Koupaliště v kraji hlásí chudší sezonu, na vině bylo horší počasí

  16:54
Tak málo lidí jako letos se v akvaparku v Turnově ještě nikdy nekoupalo. Pád návštěvnosti hlásí i populární venkovní bazén v Železném Brodě nebo pláže u Máchova jezera. Zatopený lom Kristýna u Hrádku nad Nisou naopak úbytek rekreantů takřka nepocítil.

Areál Maškových zahrad vyšel Turnov na 180 milionů, jeho součástí je ale také moderní zimní stadion. | foto: Tomáš Lánský, MAFRA

„Měli jsme nejnižší návštěvnost od roku 2016, kdy jsme akvapark v Maškově zahradě otevřeli,“ říká turnovská místostarostka Jana Svobodová. „Do konce srpna přišlo do akvaparku necelých čtyřicet šest tisíc lidí.“

V roce 2016 přilákal turnovský akvapark 56 tisíc návštěvníků, o rok později 47 tisíc a loni rekordních 68 tisíc. „Na vině je horší počasí. Červen se ještě povedl a byl nejúspěšnější za uplynulé čtyři sezony. V červenci a v srpnu se ale počasí nemohlo rovnat loňskému horkému létu,“ prohlašuje Svobodová.

Akvapark byl letos častěji zavřený

Slova místostarostky potvrzuje Tomáš Špinka, vedoucí rekreačního areálu Maškova zahrada. „Počasí pěkně vyšlo na začátku července kolem státních svátků. Zkazilo se bohužel v době, kdy měla dovolenou mladoboleslavská Škodovka a na ni napojené továrny,“ upozorňuje Špinka. 

„Podle naší statistiky jsme letos v červenci a v srpnu zavřeli akvapark kvůli dešti nebo zimě na jedenáct a devět dnů, loni pouze na tři a na pět dnů.“

Chladnější letošní prázdniny dokládá Český hydrometeorologický ústav. V Libereckém kraji se průměrná červencová teplota dostala na 17,8 stupně Celsia. Ve stejném měsíci loňského roku vystoupala na 18,8 stupně. Ačkoliv srážky byly také letos podprůměrné, přece jen pršelo o poznání víc než v extrémně horkém a suchém roce 2018.

Akvapark v Turnově zavřel od nového školního roku své brány. „V noci se hodně ochlazuje a klesá i teplota vody,“ vysvětluje Špinka.

O 20 tisíc lidí méně na Máchově jezeře

Horší počasí se projevilo v Doksech. Hlavní pláž a pláž Klůček u Máchova jezera provozuje společnost Regata. „Návštěvnost ve srovnání s loňským rokem klesla o dvacet tisíc lidí – z osmdesáti na šedesát tisíc,“ prozrazuje Vladimír Reichert, předseda představenstva Regaty Máchovo jezero. 

„Šedesát tisíc návštěvníků však odpovídá dlouhodobému průměru. Minulý rok se z něj díky velkému vedru hodně vymykal.“

Také v Železném Brodě nelákala voda lidi tolik jako loni. „Návštěvnost klesla přibližně o čtvrtinu,“ poznamenává Libor Kochánek, který na koupaliště dohlížel.

Zájem o rekreaci na plážích se snížil jen nepatrně na Kristýně, zatopeném lomu u Hrádku nad Nisou. „Zdálo se mi, že u nás bylo tak o čtvrtinu méně lidí než loni. Ale podíval jsem se na tržby a klesly nám nanejvýš o pět procent,“ tvrdí Radek Petr, předseda představenstva společnosti Kristýna. „Kemp jsme měli plný skoro celé léto.“