Zdravá cuketa: Prospívá zažívání, zkrášluje pleť a hodí se i na pečení dezertů

Pravidelná konzumace draslíku zajistí vašemu tělu pravidelný přísun draslíku a díky tomu si i upravíte váš krevní tlak.
Zdroj: Pixabay
Asijské raw nudle

Suroviny:

Ingredience na nudle (2 porce):

červené zelí
hrst naklíčeného mungo fazolek
1 cuketa
4 mrkve
2 papriky
sezamová semínka
2 žampiony marinované v tamari, oleji, troše vody
čerstvá chilli paprička
čerstvý koriandr

Ingredience na zálivku:

1 stroužek česneku
1 cm zázvoru
šťáva z 1/2 limety
100 g kešu
olivový olej
sůl
pepř
1 lžíce světlého kokosového nektaru

Postup:

Cuketu a mrkve oloupeme a nakrájíme na spiralizéru na útlé nudličky a smícháme s ostatní na jemno pokrájenou zeleninou. Do mixéru vložíme suroviny na zálivku a rozmixujeme na hladký dressing. Posypeme sezamovým semínkem, ozdobíme čerstvým koriandrem.Cuketová čalamáda:

Suroviny:

3 kg oloupané cukety bez jadérek, 1 kg bílé papriky, 4 ks červené papriky, 1 kg cibule, 1 balíček Laka LABETA, 300 g cukru, 0,3 l octa.

Postup:

Cukety, cibule a papriky nakrájíme na jemné kostičky. Vše smícháme s Lakem, cukrem, octem a necháme odležet asi 1 hodinu. Odleželou čalamádu napěchujeme do zavařovacích skleniček i se šťávou a sterilujeme na 80 st. C asi 25 minut. Pravidelná konzumace draslíku zajistí vašemu tělu pravidelný přísun draslíku a díky tomu si i upravíte váš krevní tlak.K létu prostě cukety patří.+ 4 fotky+ 5 fotek

Nejenže je cuketa velmi zdravá, chutná, dostupná, ale navíc ještě levná. Na každé zahrádce jich v tomto období naleznete bezpočet, tudíž si možná někdy říkáte, že nevíte, co s ní. My vám poradíme, jak tuto královnu zahrad zužitkovat několika způsoby.

Petra Járková
Petra Járková 06. 09. 2019 12:00

Jednoduchá úprava

Cuketa je velmi nenáročná zelenina na úpravu, téměř žádná jiná zelenina nepotřebuje tak málo čištění jako cuketa. Nemusíte ji loupat, a pokud není opravdu velká a zralá, tak ani čistit od zrníček. Stejně tak je zbytečné ji solit a posléze sušit ubrouskem. Skvěle chutná i bez složitých příprav.

Dieta

Až 90 %  obsahu cukety tvoří voda, tak se nemusíte bát, že byste po ní přibírali na váze. Také ovlivňuje vylučování vody z těla a pomáhá tělu zbavovat se kyselin, je tedy ideální při redukčních dietách i zdravém životním stylu.

Široký záběr

Každá hospodyňka vezme zavděk surovinou, kterou může využít v kuchyni na více způsobů. Cukety můžete plnit masovou či rýžovou směsí, můžete je grilovat, péct, smažit jako řízky, přidávat pod maso, ale i do indických omáček a italských receptů. Možná vás překvapí, že se hodí i do dezertů. Nastrouhejte ji a přidejte do těsta na bábovku, bude pak krásně vláčná.

Léčivé účinky

Protože hojí střevní stěny, je doporučována těm, kteří mají problémy se s tímto orgánem. Kromě toho v ní najdete velké množství provitaminu A, ale také karoten, vlákninu, vitamíny A, B, C a minerály jako hořčík, vápník, železo či draslík. Podporuje tedy celkové zdraví našeho těla.

Péče o pleť

Vyzkoušejte masku z cukety, která pomáhá odstranit kožní nedostatky, projasní a vypne pleť. Stačí, když smícháte lžíci propláchnutých pomletých ovesných vloček se dvěma lžícemi nastrouhané cukety a třemi kapkami citronové šťávy. Nechte působit asi čtvrt hodiny a pak smyjte. Sami uvidíte, že vaše pokožka bude jemná, zdravá a vitální.

NA RECEPTY Z CUKETY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články