Česko ročně zasáhnou stovky zemětřesení. Mohou přijít i ničivé otřesy?

V Česku se ročně odehrávají stovky až tisíce zemětřesení. Většina z nich jsou ale slabá. Část zemětřesení obyvatelé mohou pocítit, už dlouho se ale neuskutečnilo silné zemětřesení, které by mohlo vést k poškození majetku a zraněním lidí. Pravděpodobnost vzniku ničivého zemětřesení na území Česka existuje, i když je velmi malá. Orgány krizového řízení i hasiči se přitom umějí s důsledky takového zemětřesení vypořádat.

V Česku, stejně jako i ve zbytku světa, se zemětřesení dějí pravidelně. Podle vedoucího Ústavu fyziky Země Masarykovy univerzity Petra Špačka, ve kterém se zkoumá seismická aktivita v České republice i ve světě, se v některých letech na území Česka registrují i tisíce slabých zemětřesení. Kromě toho vzniká mnoho slabých zemětřesení, které neregistrují ani velmi citlivé přístroje.

"Zemětřesení s magnitudem 0,5 a větším jsme například v roce 2018 zaregistrovali zhruba 1600. Většina z nich vznikla ve formě seismických rojů v malé oblasti západních Čech. Naproti tomu v roce 2016, kdy se západočeský roj nekonal, jsme zaregistrovali jen přibližně šedesát podobně silných zemětřesení," sdělil Špaček pro EuroZprávy.cz

Podle něj se v Česku teoreticky může uskutečnit i silné zemětřesení, vždyť i daleko od okrajů litosférických desek existuje v zemské kůře napětí, které je pro vznik silnějšího zemětřesení dostatečné, a také v oblastech geologicky srovnatelných s územím České republiky silná zemětřesení i s magnitudem větším než osm někdy skutečně nastala. Navíc neexistuje žádný teoretický důvod, proč by se v tuzemsku nemohlo uskutečnit silné zemětřesení. "Je ale zřejmé, že pravděpodobnost výskytu silného ničivého zemětřesení na území České republiky je pro příští generace velmi, velmi malá," uvedl Špaček.

Podle vedoucí katedry ochrany obyvatelstva Technické univerzity Ostravy Lenky Brumarové se Česká republika radí mezi klidné seismické oblasti, ale v tuzemsku mohou nastat důlní zemětřesení. "Nejčastěji tato zemětřesení způsobuje zřícení prostor po důlní činnosti v oblasti. Nejvíc se jim podléhají Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj," řekla Brumarová. Špaček dodal, že důlní otřesy v Česku jsou nejčastěji spojené s hlubinnou těžbou černého uhlí v okolí Karviné i Havířova a také v mnoha dalších činných dolech v polské části hornoslezské uhelné pánve.

Podle Brumarové se hodnoty magnituda těchto zemětřesení nejčastěji pohybují mezi třemi a 4,5, což je porovnatelné se slabými tektonickými zemětřeseními, tyto hodnoty nejsou však nijak významné pro obyvatelé přilehlých oblastí. "Mohou pocítit otřesy na budovách, vybavení domácnosti a může se objevit lehké znepokojení veřejnosti, ale za výjimkou případných zranění pracovníků v hornických profesích, újma na zdraví kvůli takovým zemětřesením nevzniká," uvedla pro EuroZprávy.cz Brumarová.

Podle Špačka vznikají silnější přirozená zemětřesení v tuzemsku častěji v západních Čechách, v okolí Nového Kostela a Lubů, například se poslední zemětřesení tam odehrála v letech 2018, 2014 a 2011. Dodal, že se v roce 2017 uskutečnilo zemětřesení u Hlučína s magnitudem 3,5 a pocítili ho obyvatelé až na vzdálenosti osmdesát kilometrů.

"Poměrně často jsou na území Česka pocítěna zemětřesení z oblasti východních Alp, například otřesy při zemětřesení s epicentrem západně od Vídně v roce 2016 s magnitudem 4,2 nahlásila téměř tisícovka obyvatel jižní části Česka," řekl Špaček. Dodal, že velmi slabé otřesy mohou vnímavější lidé pocítit i při zemětřeseních s nižším magnitudem. Stává se to například v jižních Čechách, na jihu Moravy nebo v Hrubém Jeseníku.

Podle něj se v Česku byly zaznamenány případy zemětřesení i s magnitudem 4,8 nebo 4,9. „Při takových zemětřeseních už může v blízkosti ohniska nastat poškození starších budov nebo se zřítit komín," sdělil Špaček. Dodal, že oběti na životech při těchto zemětřeseních nejsou známy Ty častěji vznikají při důlních otřesech. Nejsilnější zemětřesení s ohniskem v republice zaznamenaná lidmi nebo přístroji tedy nepřesáhla magnitudo 5. "My ale víme, že v minulosti tady určitě vznikala i silnější a že mohou jistě vznikat i v budoucnu," uvedl geolog.

Dodal, že některá pozorování z geologických záznamů naznačují, že na území Česka v geologicky nedávné minulosti velmi pravděpodobně vznikala silnější zemětřesení než dnes. „Nalezení důkazů o tom, jak byla naše prehistorická zemětřesení silná a kdy přesně vznikla, je jedna z velkých výzev seismologie a geologie. Prozatím máme pozorování, která jasně ukazují, že některé naše zlomy byly ještě v pozdní fázi poslední doby ledové srovnatelně aktivní jako třeba některé zlomy v Alpách, na nichž dnes vznikají zemětřesení desetkrát silnější než ta nejsilnější známá u nás,“ vysvětlil Špaček.

Připravenost Česka na silná zemětřesení

Podle Brumarové jsou důlní otřesy v České republice zařazeny do registru 72 typů nebezpečí, které se mohou vyskytnout na území státu. V bezpečnostním plánování územních celků se důlní zemětřesení řeší jako případy havarijního plánování. "Složky Integrovaného záchranného systému jsou připraveny plnit úkoly ochrany obyvatelstva a zmírnit následky dopadů této mimořádné události v nejvyšší možné míře," sdělila Brumarová.

Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru České republiky Nicole Zaoralové vzhledem k nízkému riziku vzniku zemětřesení v Česku není činnost hasičů na tuto mimořádnou událost přímo zaměřena. "Nicméně i v takových situacích bychom byli schopni si poradit," řekla.

Podle ní by se při zemětřeseních mohly využit bojový řád Záchrana osob ze zřícených budov a konspekt požární taktiky Záchrana osob z demolic a závalů. Znalosti o tom, jak je potřeba jednat v takových situacích, hasiči získávají v průběhu pravidelné odborné přípravy, a to jak teoreticky, tak i prakticky při cvičeních. "Jsme samozřejmě cvičeni i na spoustu souvisejících situací jako vyprošťování z výtahů, události s větším počtem zraněných nebo svahové deformace," uvedla Zaoralová.

Podle Brumarové jsou v případě výskytu poměrně silného otřesu, při kterém by mohly vzniknout škody především na životě i zdraví osob, majetku a životním prostředí, orgány krizového řízení připraveny tuto situaci vyřešit. "K řešení je možné využít krizové štáby, obce s rozšířenou působností i krizový štáb kraje," vysvětlila. Také se může vyhlásit krizový stav, který bude buď v podobě stavu nebezpečí, kdy pravomoc přebere hejtman, a nebo nouzového stavu, kdy pravomoc bude mít vláda.

Související

Více souvisejících

Zemětřesení Zemětřesení Česko Lidé Vědci Česká republika

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy