Kouzla jsou skutečná! Žáci katolické školy mají smůlu, vedení zakázalo knihy o Harry Potterovi

Že jsou kouzla a čáry skutečné? V katolické škole v americkém Tennessee si myslí, že tomu tak je, proto ze své knihovny vyřadili všechny knihy o čarodějnickém učni Harry Potterovi.

Ačkoli je svět Harryho Pottera čirá fikce, čtení kouzel, která se objevují v knihách, prý vyvolává zlé síly. Studenti katolické školy Sv. Edwarda v Tennessee si tak už nebudou moct půjčit z tamní knihovny žádnou ze sedmi knih o Harry Potterovi, protože škola se jich zbavila.

Kletby jsou skutečné, o cenzuru nejde

Za tímto kontroverzním rozhodnutím, které je považováno za cenzuru, stojí římskokatolický pastor Dan Reehill, jenž prý své rozhodnutí konzultoval s exorcisty v USA a Itálii.

„Ty knihy popisují magii jak jako dobrou, tak zlou, což není pravda, jde o chytrou past. Zaříkadla a kletby použité v knihách jsou skutečné, a když je přečte lidská bytost, riskuje přivolání zlých sil do přítomnosti člověka, který text čte,“ uvedl Reehill pro server deníku The Independent.

Nařčení z cenzury odmítá superintendentka škol v katolické diecézi Nashvillu, pod kterou instituce spadá. „Opravdu k cenzuře nepřistupujeme. Chceme jen zajistit, aby naše školní knihovny obsahovaly knihy, které se hodí k věku našich studentů,” uvedla Rebecca Hammel.

Je zvláštní, že poslední kniha Harry Potter a Relikvie smrti vyšla už v roce 2007. Proč tedy vedení nezakázalo knihy už dříve? Že by se v poslední době opravdu po přečtení kouzel něco stalo?