Do Lovosic dorazilo 430 kompostérů. Jejich výdej začne v pondělí
Zdroj: www.meulovo.cz
Litoměřice

Lovosice - V průběhu září dostanou občané Lovosic zdarma nové kompostéry. Bude jich celkem 430. Lovosičané si na městském úřadu prozatím objednali celkem 303 kusů. Ve čtvrtek 5. září od 17 hodin pak proběhne v sále staré radnice školení týkající se kompostování a používání kompostérů.

Výdej kompostérů občanům na dvoře TSML začne v pondělí 9. září. Výdej bude probíhat ve stanovenou dobu, a to od pondělí do pátku od 11 do 13 hodin a v sobotu od 8 do 12 hodin. „Kompostéry budou rozdávat pracovníci TSML, oproti dvěma paré smlouvy o výpůjčce na dobu 5 let. Jedno paré obdrží město, jedno občan. Smlouvy budou uzavřeny na osoby, které vyplnily a odevzdaly anketní lístek v rámci poptávkového šetření z minulého roku, případně vyplněného později a odevzdaného na MěÚ Lovosice na odbor životního prostředí,“ uvedl Vojtěch Hamerník, vedoucí odboru životního prostředí.

Kompostéry budou vydávány do vyčerpání kapacity. V případě, že poptávka převýší nabídku, bude určující datum odevzdání žádosti o kompostér. Kdo dřív podal žádost, ten bude mít přednost.

„Pokud zájem o kompostéry ještě poroste, budeme usilovat o získání další dotace a zopakování celého projektu i v příštím roce,“ uvedl Vladimír Šuma, místostarosta města.

Ve středu 28. srpna dorazily všechny objednané kompostéry pro občany na sběrný dvůr Technických služeb města Lovosice (TSML). Následně začalo jejich rozbalování a příprava k předávání.

Dodáno kompostérů / Množství občany požadovaných kompostérů k 26. srpnu:

  • 30 ks 800 litrů / 1x
  • 90 ks 1000 litrů / 60x
  • 200 ks 1400 litrů / 115x
  • 110 ks 2000 litrů / 127x

Město Lovosice dlouhodobě usiluje o zavedení kvalitního systému nakládání s komunálním odpadem, který by zaručoval ekonomickou i ekologickou únosnost jeho likvidace.

„Biologicky rozložitelný odpad může podle některých odhadů tvořit až 60 % z celkového objemu komunálního odpadu, který končí na skládkách. Lovosice svým občanům již mnoho let umožňují svážet biologicky rozložitelný odpad, který je dále kompostován na kompostárně společnosti SONO PLUS, s.r.o. Svážen je v období vegetace a to jednou za 14 dní. V roce 2018 bylo svezeno zhruba 337 tun bioodpadu, což bylo zhruba o 80 t méně než v předchozím roce. Kompostér je další alternativou umožňující využít biologicky rozložitelný odpad v místě jeho vzniku, a snížit tak podíl biologicky rozložitelných složek komunálního odpadu,“ uvedl již dříve k projektu Šuma.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru