Žižkov už zase budí respekt. Chceme se prezentovat jako nová Viktorka, hlásí zpod vysílače

Žižkov už zase budí respekt. Chceme se prezentovat jako nová Viktorka, hlásí zpod vysílače
OBSAHUJE OHLASY

Loni se touto dobou krčili na třináctém místě a sezonu následně zachraňovali za pět minut dvanáct, když o své záchraně ve druhé lize definitivně rozhodli až v posledním kole. Uběhlo pár týdnů a všechno je jinak. Viktoria Žižkov zase začíná vystrkovat růžky a mezi soupeři se zase těší respektu. Důvodů je více. Co stojí za proměnou tradičního pražského klubu?

Ze současných výsledků by se na Žižkově netěšili nebýt kroku, ke kterému se klubové vedení odhodlalo začátkem září. Po porážce 1:4 v Jihlavě se po pouhém půlroce pakoval trenér Miloš Sazima a na jeho místo nastoupil starý známý Zdeněk Hašek. Tým přebíral v opravdu zoufalé situaci – viktoriáni byli čtyři kola před koncem poslední a na nesestupovou pozici ztráceli šest bodů. Žižkov míří do ČFL, psalo se.

Zkušený lodivod ale se svými svěřenci dokázal něco, čemu už věřili snad jen ti nejzarytější fandové. Tradiční pražský klub pod jeho vedením získal v hektickém závěru devět bodů z dvanácti možných a druholigovou příslušnost si zajistil i pro další ročník. Tomu věřil málokdo. Ale stalo se.

Během letní přestávky nastal ve Viktorii slušný průvan. Což o to, kouč Hašek po úspěšné záchranářské misi zůstal, ale jinak se obměnila snad polovina kádru. „Přišli kvalitní hráči, kteří zapadají do systému, který chceme hrát a do stylu, jakým se chceme prezentovat,“ podotkl záložník Jakub Urbanec, který jako nejvytíženější hráč Žižkova v uplynulého druholigovém ročníku zůstal.

Cíl, s nímž vstupovali viktoriáni už do přípravy, nikoho nepřekvapí. „Řekli jsme si, že předchozí sezona se už nesmí opakovat. Všichni jsme se snažili na ni zapomenout a chtěli začít od začátku,“ podotkl sedmadvacetiletý Urbanec. Mimochodem příprava se týmu povedla, rukopis nového trenéra Haška začínal být čím dál čitelnější.

„Přinesl velké změny jak v tréninkovém procesu, tak v herním stylu. Takové změny vždy potřebují delší čas, aby se pořádně zažily. Práce celého týmu se začíná vyplácet,“ těší křídelníka Josefa Bazala. „Jsme sice teprve na začátku sezony, ale i tak jsme rádi, že jsme do ní vstoupili takovým způsobem,“ dodal další z hráčů, kteří zažili předchozí nepovedený ročník, s tím, že Žižkovu patří po sedmi odehraných kolech třetí příčka zaručující účast v baráži o postup do první ligy.

Útočná hry přináší výsledky

Svěřenci kouče Haška vybojovali už třináct bodů, hned čtyřikrát se radovali z vítězství. Jaká změna oproti loňskému roku. „Hodně nám pomohla domácí výhra nad Sokolovem, která se nerodila lehce,“ připomněl Urbanec, autor otevíracího gólu, vyhrocený souboj, v němž sudí ukázal tři červené karty. Viktorka i v devíti dokázala zásluhou Marka Opluštila v nastaveném čase zlomit do té doby nerozhodný stav 1:1.

Ostatně to vypadá, že na domácí půdě budou Pražané hodně silní. Nejen, že ve třech duelech pod televizním vysílačem neztratili ani bod, ale navíc ani jednou neinkasovali. A ještě jedno malé srovnání. Zatímco za celý minulý druholigový ročník nastříleli viktoriáni 33 gólů, po sedmi kolech této sezony jich mají na kontě už čtrnáct. Třikrát v řadě navíc zatížili konto soupeře vždy třemi brankami – výhra 3:0 v Chrudimi, výhra 3:0 nad Varnsdorfem a remíza 3:3 v Líšni.

„Chceme se prezentovat ofenzivním stylem, hrát hodně na balonu, vysoko napadat a vytvářet si šance. To vše se nám zatím celkem daří a s tím souvisejí i výsledky. Každým podařeným zápasem se nám navíc zvyšuje sebevědomí a také si zase získáváme respekt soupeřů,“ uvědomuje si Urbanec, jenž hrál dlouhá léta válel v ČFL v dresu Převýšova.

Dalším soupeřem Žižkova bude Hradec Králové. Jeden z hlavních aspirantů na postup do první ligy může borcům v bílo-červených dresech může ukázat, jak na tom doopravdy jsou. Ani to je ale neodradí od nastoleného herního stylu. Opět budou chtít soupeře přehrát a slavit zisk tří bodů.

„Do každého zápasu jdeme s tím, že chceme hrát útočně. Navíc s Hradcem hrajeme na domácím stadionu, kde věřím, že budeme v této sezoně silní i díky našim fanouškům,“ doufá pětadvacetiletý Bazal, jenž už má ve statistikách zapsány dva přesné zásahy.

A pokračoval: „Po nepovedené sezoně se chceme prezentovat jako nová Viktorka a jsem opravdu rád, že se nám to zatím daří. Je před námi ještě spousta práce, a i když s jídlem roste chuť, tak chceme zůstat nohama na zemi. Víme, že právě teď musíme makat ještě tvrději,“ ví slávistický odchovanec s 33 starty v nejvyšší soutěži. Stejně to vnímají i jeho spoluhráči v kabině. „Současné postavení v tabulce si užíváme. Určitě budeme pracovat dál a doufáme, že budeme nadále prohánět týmy na špici tabulky,“ přeje si Urbanec.

Ve druhé lize padá nejvíc gólů za posledních 20 let! Podíl na tom mají i týmy, od kterých to nikdo nečekal...