouhodobě přitom náklady na externisty klesají.