Jezdci mají ve Frenštátě jednu z posledních šancí bodovat do série Českého skokového poháru

Parkuroví jezdci mají už jen dvě příležitosti bodovat do žebříčku Českého skokového poháru. Frenštát pod Radhoštěm se stane ve dnech 6. až 8. září 2019  dějištěm předposledního kola série. Účast nevynechá ani lídr tabulky Jan Štětina.

V loňské sezoně zažilo travnaté kolbiště ve Frenštátě pod Radhoštěm po předchozí vydařené rekonstrukci pohárovou premiéru. I letos se samozřejmě bude skákat na trávě a účastníci budou podle pravidel čerpat bonusové body, jež jsou rozdávány právě při kolech konaných na travnatém povrchu. Toto zvýhodnění se týká všech vypsaných túr.

O pět bodů více k dosaženému umístění si tak připíšou i jezdci úspěšní ve frenštátském Czech Junior Cupu. Vedoucí trojice z žebříčku juniorské rundy bude na startu chybět, a tak se otvírá příležitost polepšit si v hodnocení pro Natálii Očenáškovou, jež je aktuálně čtvrtá a Kateřinu Matuškovou, která drží pátou příčku. Na soupisce jsou také Tereza Vysoudilová, Daniel Pospěch nebo Tereza Lipavská. Junioři budou v dílčím finále v neděli 8. září závodit na parkuru s překážkami do 120 centimetrů.

Na jezdce ve věku do 25 let bude v neděli čekat kurz s výškou do 135 centimetrů. O co nejvyšší bodový příděl do hodnocení U25 se v předposledním kole poperou všichni jezdci z úplné špičky této túry. Vedoucí jezdkyně Natálie Ulčová má obrovský náskok padesáti bodů, ve Frenštátu se chystá svou pozici ještě upevnit. Na dalších příčkách jsou však nepatrné rozdíly. O body pojede druhá Miroslava Škanderová, i Nina Kaločová a Jiří Tměj, jež jsou na hned v závěsu za ní. Čelit budou konkurenci ve složení Kateřina Kubrická, Václav Staněk či Tina Šalková. Dorazí i novopečená mistryně České republiky v kategorii U25 Linda Portychová.

Vrcholem mítinku bude Eurobit Velká cena Frenštátu pod Radhoštěm, jež jako poslední nedělní soutěž celou akci uzavře. Na start se postaví lídr žebříčku Jan Štětina, který v hlavní soutěži slavil letos vítězství už třikrát. Do Beskyd veze Cabareta-S a Fantastica-S. Přiblížit se finálové sestavě TOP4 bude moci dvojnásobný vítěz seriálu Marek Klus, ten je průběžně pátý. Sedlat bude Carebise a Sabelia. Představí se také Marek Hentšel s Censorem, Vladimír Tretera s hnědákem Gangsterem VH Noddevelt, Jiří Hruška v sedle klisny Arven nebo loňský finalista Matěj Kotalík, jenž bude závodit se Sir Sidem. Parkur s výškou do 145 centimetrů připraví stavitelka Jana Holá.

Frenštát je poslední zastávkou před závěrečným kolem, které proběhne v sobotu 21. září 2019 v Martinicích. Finále všech túr včetně Českého skokového poháru budou na programu o den později, tedy v neděli 22. září 2019. Kompletní informace o seriálu najdete zde.  

(jm, SportovníListy.cz, foto: Kateřina Navojová)