Opera Národního divadla zahájí novou sezonu Ščedrinovou Lolitou

Opera Národního divadla a Státní opery zahájí novou sezonu dvoaktovou operou Lolita současného ruského skladatele a klavíristy Rodiona Ščedrina. Dílo podle literární předlohy Vladimira Nabokova se 3. a 5. října 2019 odehraje ve Stavovském divadle v české premiéře. V hlavní roli se na přání Ščedrina představí ruská sopranistka Pelageja Kurenná, která se bude střídat s Martou Reichelovou. Hudebního nastudování se chopí mladý německý dirigent ruského původu Sergey Neller. S orchestrem Státní opery se dnes setká poprvé, uvedla na tiskové konferenci dramaturgyně opery Národního divadla Jitka Slavíková.
R. K. Ščedrin: Lolita, Národní divadlo 2019 (vizuál ND)

Opera Lolita se v Praze dočká teprve čtvrtého nastudování. Světová premiéra se konala v roce 1994 ve Stockholmu. Poté byla uvedena v Rusku a Německu. Podle Nellera tak ještě nemá zažitou tradici, proto pro něj dirigentská úloha v tomto případě není lehká, řekl. “Hlavní úkol spočívá v tom, abychom každé notě předaly maximální smysl, abychom to nezahráli jen tak, ale každá nota nesla hluboký význam,” doplnil Neller.

Sám Ščedrin považuje Lolitu, kterou Nabokov napsal nejprve v angličtině a následně v ruštině, za jednu z nejdůležitějších knih 20. století, uvedl dnes. Nevypráví podle něj pouze příběh dvanáctileté dívky a zralého čtyřicetiletého muže, kniha nabízí filosofický pohled na život a ukrývá tajemství. Jde podle něj o pokus pocítit a pochopit, co je ženská krása a přitažlivost.

Nabokova Lolita se dočkala v režii Stanleyho Kubricka v roce 1962 prvního filmového zpracování, následně ji v roce 1997 na filmové pĺátno přenesl Adrian Lyne. Za jejím muzikálovým provedením stojí dvojice Alan Lerner a John Barry, na divadelní prkna ji přenesl Edward Albee.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]