Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Česko

Početí už nebude cesta z vězení. Kvůli těhotenství vražedkyně Janákové se změní trestní řád

Petra Janáková (vpravo) přichází do soudní síně. foto: David TanečekLidové noviny

Praha - Na příběhu Petry Janákové, která se svým exmanželem vraždila pro peníze a pak otěhotněla za mřížemi, se odhalila skulina v zákoně. Paragrafy jednoduše nebraly v potaz, že by ve střeženém prostředí soudně omezené svobody mohlo k početí dojít. Teď se mezera zacelí.
  5:00

V říjnu předloží poslanci hnutí ANO novelu trestního řádu, podle níž už nebude gravidita automatickou propustkou na svobodu. Nyní platí, že odsouzená žena rodí venku a s dítětem tam setrvá rok, než musí zpět do cely. Celou tu dobu je, stejně jako od června Janáková, mimo dohled justice či policie.

Nové paragrafy nařídí, že o případném dočasném propuštění nebo porodu ve vězení, bude u zvláště závažných zločinů rozhodovat soud, který vezme v potaz konkrétní okolnosti.

Petra Janáková u soudu.
Manželé Jaroslav Janák a Petra Janáková jsou podezřelí z loupežné vraždy muže u...

Velmi podobný návrh už poslali do sněmovního osudí zástupci Starostů, Pirátů, SPD, ČSSD, KSČM a TOP 09. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se ale včera při představení novely nechala slyšet, že předkladatelé z ANO – Petr Sadovský a Andrea Babišová – odvedli komplexnější práci. Spíše jde ale o to, kdo si přičte politické body, protože první předložená novela se mohla cizelovat k dokonalosti přes pozměňovací návrhy.

Kauza záhadně oplodněné vražedkyně s mimořádným trestem vyvolala vlnu mediálního i veřejného zájmu, spolu s pobouřením, že je něco takového vůbec možné. Dlužno dodat, že původně – když vězeňské početí vešlo ve známost – ministerstvo spravedlnosti považovalo změnu zákona za zbytnou.

byt 2+kk v Plzni - Bory
byt 2+kk v Plzni - Bory

Zikmunda Wintra, Plzeň - Jižní Předměstí
2 978 000 Kč