Reklama
Dnes je sobota 04.05.2024     svátek má Květoslav

Jihlava jedná o vstupu Číňanů do letiště v Henčově

Ilustrační foto: archiv JL
Ilustrační foto: archiv JL

5.9.2019 Aktuality/Komentáře (8), autor:
Pavel Bajer

Námluvy s ministerstvem obrany o spoluúčasti na investici do zpevněné dráhy jihlavského letiště v Henčově dopadly neúspěšně. Město nyní hledá strategického investora v Číně. Konkrétně se jedná o firmu Zall Skyleader a.s.
Součástí čínské firmy je také jihlavský výrobce ultralehkých letadel Zall Jihlavan Airplanes. Uvedená firma chce postavit na letišti montážní halu. Své setrvání v Jihlavě však podmiňují vybudováním zpevněné dráhy. 
Město Jihlava zaslalo čínské firmě, která sídlí v partnerském Wuhanu, dopis, ve kterém jí nabízí spoluúčast na projektu. 
„Jednali jsme o tom, že by strategický partner do projektu vstoupil potřebným třetinovým podílem, což je zhruba 30 milionů korun,“ přiblížil náměstek jihlavské primátorky Petr Laštovička (ODS).  
V dopise do Číny mimo jiné uvedl, že vzhledem k finančním možnostem není město schopné dofinancovat projekt v nejbližších dvou letech. V loňském roce již město investovalo přes 38 milionů korun na výkup pozemků potřebných k vybudování zpevněné dráhy. 
O případném vstupu investora do letiště padne rozhodnutí v Číně. „Pan Stratil (jeden z členů představenstva Zall Skyleader a.s -pozn. red) odjel jednat do Číny. Sám čekám na výsledek,“ sdělil JL výkonný ředitel Zall Jihlavan Airplanes Radek Filip.  
Podle informací radnice v současné době probíhá správní řízení k vypracování stavebního povolení na vybudování zpevněné dráhy. Následně má kraj vypracovat projektovou dokumentaci pro provádění stavby. Město předpokládá, že k tomu dojde v lednu příštího roku. 
Celkové náklady na výstavbu zpevněné dráhy spolu s potřebnou infrastrukturou město odhaduje na 120 milionů korun. Cena zpevněné dráhy byla již dříve odhadnuta na 60 milionů korun. 
Kraj se v memorandu zavázal, že na stavbu přispěje částkou do výše 30 milionů korun. Jenže memorandum končí letos v prosinci.
 „Jeho případné prodloužení by určitě muselo projít radou a zastupitelstvem. Zatím však, co vím, jsme žádnou žádost ze strany Jihlavy neobdrželi,“ informoval JL náměstek vysočinského hejtmana Martin Kukla (ANO). 
Proti vstupu strategického partnera z Číny do henčovského letiště nic nenamítá ani opoziční jihlavské ANO. 
„Vše je nachystáno. Pokud do akce vstoupí strategický partner, tak proč ne,“ vyjádřil se exnáměstek jihlavského primátora Radek Popelka. 
Poukázal, že na přípravě výstavby zpevněné dráhy letiště se hnutí také podílelo v době, kdy bylo v druhé polovině minulého období součástí jihlavské radniční koalice. Před vstupem do koalice však ANO patřilo ke kritikům záměru. 

Diskuze k článku

Nový komentář

No konečně ...
Letiště je vhodné i pro další rozvoj Jihlavy. Větší byznysmeni raději létají letadlem než se drkocat po D1 či železnící :o)
Hlavně aby to dopadlo O.K. 
blade | 2019-09-05 10:39:22 | Reagovat
Chiméra
A kdopak asi bude posléze platit provoz a opravy? Těch několik zájemců o létání nebo daňový poplatník?  (Mají vúbec zodpovědní šajn kolik to bude dělat ročně?)  Z,,
Zdenek,, | 2019-09-05 13:15:57 | Reagovat
Z.G. z důchodu určitě ne.
Z.G. kupte si letadlo a můžete letiště využívat také  °;°
blade | 2019-09-05 15:13:57 | Reagovat
Jihlavský nesmysl
Připadám si jako v Kocourkově. Od Číny chceme peníze a na radnici vyvěšujeme tibetskou vlajku. Ta je pro Číňany jako hadr na býka. Opravdu skvělé, na to by jeden nepřišel...to je pro Chocholouška.
Všude se píše, že česká letiště jsou prodělačná, mimo PRAHY a Jihlava si "najust" udělá také letiště s betonovou dráhou. Až se to postaví a budou potřeba peníze na placení údržby a provozu letiště, tak by to měli platit všichni ti, kteří to schvalili a hlasovali pro její vybudování. Žádní daňoví poplatníci!!!
Strejček Nimra | 2019-09-05 18:29:07 | Reagovat
Tak, dobrose...é budou vyvěšovat tibetskou vlajku, ale komunistický  penízky z Čína na létání pro kamarády jsou dobrý. Měli by se omluvit Milošovi. Pan prezident je vizionář. 

Město nemá peníze, aby opravilo silnice, chodníky, dokonce uvažuje o zdražení daně z nemovitosti patrně na další mnohamilionové dotace na provoz  ztrát mezinárodního aeroportu Jihlava. Občané budete makat a platit jak mourovatí, bude čím dál težší poplatit všechny  jejich idiotský nápady. 

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/letist-ma-cesko-az-moc-vetsinou-jsou-ztratova-40293826

 
km | 2019-09-06 06:48:12 | Reagovat
Tak z velkolepých plánů a velkoústých keců se zdá, že revizalizace náměstí bude spočívat ve výměně laviček: 

https://jihlavsky.denik.cz/zpravy_region/rychle-a-levne-tak-se-ma-zmenit-namesti-20190907.html

Pro Jihlavu 30 let srandademokracie znamená jen nekončící úpadek. Až budou jásat a vzpomínat na dobu před 30 rokama, tak si připomeňme, že na náměstí se natřelo za tu dobu pár baráků, jinak je ve stavu v jakým ho zanechal bolševik.
km | 2019-09-07 15:04:43 | Reagovat
Dříve "čtenář"  nyní "km"
Měl a má velké žaludeční obtíže s TGM, Václavem Havlem a obyvateli hlavního města republiky,
kteří vždy viděli události z první ruky a snažili se probouzet národ. . .
17. listopad - Den boje za svobodu a demokracii
17. listopad, po světě známý jako Mezinárodní den studenstva, se v Česku vztahuje ke dvěma historickým milníkům, jež od sebe dělí půl století: uzavření českých vysokých škol v roce 1939 a začátek sametové revoluce v roce 1989.
Adolf Hitler poté nařídil uzavření všech českých vysokých škol, k němuž došlo právě 17. listopadu. V zemi proběhlo rozsáhlé zatýkání mezi studenty. Více než tisícovka jich byla převezena do koncentračního tábora Sachsenhausen, z nějž už se někteří nevrátili. V bývalých ruzyňských kasárnách pak Němci popravili devět studentů, kteří podle nich stáli v čele studentských organizací.
Pietní pochod přerostl v protistátní demonstraci
Půlstoletí staré události si občané připomněli také v roce 1989, kdy povolené pietní shromáždění studentů přerostlo v protirežimní demonstraci, jež byla nelítostně potlačena. Akce odstartovala sametovou revoluci, která vedla ke svržení totalitního režimu v Československu.
Praktická ukázka slušnosti:
-----------------------------------------------
jo, jo v Rakousku si vždycky uvědomím, že to Tatíček pos...l
km | 2018-08-21 18:05:20 | Reagovat
-------------------------------------------------
"jak kvičí pražská kavárna...."
"...je patrné, že se záměrná  destrukce lidských hodnot jako slušnost,"
km | 2019-04-02 08:11:57 | Reagovat
 
Zdeněk | 2019-09-07 19:44:35 | Reagovat
Byl jsem  hodně překvapen, když jsem na na blogu četl Vaše jméno ve spojení s budovou OV KSČ v Jihlavě. Podruhé jsem byl překvapen, když v tisku proběhla zpráva o spojení humanisty s exmanželkou bývalého zavilého stalinisty Kohouta. Život je nekončící paradox, že? 
km | 2019-09-08 06:14:41 | Reagovat
Reklama
01.05.2024 AktualityManifestace na 1. máj nebude

Po mnoho let jako jediná dodržovala tradici prvomájových manifestací v Jihlavě na Masarykově náměstí KSČM. Zítra 1. května však manifestace nebude. „Magistrát nám to nepovolil,“ ...

Komentáře (0)
30.04.2024 AktualityOběti politických procesů připomene v Jihlavě památník navržený školáky

Oběti politických procesů z 50. let minulého století bude v Jihlavě připomínat umělecká instalace navržená žáky místní základní školy. Bude ve dvoře Vysoké školy polytechnické Jihlava ...

Komentáře (4)
30.04.2024 AktualityV Jihlavě budou pokračovat opravy kostela sv. Ignáce, obnovená bude i výmalba

V Jihlavě bude letos pokračovat obnova barokního kostela svatého Ignáce. U jedné z dominant Masarykova náměstí začnou stavbaři na jaře opravovat boční fasádu. V projektu za víc než 45 ...

Komentáře (0)
30.04.2024 AktualityVoda z bazénů E. Rošického prosakuje

Jihlava připravuje na rok 2025 opravy bazénových van za 50 milionů korun. Velká rekonstrukce objektu není možná. Město na stavbu bazénu na zelené louce nemá. Více v tištěném ...

Komentáře (1)
30.04.2024 AktualityČarodějnice dorazí na vatru až naposled

Zatímco v minulém týdnu vzhlíželi k nebi majitelé ovocných sadů, zahradnictví a zahrádkáři, dnes k němu upínají zraky pořadatelé oslavy tzv. čarodějnic. Český hydrometeorologický ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualityNejvíc je u nás Ukrajinců, Slováků a Vietnamců

Na Vysočině žilo koncem minulého roku 30.065 cizinců. Po předchozím nárůstu jejich počet vloni klesl o 2,4 procenta. Mezi regiony v Česku měla Vysočina třetí nejnižší počet cizinců, ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualitySíť cyklostezek na Vysočině rozroste

V příštích dvou letech se milovníci jízdy na kole mohou těšit například na první kilometry nové stezky z Brtnice na Rokštejn nebo z Chotěboře do Bílku. Vznikat začne i cyklostezka z Třebíče ...

Komentáře (0)
27.04.2024 AktualityVítězové Řidiče Vysočiny 2024 jsou z Třebíče

26. ročník motoristické soutěže Řidič Vysočiny zná vítěze. Po pětaosmdesáti kilometrech a devíti soutěžních úkolech v kategorii automobilů vystoupali na stupně nejvyšší Jan Morávek ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualityHorácká aréna má mít vybavení za 200 milionů

Zatímco před očima pomalu rostou objekty nové Horácké multifunkční arény (HMA) v Jihlavě, město již nyní řeší její vnitřní vybavení. Jihlavští zastupitelé na svém úterním jednání ...

Komentáře (2)
29.04.2024 AktualityČarodějnické ohně se poslední dubnové úterý rozhoří ve všech městech na okrese

Horko těžko budete napříč Jihlavskem hledat obec, kde by v úterý 30. dubna nepořádali tradiční akci související s pálením čarodějnic. Z velkých měst v regionu ji chystají všechna. ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualityLidem zkontrolují znaménka

U příležitosti Mezinárodního dne melanomu budou zájemcům v jihlavské nemocnici vyšetřovat znaménka. Kožní ambulance, kterou pacienti najdou v přízemí interního pavilonu, bude otevřena ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityUrčili desítku hlavních problémů

Obyvatelé Telče vybrali desítku hlavních problémů ve městě. Po vedení tamní radnice chtějí, aby se prioritně zabývala nedostatkem lékařů, vyžitím pro mladistvé či řešila otázku ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net