Rozval ústecké zoologické zahrady. Čistky, soudy a hloubková kontrola

Napsal/a Robert Malecký 6. září 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Ústeckou zoologickou zahradu zasáhla vlna výpovědí. Celá věc, která má nejasné pozadí a vedení ji odmítá srozumitelně vysvětlit, už podle kritiků nabírá rozměry čistky. Co přesně se v ZOO v posledních měsících děje, by měla vyjasnit až hloubková kontrola, kterou do zahrady posílá ústecká radnice.

Scénář byl ve všech případech stejný. Nejprve odvolání z funkce následované okamžitou výpovědí: 16. srpna – dlouholetá mluvčí a šéfka propagačního oddělení Věra Vrabcová, 18. srpna – vedoucí zooložka Petra Padalíková, 29. srpna náměstek pro ekonomiku Miroslav Štráchal. O důvodech mohli propuštění jen spekulovat.

Jen v případě zooložky Padalíkové byla situace jiná, byla „jen“ odvolána – ale v mnohém ještě zvláštnější. Je totiž na rodičovské dovolené, a tak se za ní delegace ze ZOO vydala přímo domů. V neděli večer.

Miroslav Štráchal žádné důvody pro své odvolání a výpověď nezná. „Nikdo mi nic neřekl. Jen jsem si musel okamžitě sbalit všechny své věci,“ uvedl s tím, že situaci bude z hlediska zákona teprve analyzovat a pak rozhodne o svém dalším postupu. Soud nevylučuje.

V ZOO pro něho prý není další práce, což je ovšem s rozporu s tvrzením ředitele zahrady Romana Končela. Ten Českému rozhlasu řekl, že na Štráchalovo místo bude vypisovat výběrové řízení.

Vyhozený zaměstnanec uspěl

Všechny případy mají svůj předobraz v událostech, které zoologickou zahradu postihly v loňském roce. Tehdy si vedení vymyslelo organizační změnu, aby se zbavila jednoho nepohodlného zaměstnance.

Ten mimo jiné kritizoval nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky v městské příspěvkovce – a dostal proto výpověď. Bývalého vedoucího provozního útvaru Martina Trnovce se později, zatím nepravomocně, zastal soud. Výpověď zrušil a popsal nekalé praktiky vedení ZOO.

Martin Trnovec pracoval v ústecké zoologické zahradě od 1. září 2017 jako vedoucí provozního útvaru. Do náplně jeho práce patřilo zajištění veškerého provozu a služeb jako energie, voda, dále údržba, doprava, úklid, správa movitého i nemovitého majetku a veřejné zakázky.

Jak stojí v žalobě na neplatnost výpovědi, po nějaké době Trnovec zjistil, že ředitel ZOO Roman Končel preferuje některé oblíbené podřízené, kterým toleruje porušování pravidel hospodaření s veřejnými prostředky, „(…) přičemž si za úlitby z veřejných prostředků kupuje loajalitu těchto zaměstnanců“.

Po podřízených zaměstnancích naopak Trnovec požadoval, aby s majetkem hospodařili řádně, a brzy se stal neoblíbeným. Postupně narůstaly konflikty, když jemu podřízení zaměstnanci byli v nehospodárném nakládání s majetkem přímo či nepřímo podporováni ředitelem ZOO a jeho asistentkou. „Autorita žalobce pak byla shazována,“ píše se v žalobě, kterou projednával Okresní soud v Ústí nad Labem.

Jako příklad Trnovec uvádí situaci, kdy jeden ze zaměstnanců ZOO odvezl služebním autem velké množství dřeva z pokácených stromů v objektu zahrady. Odvoz a úhrada dřeva nebyla smluvně upravena.

Výpověď dostal Trnovec 27. února 2018 s tím, že o den dříve bylo rozhodnuto o organizační změně. Ta zrušila místo vedoucího provozního útvaru a v platnost vstoupila hned 1. března, což svědčí o její účelovosti.

„Žalobce se v důsledku svého jednání stal pro ředitele žalované nepohodlným zaměstnancem. Ředitel žalované proto přistoupil k účelové organizační změně za účelem propuštění žalobce,“ píše se v rozsudku Okresního soudu v Ústí nad Labem, který má redakce k dispozici.

Soudy a hloubková kontrola

K soudu se nejspíš dostanou i další letošní výpovědi. V této souvislosti je zajímavá reakce ředitele Končela.

Ten nejprve několik týdnů odmítal cokoli vysvětlovat, veřejně nevystupoval a na otázky médií neodpovídal. Koncem srpna pak na sociálních sítích vydal následující prohlášení: „Zoologická zahrada se jednoznačně ohrazuje proti nesprávným nařčením, která se v posledních dnech objevila ve veřejném prostoru o tom, že při změnách na vedoucích pozicích postupovala v rozporu se zákoníkem práce. Zoologická zahrada při odvolání z funkce vedoucích zaměstnanců postupovala zcela oprávněně, rovněž jako v případě navazujících výpovědí z pracovního poměru.“

Končel zároveň vysvětlil i poněkud podivné předání odvolání zooložce Padalíkové: „Na dodržení tohoto pravidla velmi dbají soudy, když po zaměstnavateli vyžadují veškeré možné úsilí o osobní doručení, včetně pokusu o doručení v pozdních hodinách včetně sobotu či neděli.“

Se soudními spory zahrada nejspíš počítá, což dokládá předběžná opatrnost v poskytování informací: „Vzhledem k ochraně osobních údajů a možnosti případného soudního sporu nebude zoo poskytovat další podrobnosti.“

Město teď posílá do ZOO hloubkovou kontrolu. V ní by měli zasednout i přizvaní experti opozičních stran, mezi nimi třeba dlouholetý ředitel zahrady Tomáš Kraus, nominovaný hnutím Vaše Ústí.

„Budu-li k tomu mít příležitost, budu se na konkrétní důvody všech odvolání i výpovědí z poslední doby ptát v rámci kontroly Zoo Ústí nad Labem, které bych se měl v nejbližší době účastnit,“ uvedl Kraus.

Impulsem k mimořádné kontrole je kromě stavu zahrady i to, co už dříve zjistil magistrát jako zřizovatel. Kontrolní odbor odhalil desítky pochybení ve veřejných zakázkách, smlouvách i běžném chodu zahrady. Končel hází vinu na své předchůdce.

Vysvětlení bude požadovat i nejsilnější opoziční hnutí PRO! Ústí. „Poslední personální kroky – neodůvodněná a nečekaná okamžitá výpověď paní Vrabcové a předání odvolání z funkce paní Padalíkové, která je momentálně na rodičovské dovolené, osobně v neděli večer u ní doma, považuji za lidsky, odborně a právně jen těžko obhajitelné. Nezvané návštěvy u lidí doma připomínají totalitní praktiky a pan ředitel by je měl neprodleně veřejně obhájit,“ uvedla lídryně hnutí Karolina Žákovská

Vedení radnice zatím zůstává v klidu. Primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO podle svého vyjádření pro ČRo doufá, že ředitel Končel má situaci pod kontrolou a personální opatření připravil kvalitně. „Já věřím, že mě s tím plánem seznámí,“ uvedl Nedvědický. Dodal, že vše by měla objasnit plánovaná kontrola. Do té ale vládnoucí koalice hnutí ANO, UFO a ODS své zástupce nevyslala.


 

Regionální publicistická témata HlídacíPes.org připravuje ve spolupráci se zpravodajem Náš REGION.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)