Jízda českých mladíků v New Yorku. Forejtek a Lehečka jsou na US Open ve čtvrtfinále

av av
6. 9. 2019 10:13
Mladá generace vzbuzuje stále výraznější naděje na světlejší zítřky. Na grandslamovém US Open prošli hned dva Češi mezi osmi nejlepších juniorů.
Jonáš Forejtek.
Jonáš Forejtek. | Foto: Milan Kammermayer

Český mužský tenis zažívá nejhorší časy v celé historii samostatné republiky.

Radek Štěpánek ukončil kariéru před dvěma lety, zraněními utrápeného Tomáše Berdycha čeká stejná nepříjemnost v blízké budoucnosti. Jiří Veselý a Lukáš Rosol se propadli výrazně mimo stovku, Adam Pavlásek velký potenciál nenaplnil a na vzestup Zdeňka Koláře se zatím marně čeká.

Mezitím ale České republice vyrůstá velmi zajímavá generace mladých hráčů.

Dva z nich už jsou v New Yorku ve čtvrtfinále juniorky US Open. Osmnáctiletý Jonáš Forejtek a rok mladší Jiří Lehečka zvládli vítězně čtvrteční osmifinálové duely a v pátek je čeká boj o semifinále.

Forejtek, který plní roli čtvrtého nasazeného, zdolal Maďara Petera Makka ve třech setech 6:1, 3:6, 6:2 a jeho soupeřem ve čtvrtfinále bude Němec Welte. Patnáctý nasazený Lehečka neztratil sadu ani ve svém třetím duelu na turnaji, šanci nedal ani Japonci Hijikatovi a čeká ho velká výzva: osmý nasazený - domácí talent Emilio Nava.

Právě Američané jsou v letošní juniorce US Open jedinou tenisovou velmocí, která české hráče převyšuje. Ve čtvrtfinále jsou tři domácí, dva Češi a po jednom hráči z Německa, Francie a Švýcarska.

I český tenis mohl mít mezi osmičkou vyvolených trojí zastoupení, Dalibor Svrčina ale své osmifinále se Švýcarem Strickerem prohrál, prestože vedl už 6:3 a 2:0.

A tak teď tíha zodpovědnosti leží na Forejtkovi s Lehečkou, úřadujících wimbledonských šampionech ve čtyřhře. Debla v New Yorku už dva talentovaní mladíci nehrají, padli ve čtvrtfinále i proto, že oba před turnajem i během něj jasně deklarovali svou prioritu prosadit se ve dvouhře.

Ve čtyřhře je ještě ve hře další nadějný Čech Andrew Paulson. Ten prošel společně s Bělorusem Zgirovským do semifinále.

Jediná dívčí zástupkyně českého tenisu, teprve čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová, v New Yorku prorazit nedokázala. Ve čtyřhře skončila už v prvním kole, v singlu bylo její konečnou stanicí kolo druhé.

 

Právě se děje

Další zprávy