Absolventka Ateliéru dokumentární tvorby FTF VŠMU v Bratislavě, která už během studia získala v roce 2013 cenu za režii na festivalu studentských snímků, se kromě dokumentárních filmů věnovala také přípravě kulturních pořadů Umění pro RTVS. Spolupracovala na projekcích pro inscenace ve Slovenském národním divadle, na starosti měla i režii slovenské audioknihy Ruzká klazika od Daniela Majlinga, a zároveň pracovala na několika dokumentárních projektech spolu s fotografem a kameramanem (donedávna i životním partnerem), Martinem Kollárem (47). Byla to tedy žena, o kterou byl v pracovní sféře velký zájem.

Nad jejím předčasným a hlavně dobrovolným odchodem ze života všichni nevěřícně kroutí hlavou, a v jejím okolí se šušká, že dlouhodobě bojovala s depresemi, jimž rozhodně nepřispěl rozchod s Kollárem. „Jelikož sebevraždy končí smrtí, nikdy se přesně nedozvíme motivaci člověka k tomuto činu. Důvody mohou být vnitřní, tedy deprese nebo duševní choroba,“ prozradila slovenskému magazínu Plus Jeden Deň psychiatrička a sexuoložka MUDr. Danica Caisová.

„Ženy však častěji páchají pouze sebevražedné pokusy, dokonané sebevraždy jsou doménou mužů. U žen je to spíše jako volání o pomoc. Má problém, upozorňuje na něj, snaží se, aby okolí vidělo, že se necítí dobře. Potom volí tento způsob, aby na sebe upozornila.“

„Sebevraždy jsou jedna velká záhada, co se vlastně děje, co vede člověka k tomu, že opravdu uvažuje o konci života. Náhlý zkrat bývá nejčastěji při duševních chorobách, u duševně zdravých lidí tomu tak není. Tam se sbírají negativní pocity, až převáží touha zemřít. Deprese je strašná nemoc, protože vede k obrovskému duševnímu utrpení, kterého se onen dotyčný člověk nedokáže zbavit. Proto se rozhodnou ukončit život smrtí, která je osvobodí od utrpení,“ dodala psychiatrička.

„Možná to bylo její křehkostí, nadměrnou citlivostí. Odráží se to v talentu, co není zvládnutelný v běžném životě,“ uvedl její kolega a pedagog Jaro Vojtek, kterého smrt talentované mladé ženy notně zasáhla. 

VIDEO: Trailer k Hotelu Úsvit, který Mária natočila

Fotogalerie
8 fotografií