Padesát ekologických autobusů Solaris pro Švédsko

Dopravní společnost Vy Buss AB koupí osm elektrických autobusů a 42 plynových. Většina bude v provozu ve městě Gävle v Botnickém zálivu.
Dopravní společnost Vy Buss AB koupí osm elektrických autobusů a 42 plynových. Většina bude v provozu ve městě Gävle v Botnickém zálivu.
V Gävle bude v provozu 24 elektrických autobusů Solaris Urbino 12 CNG, 16 kloubových autobusů Solaris Urbino 18 CNG a 8 autobusů Solaris Urbino 12 s elektrickým pohonem. Provozovatel Vy Buss AB objednal ještě dva Solaris Urbino 12 poháněné CNG do města Hässleholm. Podle harmonogramu budou plynové autobusy dodány v polovině roku 2020, e-busy v prvním čtvrtletí roku 2022.

„Jsme rádi, že začínáme pracovat se Solaris, který odborně splňuje požadavky společností X-trafik a Vy Buss AB. Dostaneme jak vozidla, tak i například desetiletou technickou podporu. Spoluprací se Solaris garantujeme ty nejlepší podmínky pro spokojenost našich zákazníků a pro zvýšení podílu veřejné dopravy v Gävle,“ uvedl Andreas Ehrenborg, technický ředitel Vy Buss AB.

Solaris 12 electric bude vybaven bateriemi Solaris High Energy o výkonu 200 kWh. Každý autobus bude mít 28 sedadel + dvě sklápěcí.  Autobusy Solaris Urbino 12 CNG poskytnou 31 míst a autobusy s délkou 18 metrů 45 míst (včetně čtyř sklápěcích).

Spolupráce mezi Solarisem a švédskými provozovateli sahá do roku 2003. Od té doby Solaris dodal zákazníkům ve Švédsku více než 600 vozidel, z nichž převážná většina jsou vozidla s nízkými nebo nulovými emisemi.

Solaris