Hlavní obsah

Federer o budoucnosti: Můžu hrát i ve čtyřiceti. A jestli vyhraju grandslam? Nemám křišťálovou kouli!

Praha

Ve světové stovce najdete jen jediného staršího hráče, kterým je čtyřicetiletý chorvatský bombarďák Ivo Karlovič. Pomyslné druhé místo patří švýcarskému velikánovi Rogeru Federerovi, který nedávno oslavil 38. narozeniny. Myšlenky na konec kariéry však jdou mimo něj. "Pokud budu v takové kondici, jako jsem dnes, nevidím důvod, proč bych neměl pokračovat," říká dvacetinásobný grandslamový šampion.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Roger Federer nestačil ve čtvrtfinále na Grigora Dimitrova

Článek

V lednu loňského roku se Roger Federer naposledy radoval z grandslamového titulu, když ovládl Australian Open. Na následujících sedmi měl smůlu. Letos ve Wimbledonu byl velmi zblízko, když měl proti Novaku Djokovičovi dva mečboly k tomu, aby se mohl radovat z 21. vavřínu.

Na probíhajícím US Open ho pro změnu zastavil ve čtvrtfinále obrozený Bulhar Grigor Dimitrov. Že by to však přimělo tenisovou ikonu uvažovat o odchodu do tenisového důchodu, tak to ani náhodou.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez, ČTK/AP

Roger Federer si zajistil podstup do dalšího kola

"O konci kariéry neuvažuju, myslím, že vůbec není nereálné, že bych hrál i ve čtyřiceti letech," potěšil fanoušky Švýcar poté, kdy v osmifinále přenechal pouhé čtyři gamy Davidu Goffinovi.

„Ještě před několika lety bych takovou myšlenku považoval za naprosto nereálnou. Ale když se cítíte zdravý a plný sil, není žádný důvod to balit," dodal basilejský rodák.

Sezona pro Federera nekončí

Shodou okolností se Federer v boji o semifinále potýkal kromě s výborně hrajícím Dimitrovem i s bolavými zády, kvůli kterým si vyžádal lékařské ošetření. „Ten zápas nebyl o mých zádech, ale o Grigorovi, hrál totiž skvěle," nehledal výmluvy pětinásobný vítěz US Open.

Foto: Danielle Parhizkaran, Reuters

Švýcar Roger Federer při utkání s Danielem Evansem.

A zdaleka nehodlá balit ani letošní sezonu. Fanoušci se na něj mohou těšit jako každý rok na domácím klání v Ženevě, chybět nebude ani na "svém" Laver Cupu v Chicagu.

Hlavní cíle však zůstávají stejné - grandslamy. „Jestli se mi však podaří ještě nějaký vyhrát, to vážně nevím, nemám křišťálovou kouli. Do tenisu mám však stále velkou chuť, nekončím," uzavírá tenisový génius.

Reklama

  1 : 2 Andrejevová - Nosková 1 : 2 probíhá Živě
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová