Hlavní obsah

Itálie sestavila vládu bez protiimigrační Ligy, čeká se změna politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italský premiér Giuseppe Conte sestavil novou koaliční vládu, v níž bude vládní Hnutí pěti hvězd (M5S) a dosud opoziční středolevá Demokratická strana (PD). Oznámil to ve středu úřad prezidenta Sergia Mattarelly. Naopak v opozici skončí dosud vládní protiimigrační Liga, která vládu položila v naději, že by vyhrála předčasné volby.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Italský premiér Giuseppe Conte

Článek

Prezident Conteho, který stál i v čele minulé vlády, pověřil sestavením nového kabinetu před šesti dny. Dosavadním koaličním partnerem M5S byla protiimigrační Liga Mattea Salviniho, který ale v srpnu vypověděl další spolupráci a z koalice vystoupil ve snaze vyvolat předčasné volby. Populisté z M5S se však překvapivě dohodli na spolupráci se svým dosavadním rivalem PD.

M5S v úterý pořádala stranické hlasování, aby se přesvědčila o podpoře svých členů pro vládnutí s PD. Pro spolupráci se vyslovilo 79 procent z 80 000 účastníků stranického hlasování. „Nyní potřebujeme udělat poslední krok,” řekl v úterý předseda Luidi Di Maio s tím, že jde už jen o rozdělení rezortů.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Italský prezident Sergio Mattarella v prezidentském paláci

Conte ve středu prezidenta informoval, že se mu podařilo vládu sestavit. Přísahu má kabinet složit ve čtvrtek v 10:00.

Čeká se změna italské politiky

Začaly se už objevovat informace o přidělených rezortech. Předseda M5S Luigi di Maio povede diplomacii. Roberto Gualtieri z PD, který je poslancem Evropského parlamentu, má řídit hospodářství. Salviniho ve funkci ministra vnitra, který tvrdě bojoval proti migraci, vystřídá Luciana Lamorgeseová, která je bez politické příslušnosti. Di Maio na Twitteru uvedl, že jeho vláda otevře přístavy, takže do nich budou moci vplouvat lodi s migranty, čemuž Salvini tvrdě bránil.

„Nyní půjdeme změnit Itálii,” napsala předsedkyně Demokratické strany na svém facebookovém profilu.

Nová italská vláda podle serveru Politico přiblíží italskou politiku té unijní. Bude se více orientovat na Brusel a méně koketovat s Ruskem. Také se pokusí omezit svůj rozpočet, aby posílila ekonomiku, ale bude současně tlačit na uvolnění podmínek Paktu stability, které podle šéfa zástupce M5S v europarlamentu Tiziany Behginové brzdí evropskou ekonomiku a zejména tu italskou. Sektor služeb v Itálii rostl v srpnu méně, než se čekalo, i když rostl už třetí měsíc za sebou. HDP v posledním roce stagnuje, uvedl web WSAU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám