Hlavní obsah

Johnson zákony nepřekročil, parlament může práci přerušit, rozhodl soud

Edinburgh
Aktualizováno

Přerušení zasedání britského parlamentu není v rozporu s právním řádem, oznámil ve středu soud ve skotském Edinburghu. Soudce Raymond Doherty oznámil, že rozhodnutí o tom, zda je tento krok protiústavní, nepřísluší justici. Je to podle jeho slov problém politický, uvedla televize Sky News. O přerušení požádal královnu premiér Boris Johnson.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Britský ministerský předseda Boris Johnson

Článek

Nástroj, který vláda použila, že premiér požádá britského panovníka, v tomto případě královnu Alžbětu II. o ukončení jedné parlamentní schůze a následné zahájení schůze nové, je běžnou součástí britského politického systému.

Tentokrát ale jeho využití vyvolalo vlnu nevole kvůli načasování. Více než 75 poslanců tvrdí, že se ministerský předseda uchýlil k nepřípustnému omezení parlamentu, aby mohl uskutečnit proti vůli poslanců brexit bez dohody. Podali proto žádost o předběžné opatření, kterým chtěli zabránit přerušení aktuálního poslaneckého jednání.

Podle soudu v Edinburghu vláda nijak nepřekročila zákony. Nespokojení opoziční zákonodárci se proti verdiktu hodlají odvolat, oznámila na Twitteru poslankyně Skotské národní strany (SNP) Joanna Cherryová.

Žádosti o zablokování vládního rozhodnutí byly předloženy také soudům v Londýně a v severoirském Belfastu. V britské metropoli se věc začne projednávat ve čtvrtek.

Královna Alžběta II. minulý týden na základě doporučení vlády nařídila, aby britský parlament nezasedal od příštího týdne až do 14. října, přičemž 31. říjen je platným termínem odchodu Británie z Evropské unie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám