Poprask u Jílkové. Publikum se pohádalo, moderátorka v koncích

Po letní pauze se na televizní obrazovky opět vrací známá česká moderátorka Michaela Jílková a její diskuzní pořad Máte slovo. Tématem byli hraboši a jejich vliv na zemědělství a zahrádkářů. Navzdory platnému zákazu plošného hubení jedem Stutox 2 s negativními dopady na životní prostředí byly zaznamenány případy jeho použití.

Je důležitější ochrana přírody nebo zemědělství? O tom diskutovali Vladimír Mana, náměstek ministra životního prostředí, Zdeněk Jandejsek, prezident Agrární komory ČR, Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické, Martin Pýcha, předseda Svazu zemědělců ČR, Luděk Růžička, soukromý zemědělec z Jaroměřic nad Rokytnou a Jiří Slováček, hraboši poškozený zemědělec ze Želetic u Kyjova.

Moderátorka Jílková se zeptala Slováčka, proč považuje jed za jediné možné řešení, a zda si uvědomuje, že je v sázce ochrana jiných zvířat. "Na řadě míst se to nemůže použít právě kvůli křečkovi polnímu", dovysvětlila Jílková. Náměstek Mana řekl, že před plošnou aplikací jedu Stutox nevaruje jenom enviroresort, nýbrž i odborná veřejnost. "Je potvrzené, že pokud budou otráveni hraboši aplikací na povrchu, tak je obrovské riziko, téměř jistota, že predátoři, kteří konzumují hraboše, budou hynout také," poznamenal Mana.

Prezident Jandejsek varoval před velkým množstvím děr na polích a před neúčinností jedu Donor. To rozporoval Růžička, který celou akci okolo hrabošů považuje za úsilí přiživit se na dotacích. Jandejsek si stál za svým, načež následoval pokřik z publika. "Vy jste na jižní Moravě nikdy nebyl!," obořil se muž z publika na Růžičku. Další vyzval k ignorování Manových názorů a argumentoval okousanou bramborou. Man na to řekl, že růst hraboší populace je jenom dočasný.

Posléze se Man a předseda Pýcha začali ohánět statistikami a ilustrativními mapami, jakož i aplikovatelností Donoru. Mluvilo se také o hluboké orbě, která by vyhnala hraboše ven, kde by je následně sežrali predátoři. "Tady se nemluví o zemědělství, ale o chemickém průmyslu," postěžoval si Růžička. "Vůbec nemáte šajnu. Neblbněte lidi. V Česku se chemie používá méně ve srovnání se zahraničím," reagoval na něj Jandejsek.

Přiláká hluboká orba čápy a jiné dravce? Musíme se připravit na klimatickou změnu

Zemědělec a lesník Daniel Pipek řekl, že hluboká orba je efektivní, protože okamžitě přiláká čápy a jiné dravce. Stěžoval si na agresi svých názorových oponentů na jejich dřívější nečinnost a neschopnost reagovat na klimatické změny a s nimi souvisejícím nárůstem počtu hrabošů. Z protistrany mu bylo řečeno, že byly vysázeny sady, které měly přilákat predátory. Bohužel byly poničeny. Ředitel Vermouzek to rozporoval. "Biologická obrana nezabrání gradaci, ale zmírní tu píď toho množství," podotkl Vermouzek. 

Diskuze se začala vyhrocovat. Růžička stále mluvil o snahách přisát se na dotace. Pýcha hájil zájmy zemědělců, v jejichž možnostech není vytvářet prostředí pro dravce a predátory. "Nemůžeme si jednou za pět let, když přijde gradace, vytrávit, co máme!," varoval Vermouzek. Paní z publika oponovala, že nebyla prokázána souvislost mezi úhynem zvěře a aplikací jedu. Vermouzek jí ukazoval fotografie, která její slova rozporovala. A Man potvrdil, že ministerstvo životního prostředí potvrdilo otravu divoké zvěře Stutoxem. "Všechny argumenty směřují pouze k jednomu. Používejme chemii," postěžoval si Man.

Nekriminalizujte zemědělce! Jsou zoufalí! 

"Nemáte mikrofon. Neslyší vás televizní diváci," začala Jílková umravňovat ječící publikum. Nakonec však svůj boj vzdala a dala nejhlasitějšímu pánovi prostor. "Vadí mi, že jsou kriminalizovaní zemědělci, kteří to často dělají ze zoufalství, protože žádná jiná varianta neexistuje," zlobil se dotyčný diskutující. Diskutovalo se i o riziku přenosu různých infekčních chorob na člověka. Man oponoval, že jsou vyvíjeny tlaky na rozsáhlou aplikaci jedu Stutox, a že to má potvrzené. Jandejsek to rozporoval.

Debata se začala stávat čím dál víc nepřehlednou. Ani jedna strana nenechala druhou domluvit. Jílková měla, co dělat. Zase se mluvilo o úhynu zvířat, včetně chráněného křečka polního. "A dost! Nebudete tady mluvit několik lidí najednou! Buďme organizovaní jak ti hraboši," Jílková začala ztrácet trpělivost. Občan Komínek, který se dostal ke slovu, poznamenal, že nikde v ČR neviděl hlubokou orbu. Jiný pán poznamenal, že akademická obec podporuje plošnou aplikaci Stutoxu coby účinnějšího než Donor. "Nedělejme z toho politikum. Copak někdo někoho chce otrávit," dodal.

Diskuze se pomalu chýlila ke konci a Jílková se snažila ještě dát prostor dalším lidem z publika. Pán, který se dostal ke slovu, poznamenal, že růst populace hrabošů vždycky dosáhne určitého bodu, po němž pak začne zase přirozeně klesat. Proces trvá v průměru tři roky. V závěru byla ještě zdůrazněná nutnost ochrany dalších druhů. Jílková oznámila konec a téma příštího týdne, jímž budou důchody.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo zemědělství životní prostředí

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 2 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 8 hodinami

USA o útoku na Írán věděly předem. Operaci neschválily

Spojené státy dostaly předem oznámení o izraelském útoku na Írán. Operaci však neschválily, ani se na ní nepodílely, citovala v pátek místní média americké představitele.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy