Velké tajemství Jany Štěpánkové: Manžela jí pobláznila herecká kolegyně

Po jeho smrti dne 31. srpna 2000 jí nebyla prodloužena smlouva s Divadlem na Vinohradech a působila hlavně v televizi a filmu.
Zdroj: Profimedia
Jana Štěpánková byla česká herečka, dcera herce Zdeňka Štěpánka a herečky Eleny Hálkové, po matce též pravnučka českého básníka Vítězslava Hálka a sestra novinářky Kateřiny Nešlehové, po otci též sestra herců Petra Štěpánka a Martina Štěpánka.Začínala jakožto epizodní ochotnice po boku svého slavného otce. Po studiích na DAMU odstartovala její profesionální herecká dráha v pardubickém Východočeském divadle, kde působila celkem šest let. V roce 1959 se stalo jejím domovským divadlem pražské libeňské Divadlo S. K. Neumanna, kde působila až do roku 1972.Od roku 1972 až do roku 2000 byla členkou souboru Divadla na Vinohradech.+ 6 fotek+ 7 fotek

Herečka, kterou známe jako doktorku Královou z Nemocnice na kraji města nebo jako důchodkyni Helgu z komedie Účastníci zájezdu, by dnes oslavila 85. narozeniny. V prosinci loňského roku však podlehla vážné nemoci. Zavzpomínejme, jaký byl její soukromý život a která herecká kolegyně jí udělala čáru přes rozpočet.

Petra Járková
Petra Járková 06. 09. 2019 08:00

Smrt

Jana Štěpánková patřila mezi nejzvučnější herecká jména. Po téměř dvouměsíčním boji se zápalem plic v pražské Vinohradské nemocnici zemřela. Dcera legendy českého filmu Zdeňka Štěpánka naposledy vydechla v úterý 18. prosince loňského roku a pro celý národ to byla velká ztráta.

Nejslavnější role

Jejím fanouškům však navždy zůstanou v paměti snímky, ve kterých dokázala naprosto geniálně ztvárnit své role. Úplně nejznámější rolí její kariéry byla ta doktorky Dany Králové v seriálu Nemocnice na kraji města, nicméně i další role zesnulé Jany Štěpánkové, jako třeba důchodkyně Helga z Účastníků zájezdu, ji do povědomí diváků dostaly jako velmi talentovanou herečku s úžasným smyslem pro humor.

Životní tajemství

Manželství Jany a Jaroslava Dudka nebylo tak růžové, jak by se mohlo zdát. Na začátku natáčení Nemocnice na kraji města se totiž zakoukal do herečky Elišky Balzerové, která v seriálu také hrála.

Eliška Balzerová byla pro Jaroslava Dudka velkou múzou! Ona v době, kdy finišovaly přípravy na natáčení Nemocnice, přestoupila z Brna do Vainohradského divadla. On si jí tam všiml a rázem ji do seriálu obsadil,“ prozradila v jednom z rozhovorů Magdaléna Dietlová.

Posedlost

Dudek se prý do mladé herečky tak zbláznil, že chodil na všechna její představení a mohl na ní oči nechat. Jana Štěpánková si toho samozřejmě všimla a doma manželovi udělala nejednu scénu. Od té doby prý Štěpánková Balzerovou nemusela, i když ta byla ve vztahu s režisérem vždy naprosto profesionální a žádné city k němu nechovala. Až po letech se obě herečky začaly opět bavit. Na pohřbu Štěpánkové však Balzerová nebyla.

NA LEGENDÁRNÍ HEREČKU JANU ŠTĚPÁNKOVOU SE PODÍVEJTE V GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články