reklama

Eurobike - střípky druhého dne

Autor: Keli, vydáno: 5.9.2019

Výběr druhého dne na Eurobike. Značky známé i méně, značky české i cizí… Druhé krátké nahlédnutí do výstavy v německém Friedrichshafenu je zde.

NS Bikes

Dětských kol bylo na výstavě povícero, jedním z nich je i polský NS Bikes, který předvedl model Nerd JR. Kolo postavené na odpružení odladěném na lehkou dětskou váhu a 24" kolech, nicméně lze přestavět i na 26".

Pivot

Devětadvacítkový sjezďák Pivot Phoenix je zásadní novinkou této značky. Nekompromisní DH kolo vybavené všemi vychytávkami, které Pivot nabízí, ať už je to DW Link či SuperBoost zadní stavba.

Quai

Výrobce profilovaných ráfků Quai do nabídky zařazuje i nově karbonová řídítka. 800mm šířka, různé provedení a prý velmi konkurenční cena.

Acepac

Český výrobce batohů Acepac kompletně překopal kolekci. Nezůstal doslova na kameni kámen. V nabídce budou batohy Flite – pro děti, batohy menší, výětší i velké. Všechny s odnímatelným páteřákem. Zaujal batoh ,ZAM, který je určen jak na kolo, tak k běžnému nošení – na jeho vývoji se podílel Richard Gasperotti. Nechybí páteřák, kapsa na notebook, boční vstup. Ledvinky jsou rozhodně téma a i Acepac nestojí stranou – modely Onyx 2 a Onyx 5. Nesmíme zapomenout ani na bikeabag, který na rozdíl od konkurence řeší váhu, takže žádné výztuhy a navýšení hmotnosti – dvě komory, jedna na kola, druhá na zbytek plus kapsa na řídítka – zajímavý počin pro velké cestovatele.

 

Alpinestars

Alpinestars Missile Pro a Tech, sjezdové helmy, které jsou inspirovány motokrosem. Největší novinkou je při pádu odpojitelný kšilt, který drží pomocí vlastního patentovaného systému. Na rozdíl od magneticky přichycených kšiltů uvolnění funguje při nárazu z jakéhokoliv úhlu. K dispozici jsou dvě verze, jedna s Mips a druhá bez Mips.

 

Bliz

Švédská značka vychází především z cross-country lyžování ale snaží se prosadit i na poli cyklistiky její prioritou jsou zatím brýle pro silničáře a XC jezdce ale v nabídce má i poměrně zajímavé sjezdové brýle a také přilby.

 

FiveTen

5.10 ukázal novou řadu Trailcross. Jedná se o platformové pedály, které vychází z běžeckých trailových bot, jejich určení je pro ježdění ve volném terénu se spoustou chození. V nabídce je několik verzí od nízkých přes střední až po opravdu vysoké. Rozdíly nejsou pouze ve výšce boty, ale také v ochraně proti vodě a prodyšnosti. Nízké boty jsou dokonalé prodyšné a mají na bočních stranách odvodňovací kanálky, když voda teče dovnitř jimi pak odteče. Naopak vyšší modely již mají trochu lepší nepromokavost a tak nohavičky okolo kotníku zabránění vniknutí vody shora. Nejvíce odolným modelem je verze GTX, která je goretexová a dovnitř nepropustí ani kapku. Design je rozhodně specifický.

 

SR Suntour

SR Suntour představil několik novinek. Jednou z nich je nový standard šířky krku vidlice a to 1,8 palce, prý je to nutné pro elektrokola… Druhou novinkou je použití takzvaného Equalizer systému pro nastavení tlaku negativní vzduchové komory, tento systém najdeme ve čtyřech top modelech vidlic SR Suntour. Zatímco ve vidlicích se Suntour výrazně zlepšil, v tlumičích je to stále slabší. Odpovědí by měl být nový tlumič Edge, určený od XC až po enduro. Pro ostřejší řešení je zde tlumič Jurni, který disponuje expanzkou a nastavitelnou odskokem a kompresí.

 

Panaracer

Panaracer připravil na příští sezónu dvě novinky Romero a Aliso. Obojí bude ve dvou provedeních High Output a Super Tough. Na obou také najdeme třísměsové provedení s tvrdší směsí uprostřed a měkčí na bocích. Určení plášťů je pro enduro a trail. Model Romero je více univerzální a bude vhodný na všechny povrchy, model Aliso se hodí spíše do měkčího povrchu. Zajímavé jsou především verze Super Tough, která oproti High Output nabízí navíc vrstvu proti proražení a výztužný gumový pásek na bočnicích. Oba pláště jsou k dispozici v šíři 2,4 a 2,6.

Tannus

Vložka do pláště Tannus Armour, kterou již někteří zaznamenali například v bikechecku Michala Prokopa. Na rozdíl od jiných vložek Tannus je určen k použití s klasickou duší. Nabízí jak ochranu proti proražení, tak lepší jízdní vlastnosti než klasická duše. Vložka je vyrobena z pěny rozdílné šíře, pod běhounem je to dle verze až po 15mm a na bocích až 5mm. Hmotnost vložky může být vykompenzovana lehčím pláštěm, například bez zesíleného sjezdového boku. Kromě lepších jízdních vlastností, Tannus nabídne lepší oporu v zatáčkách (menší žvýkání pláště) a samozřejmě je zde možnost i dojezdu při defektu.

Sinter

Sinter je nová značka na trhu s brzdovými destičkami. Pochází ze Slovinska a přichází z motosportu, z prostředí motokár, kde doslova dominuje. Na trh přichází se třemi řadami brzdových barevně odlišených destiček, červenou, černou a zelenou. Jednotlivé verze se liší výkonem a použitím. Zajímavé je jméno značky Sinter, které navozuje, že destičky jsou sintrované… nicméně jedná se o zcela organické provedení. Zelený, nejostřejší závodní model neobsahuje jakékoliv metalické části a brzdové obložení je k přírodě přívětivé. Sinter slibuje lepší výkonnost než konkurence, větší kousavost a lepší tepelné vlastnosti.

WTB

WTB Verdict guma pro enduro a Gravity disciplíny provedení jak v klasické, tak ve verzi, která má vyšší štuple a je skutečně velmi agresivní.

TRP

TRP značka patřící pod výrobce brzd Tektro prezentovala nový pohonný systém označený TRP DH7. Jak číslovka v názvu napovídá jedná se o 7 rychlostní systém určený pro sjezdové disciplíny. Na vývoji se podílel jak Aaron Gwin, tak i jeho mechanik John Hall. Vývoj trval dva roky a v současné sezóně pohon testovaly čtyři sjezdové týmy ze Světového poháru. Na přehazovačce najdeme několik unikátních záležitostí, jednou z nich je takzvaný Hall lock, který fixuje hlavní čep přehazovačky, síla fixace je nastavitelná. Stejně tak je nastavená i spojka, která drží paralelogram. Spojka je rohatková, při pohybu do své základní pozice cvaká. Řazení je páčkové a příjemně do ruky padnoucí, řadit lze po jednotlivých stupních dolů a o 4 pastorky nahoru. Cena za set je 279 Euro a bude k dispozici v polovině září. Váha celého setu 390 gramů. A na sjezďáka může použít i obří 223mm kotouče se zvětšenou tloušťkou na 2,3mm.

 

IXS

Trigger FF nejlehčí full frame helma, necelých 600 gramů a hodně odvětrání. Nicméně sjezdová homologace chybí…

Ceramic speed

Pohon bez řetězu? Není problém. Firma Ceramic speed a jejich řešení s kardanovou hřídelí.

Box components

A další řešení na téma pohon firma Box components a jejich Prime 9. Devítirychlostní kazeta s rozsahem 10 až 50 zubů. Výrobce tvrdí: jednoduchost, odolnost a výdrž. Jaká však bude použitelnost ukáže až praxe, na testovacím modelu to chodilo relativně v pohodě, Nicméně skoky mezi jednotlivými převody jsou dost výrazné.

Bianchi

A na závěr opět peklo italské legendy, e-SUV Rally elektro enduro – světlo vepředu, světlo vzadu…

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Mára 5.9.2019 v 21:31

    Twl jestli QUAI řídítka budou praskat jako ráfky, tak potěš koště :D

  • anonymní uživatel joska 6.9.2019 v 9:40

    Hmmm. Na prvni pohled to vypada ze se Acepack vytahl ... dobrej ceskej batoh a ledvinka by se hodily. Navic velkej palec za siroky bederni popruhy

  • anonymní uživatel Tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 6.9.2019 v 11:07

    Five Teny jdou pod taktovkou adidasu do frdele...Sorry jako. Za mě děs a didasoj běs...Kdo má staré modely ještě před přechodem je král. Až je dojedu, k 5.10 se určitě nevrátím.

  • anonymní uživatel Richi.G 6.9.2019 v 11:19

    IXS Trigger FF má ASTM certifikáciu.

  • anonymní uživatel Balanc 6.9.2019 v 12:16

    joska: to mas recht s tim bederakem

  • anonymní uživatel rado 6.9.2019 v 12:17

    ty pseudo5.10 jsou velebnosti hnus...dobre, tak pro "disko-rapperskou"mladez...aneb dalsi flus vyrobcu to tvare bikingu..

  • anonymní uživatel rado 6.9.2019 v 12:19

    balanc: co ty tu?

  • anonymní uživatel PTBack 6.9.2019 v 14:02

    Vložky do plášťů Tannus v týhle chvíli bohužel rozhodně nemůžu doporučit, protože jsem je objednal cca 16/08 a stále je ještě nemám a ani to nevypadá... Na sledování zásilky není nic moc vidět, na email do Tannus, zda se na to můžou podívat nikdo už čtvrtý den neodpovídá. Už fakt reálně uvažuju, že si půjdu koupit další sichr bombičku, páš vzadu más stále bezduš a kdyby náhodou. Akorát se mi vůbec nechce "do města". Protože těch vložek se asi nedočkám. Zaplacený samozřejmě už jsou. Vím, že z GB to jde i za čtyři dny, úplně běžným shippingem.

  • profilová fotka Keli 7.9.2019 v 14:16

    Richi.G diky za upozorneni, na webu tomu tak je, ale na stanku dle popisku a slov cloveka od IXS ani carka, mluvilo se pouze o EN1078 a CPSC.

  • anonymní uživatel kibic 8.9.2019 v 10:55

    SR Suntour Jurni byl predstaven uz pred dvema lety, od te doby ticho po pesine... Jinak SR Suntour TriAir je lepsi tlumic nez spousta Foxu a RockShoxu.

  • anonymní uživatel Ladis 11.9.2019 v 11:02

    Hoši vy spolu nekomunikejete ?

  • anonymní uživatel Koli 16.9.2019 v 11:48

    U těch 5.10 sice souhlasím, že kvalita byla lepší.. ale co se týče designu, tak takhle moderní trailový boty vypadají, kor pokud se jedná o nepromokavé modely do nečasů.. není to primárně obuv pro džip hop mládež, co potřebuje před klubem goráčovou membránu..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí