Cestující EasyJetu marně čekali na pilota. Naštěstí jeden z nich uměl létat letadlem

on on
5. 9. 2019 16:06
Cestující na letu společnosti EasyJet z Anglie do Španělska zažili scénu jako z filmu. Začala více než dvouhodinovým zpožděním přímo na letišti. Způsobil ho pilot, který se nedostavil na letiště, a cestující se už začínali smiřovat s tím, že jejich prázdniny hned tak nezačnou. Pak však přišel zvrat: jeden z pasažérů oznámil, že umí řídit dopravní letadlo a náhodou si s sebou na cestu přibalil také pilotní průkaz.
Kokpit Airbusu A320.
Kokpit Airbusu A320. | Foto: Reuters

Více než sto cestujících, kteří si koupili u společnosti EasyJet letenky z anglického Manchesteru do španělského Alicante, už mělo dávno vystupovat z letadla v přístavním městě na jihu Evropy. Místo toho více než dvě hodiny čekali na druhého pilota, který se stále ještě nedostavil na letiště a bez kterého letadlo odletět nemohlo. O případu informoval britský server Independent.

Situaci vzal do vlastních rukou jeden z cestujících - Michael Bradley, který se svou ženou a synem čekal na letadlo a počítal minuty, o které se jim krátí dovolená. Bradley zavolal na dispečink EasyJetu a operativně se nabídl jako náhradní druhý pilot.

"Ahoj, čekám na terminálu a nemám nic na práci. Mám s sebou pilotní průkaz, který mě ve tři ráno napadlo si zabalit. Mám i ostatní doklady a velice rád bych vyrazil na dovolenou. Pokud potřebujete prokázat laskavost, jsem tu a jsem připraven letět," popsal pomocí palubního interkomu pasažérům Bradley svůj telefonát s aerolinkami. Pilotní hlášení se přitom v praxi obvykle omezují pouze na informování pasažérů o typu stroje, ve kterém sedí, bezpečnostních pokynech, výšce letu a době přistání.

Během 38 sekund, během kterých si společnost prověřila, že Bradley opravdu je jejich certifikovaný pilot, zavolala zpátky. "Prosíme, prosíme, pěkně prosíme, můžete pilotovat let do Alicante?" popisoval dál nový pilot. Jeden z pasažérů celý vzkaz nahrál a umístil na sociální sítě.

Bradley si poté jen ověřil, že nebude problém, pokud bude stroj řídit bez uniformy, a přesunul se do kokpitu. Airbus A319-111 nakonec opravdu odletěl a za téměř tři hodiny bezpečně přistál ve Španělsku. Mluvčí aerolinek později Independentu ocenil nasazení pilota. Zmínil také, že Bradley byl odpočatý, celé čtyři dny před letem nebyl v práci a měl všechna povolení k letu s Airbusem.

"Jsme vděční, že jeden z našich pilotů, který cestoval z Manchesteru do Alicante 2. srpna se svou rodinou, dobrovolně pilotoval letadlo," řekl mluvčí. Aerolinky ještě dodaly, že bezpečnost cestujících je pro ně vždy priorita.

 

Právě se děje

Další zprávy