Začíná oprava další části dálnice D1. Řidiči pojedou v omezení u Humpolce téměř 23 kilometrů v kuse

Modernizace dálnice D1 na Vysočině vstupuje do další fáze. Od soboty začnou dělníci opravovat nový devítikilometrový úsek mezi exity 81 Koberovice a 90 Humpolec. Řidiči tak v dopravním omezení pojedou téměř 23 kilometrů v kuse – od Koberovic až do Větrného Jeníkova. V současnosti jsou opravovány úseky mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, Velkým Beranovem a Měřínem a u Velkého Meziříčí, konkrétně v úsecích před mostem a za mostem Vysočina.

Tento článek je více než rok starý.

Velké Meziříčí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V úterý brzy ráno tam došlo ke dvěma hromadným nehodám. Při první se srazilo šest aut, při druhé pět vozidel. Dva lidé se těžce zranili

Opravy D1 čekají řidiče mezi Humpolcem na 90. kilometru a Větrným Jeníkovem na 104. kilometru (ilustrační snímek) | Foto: Luboš Pavlíček | Zdroj: ČTK

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se ale chce vyhnout případnému kolapsu, proto nechá volný zhruba jeden kilometr kolem exitu 90 u Humpolce. Ten je totiž pro dopravu v místě klíčový.

Zakázku za 1,097 miliardy korun bez daně bude stavební firma Eurovia CS provádět do listopadu 2021, sdělil mluvčí ŘSD Jan Studecký. V sobotu a v neděli budou dělníci mezi Koberovicemi a Humpolcem instalovat dopravní značení. „Následovat budou v letošním roce přípravné práce a provizorní rozšíření pravého jízdního pásu, směr Brno,“ uvedl mluvčí.

Tohle se nám ještě nestalo, říká firma o odložení oprav D1. Po státu bude chtít zřejmě miliony

Číst článek

Součástí rekonstrukce tohoto dálničního úseku je i přestavba dvou dálničních nadjezdů, které jsou na 83,8 kilometru a na 88,4 kilometru. Opravy se budou týkat také mimoúrovňových křižovatek. „Dálniční úsek bude rozšířen a stávající asfaltový povrch bude nahrazen novým cementobetonovým,“ doplnil. Práce se budou týkat i inženýrských sítí a odvodnění dálnice.

Otevření mostu Vysočina

Pondělní ráno by ale mělo být o něco klidnější – silničáři totiž po sedmdesáti dnech oprav otevřou pravou polovinu mostu Vysočina. Tato část mostu by měla být plně průjezdná někdy od noci z neděle na pondělí.

Díky modernizaci je opravená polovina širší, než byla původně. To umožní, aby řidiči jezdili v režimu 2+2 a nikoli tedy ve dvou pruzích jedním směrem a jedním druhým. Ředitelství silnic a dálnic podle mluvčího Jana Rýdla očekává, že otevřením opravené poloviny mostu se situace na dálnici D1 u Velkého Meziříčí zlepší. 

Na konci září začnou dělníci pracovat na předpolích na druhé polovině ve směru z Brna do Prahy.

Na dálnici D1 je opraveno 90 kilometrů. Na dalších 61 kilometrech stavbaři pracují. Na poslední desetikilometrový úsek mezi exity 168 Devět křížů a 178 Ostrovačice nyní ŘSD vybírá dodavatele.

František Jirků, Milan Kopecký, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme