Pozice židle (Utkatásana)

Sezení na židli nám všem jde velmi snadno, že? 🙂 Ale sedět na imaginární židli, to je teprve výzva!

Utkatásana je jógová pozice připomínající postoj židle, není však tak snadná, jak na první pohled vypadá. Vyžaduje sílu v dolních končetinách, zpevněná chodidla a silnou vůli, což může být důvodem, proč u mnoha začátečníků nebývá zrovna moc oblíbená. Je to však jedna z nejúčinnějších jógových pozic pro posílení stehenních a hýžďových svalů, to jistě oceníme hlavně v plavkové sezoně.

Židle je velmi silnou pozicí, která ovšem stojí za snahu stojí. Zvyšuje sílu, vytrvalost a buduje v nás pocity pevnosti a stability. Kromě těchto benefitů nás také učí napřímení páteře. Když nahlédnete do kanceláře nebo si prohlédnete lidí sedící v metru či tramvaji, jistě najdete většinu se shrbenými zády. Špatné držení těla během sezení i chůze je příčinou častých bolestí zad. Pravidelné provádění pozice židle toto vadné držení těla napravuje a pomáhá nám dosáhnout lepšího držení těla při sezení, stání či chůzi.

Kromě toho také protahuje achillovy šlachy, zpevňuje kotníky a bojuje proti plochým nohám. Varianta s rotací má také výrazné detoxikační účinky a příjemně masíruje vnitřní orgány.

Důvodů, proč bychom tuto silnou pozici měli zařadit do naší jógové praxe už máme více než dost.

Pojďme vybudovat sílu a stabilitu v našem těle s pozicí židle!

Pokud jste začátečník, doporučuji do pozice židle přecházet z hlubokého předklonu s pokrčenými koleny. Vyvarujete se tak přetěžování kolen, pokud neudržíte kolena nad špičkami prstů u nohou.

Provedení

Z hlubokého předklonu (chodidla na šířku pánve, kolena pokrčená tak, aby se dlaně mohly dotýkat země) pomalu začněte zvedat paže i trup směrem vzhůru, ale kolena jsou stále pokrčená. Váha je na patách, stehna zpevněná. Dlaně mohou být spojené před hrudníkem, pokud se v pozici cítíte jistě, můžete je vytáhnout směrem vzhůru.

Vyvarujte se nejčastějším chybám – prohnutí v bedrech nebo naopak kulatá záda. Často si takto chceme pozici ulehčit, dbejte však na správné provedení a raději setrvejte v pozici kratší dobu, aby vám mohla tato nelehká pozice přinést všechny své účinky.

Jak dosáhnout vzpřímených zad?

Aby vaše záda v této pozici byla opravdu rovná, je potřeba se aktivně opřít do chodidel – váha je mírně na patách, zapojit pánevní dno – mula bandha, ale i aktivovat spodní břicho – udijjana bandha.

Nebojte se vyzkoušet ani její dynamické provedení, které rozvíjí hybnost pánve a kyčelních kloubů. S nádechem se vyrovnejte do stoje s pažemi vzhůru k nebi a s výdechem se vraťte zpět do židle s dlaněmi spojenými před hrudníkem. Několikrát opakujte. Náročnost zvýšíte, pokud chodidla i kolena spojíte k sobě. Ovšem pozor na citlivá kolena nebo kotníky, v pozici byste neměli cítit bolest.

Doporučuji také vyzkoušet variantu s vložením bločku mezi stehna nebo kolena a setrvat na několik hlubokých nádechů a výdechů.

Proveďte židli pokaždé, než dosednete na opravdovou židli a užívejte si pocity síly a stability s touto krásnou pozicí! 

33 Shares
>
33 Shares
Share33