Hlavní obsah

Hraběnka, která myla nádobí v jídelně. Vrací se seriál Modrá krev

Novinky, Stanislav Dvořák

Modrá krev se vrací 5. září ve 20.00 na ČT2. Dokumentární cyklus Aleny Činčerové hledá odpověď na to, kdo jsou dnešní čeští šlechtici. Jak žijí, kde pracují, jak vnímají minulost a současnost svých rodin.

Foto: Česká televize

František Kinský

Článek

Poté, co čeští šlechtici v roce 1948 přišli doslova o všechno, mnozí emigrovali. Někteří ale zůstali a přežili šikanu komunistického režimu v různých profesích. Jejich děti tu dodnes žijí a sotva se nějak liší od ostatních. Nebo jsou přece jen jiní?

Zámky a pozemky sice některým šlechticům byly vráceny, ale v hrozném stavu. Část budov se úplně rozpadla. Jedni to vzdali, jiní se zarputile snaží vrátit zámky, statky a lesy do původní podoby a objekty i otevírají veřejnosti.

„V mnoha zemích světa patří aristokraté mezi celebrity. Téměř každý jejich pohyb se neobejde bez pozornosti tisku. A nejen bulvárního. U nás je ale moc neznáme. Je to důsledek perzekuce z časů komunistické totality, kdy byly českým aristokratům vyvlastněny jejich rodinné statky, mnozí emigrovali a ti, co zůstali, přežívali v potupných životních podmínkách,“ uvedla režisérka Alena Činčerová.

Bubnové z Litic, Wratislavové z Mitrovic

V druhé řadě cyklu Modrá krev se bude mluvit o rodech Liechtensteinů, Wratislavů z Mitrovic, Bubnů z Litic, Belcrediů či Bartoňů z Dobenína. Česká šlechta ráda udržuje odkaz předků, její zástupci nemají ve zvyku si stěžovat a o svém životě vyprávějí navzdory nelehkým osudům s nostalgickou pokorou.

„Většina z těch, co neemigrovali, byla vězněna, jejich potomci nesměli studovat, museli vykonávat ta nejpodřadnější zaměstnání. Například hraběnka Eleonora Bubnová z Litic myla nádobí v dietní jídelně u Bumbrlíčka. Byla šťastná, když se časem vypracovala na servírku a nosila denně sedmnáct obědů na jednom tácu. Hrabě Ludvík Belcredi po propuštění z tábora nucených prací jezdil s brněnskou tramvají a baronka Josefína Hildprandtová zase pracovala v Mototechně,“ dodala Činčerová.

Pořadem provází František Kinský, který je sám potomkem šlechtického rodu. V každém díle představí jeden rod, bude rozplétat příbuzenské vazby a naslouchat neskutečným životním příběhům.

Reklama

Výběr článků

Načítám