Hlavní obsah

K rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo zatím nedošlo, zdůraznil žalobce Zeman

Právo, Novinky, jas, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se pozastavil nad vyjádřením pražského státního zastupitelství k vývoji kauzy Čapí hnízdo, v níž mezi obviněnými figuruje i premiér Andrej Babiš (ANO). Dozorující státní zástupce Pavel Šaroch v případu změnil svůj právní názor a podle Deníku N navrhl zastavit stíhání Babiše i dalších obviněných. Jak přesně Šaroch rozhodl, však státní zastupitelství nesdělilo.

Záznam: Briefing nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana k vývoji kauzy Čapí hnízdo.Video: ČTK

 
Článek

„Doposud jsem byl zdrženlivý,“ uvedl Zeman s tím, že jej k reakci vyprovokovaly informace a vyjádření, která se objevila v pondělí. „Nejsem informován, jak vypadá dění ve spise,“ dodal nejvyšší státní zástupce, aby předešel spekulacím.

„Doposud není rozhodnuto, pouze byl anoncován směr, jakým se uvažování státního zástupce ubírá,” zdůraznil a doplnil, že veřejnost by měla být informována o „zásadních postupech”, nikoliv o dílčích věcech. Následně popsal postup, jaký má dozorující státní zástupce dodržovat, tzv. aprobační proces.

Mentální procesy dozorujícího státního zástupce mě v současné době nezajímají
nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

„Bude nutné vyčkat závěrečného meritorního rozhodnutí,” dodal Zeman, podle něhož se případ může vrátit policii k došetření, stíhání může být zastaveno, případně do něj může nejvyšší státní zástupce vstoupit. Další možností je podání obžaloby.

„Mentální procesy dozorujícího státního zástupce mě v současné době nezajímají,“ odtušil Zeman k informaci o změně Šarochova názoru.

Šarochův návrh tak nejprve posoudí šéf pražských žalobců Martin Erazím. Ten může se stopnutím kauzy souhlasit, nebo naopak Šarochovi nařídit, aby rozhodl jinak – třeba o podání obžaloby k soudu.

Šéf žalobců Zeman má v případě, že by bylo stíhání zastaveno, právo usnesení do tří měsíců od nabytí právní moci zrušit. [celá zpráva]

Nepokazím si čistý štít

Nejvyššího státního zástupce může odvolat vláda, proto nemohla nepřijít otázka, zdali se Zeman necítí být ohrožen v případě, že by měl o případu rozhodovat. „Už v minulosti jsem snad osvědčil, že než o setrvání ve funkci mi jde o prosazování spravedlnosti, a tak tomu bude i nadále. A kdybych měl kvůli tomu být někdy odvolán nebo ne, to je mi jedno. Nepokazím si čistý štít jen proto, abych setrval na nějaké pozici,“ uzavřel Zeman.

Babišovi již k zastavení stíhání pogratuloval prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám