Pavel Ryšavý
27. června 2019 • 12:12

Mládí vpřed! Podívejte se na deset nejlepších českých hokejistů do 20 let

Vstoupit do diskuse
0
  • Kteří hráči do 20 let jsou na vrcholu?Kteří hráči do 20 let jsou na vrcholu?FOTO: Koláž iSport.cz

    Jsou ještě náctiletí, přesto válcují i ostřílené veterány. Češi se mohou pochlubit hned několika mladými hráči, kteří se neztratí ani mezi dospělými. Deník Sport v dalším díle ankety proto vybral deset nejlepších hráčů do dvaceti let. V potaz se brali pouze úspěchy a zásluhy v právě skončeném ročníku, na minulost se ohled nebral. Volilo se mezi všemi českými hráči i brankáři, kteří mohli během sezony nastoupit nejvýš v reprezentaci do 20 let. Roli hrály statistiky, ale klíčové i bylo, jakou měl hráč pozici v klubu a jestli a jak zvládl přechod mezi dospělé.

  • 10. Lukáš Rousek, útočník, Sparta (extraliga)

    Výkony pražské Sparty táhne raketově vzhůru mladý útočník Lukáš RousekFoto Pavel Mazac / Sport

    Zápasy: 34
    Body: 9 (4+5)

    Paradoxní situaci přinesla uplynulá sezona Lukáše Rouska. Zatímco v prosinci se nevešel do nominace na juniorské mistrovství světa, o dva měsíce později dostal pozvánku do reprezentačního áčka. A zaslouženě, tehdy stále devatenáctiletý mladík zářil v jinak nevýrazné Spartě, ve čtyřech duelech předkola play off nasbíral pět bodů. I díky tomu po mladém útočníkovi v draftu NHL sáhlo Buffalo Sabres, přestože mohl být vybrán již v předchozích dvou letech. 

  • 9. Jan Bednář, brankář, Karlovy Vary (extraliga)

    16letého gólmana Jana Bednáře čeká premiéra v extralize.Foto Daniel Kubelka/hokejkv.cz

    Zápasy: 10
    2,73 gólu na zápas
    91,7 % úspěšnost zákroků

    Z karlovarské juniorky udělal Jan Bednář razantní skok do extraligy, kde si v patnácti zápasech vychytal ocenění pro nejlepšího nováčka sezony. Stejně jako Škarek i Bednář připomíná i přes nízký věk dospělého chlapa, ve výstroji a s maskou na hlavě nepoznáte, že proti vám v brankovišti stojí šestnáctiletý kluk. Bednáře nyní čeká boj na dvou frontách: v áčku Karlových Varů i v reprezentační osmnáctce, kde mu silně konkuruje třinecký Nick Malík, také ročník 2002.

  • 8. Jakub Galvas, obránce, Olomouc (extraliga)

    Olomoucký talent Jakub Galvas míří do FinskaFoto Michal Beránek / Sport

    Zápasy: 40
    Body: 17 (4+13)

    Juniorskou kategorii opouští Jakub Galvas se 134 starty v nejvyšší soutěži, na dvacetiletého obránce parádní číslo. Vytížením předčil řadu zadáků, neudělal však takový výkonnostní skok, jaký od něj oproti ročníku 2017-18 mnozí čekali. Možná i proto se vydává cestou svých vrstevníků, od nové sezony bude dělat další hokejové kroky ve Finsku. Na jednu stranu nepochopitelný krok (vždyť tady má tolik prostoru!), ocenit by se však měla především ochota vystoupit z komfortní zóny.

  • 7. Jakub Škarek, brankář, Pelicans Lahti (Finsko)

    Jakub Škarek v deseti zápasech za Lahti vychytal šest výher.Foto Twitter.com

    Zápasy: 22
    2,45 gólu na zápas
    90,6 % úspěšnost zákroků

    Stejně jako Dostál i Jakub Škarek se vydal finskou cestou. Brankář těžící ze své postavy rozjel sezonu na výbornou, z úvodních tří zápasů inkasoval dva góly. Ani stabilní zátěž v nejvyšší finské lize ho však nevynesla do brankoviště českého týmu na juniorském mistrovství světa, za dvojicí Dostál, Patera nastoupil pouze do jednoho duelu. Gólman draftovaný New Yorkem Islanders bude pokračovat v Lahti i v následující sezoně, v níž by si mohl vychytat post jedničky.

  • 6. Jakub Lauko, útočník,Rouyn-Noranda (QMJHL)

    Jakub Lauko ovládl s týmem Rouyn-Noranda Huskies Memorial Cup, o kterém sám hovoří jako o druhé nejtěžší trofeji, která se dá v hokeji vyhrát. Navíc se pražský rodák stal nejproduktivnějším hráčem vyřazovacích bojů.Foto Twitter: 2020 IIHF #WorldJuniors ‏

    Zápasy: 44
    Body: 41 (21+20)

    Druhý nejvýše postavený hráč ročníku 2000 před sezonou vyměnil extraligový Chomutov za kanadskou juniorku. Nedobrovolně, na pokyn vedení Bruins, bral to jako krok vzad. Po roce už změnil názor. Poznal nové město, naučil se řeč, prošel i krizí a musel ukázat, že si místo v sestavě zaslouží. Tohle všechno může v budoucnu zužitkovat v boji o NHL. Sezonu navíc zakončil ziskem Memorial Cupu, který zvedl nad hlavu jako desátý Čech v historii.

  • 5. Martin Kaut, útočník, Colorado Eagles (AHL)

    Martin Kaut na tréninkovém kempu Colorada.Foto Instagram.com

    Zápasy: 63
    Body: 26 (12+14)

    S nástupem do dospělého hokeje se popasoval výborně. Po sezoně v pardubickém áčku, která jej posunula do 1. kola draftu, zvládl na výbornou uplynulý ročník v AHL. Díky 26 kanadským bodům doplnil Martina Nečase a Filipa Zadinu v elitní šestce bodování juniorů farmářské ligy, ze záložního mužstva Avalanche na něj šly pozitivní reference. Prvnímu týmu sice vládne hvězdná útočná trojice MacKinnon, Landeskog, Rantanen, za nimi se však pro Kauta rýsuje šance na brzký debut v NHL. 

  • 4. Lukáš Dostál, brankář, Ilves Tampere (Finsko)

    Lukáš Dostál zazářil už na posledním juniorském šampionátu, na konci sezony se pak z Brna přesunul do finského týmu Ilves TampereFoto Karel Švec (Český hokej)

    Zápasy: 10
    1,80 gólu na zápas
    92,2 % úspěšnost zákroků

    S přelomem kalendářního roku přišel i přelom v kariéře Lukáše Dostála. Z brankáře ukrytého v prvoligové Třebíči se stala opěvovaná hvězda šampionátu dvacítek, čeští junioři díky němu drželi krok s kvalitativně lepšími soupeři. Po návratu z Kanady se dočkal prvních dvou startů za áčko Komety, další kroky talentovaného brankáře směřovaly na sever. V Ilves Tampere si rychle získal náklonnost fanoušků i trenérů, ve finském klubu bude působit i v příští sezoně.

  • 3. Filip Zadina, útočník, Grand Rapids Griffins (AHL)

    Za jak dlouho bude Filip Zadina pravidelně oblékat dres Detroitu?Foto Profimedia

    Zápasy: 59
    Body: 35 (16+19)

    Očekávaná zkouška v NHL pro šestku loňského draftu nevyšla, Detroit poslal mladého útočníka po kempu na farmu. Před vyhlášeným střelcem stála překážka, kousnout se a přizpůsobit se životu v AHL byla nezbytnost. Test zvládnul, využil vysokého vytížení a v průběhu sezony vyrostl v hráče, který si vysloužil pozvánku do prvního týmu. Nedostal nic zadarmo, vstupenku do nejlepší ligy světa si tvrdě odpracoval. A od října se může v rudém království uchytit nastálo.

  • 2. Filip Chytil, útočník, New York Rangers (NHL)

    Nejmladší člen české reprezentace Filip Chytil zatím na šampionátu hodně koluje sestavouFoto Barbora Reichová (Sport)

    Zápasy: 75
    Body: 23 (11+12)

    Ani zdaleka nepřipomínal bezradného Kevina McCallistera, ztraceného v New Yorku. Filip Chytil si krátce po devatenáctých narozeninách vybojoval pevné místo v sestavě Rangers a v polovině listopadu vytvořil klubový rekord: jako první teenager skóroval v pěti zápasech v řadě. Celkem třikrát odehrál přes dvacet minut za zápas, sezonu zakončil s bilancí 11+12. Kam dál? Třeba se přesunout z křídla zpět na post centra a ukázat, že s robustní postavou dokáže dirigovat hru.

  • 1. Martin Nečas, útočník, Charlotte Checkers (AHL)

    Útočník Martin Nečas v dresu Charlotte CheckersFoto Facebook Charlotte Checkers

    Zápasy: 64
    Body: 52 (16+36)

    Útok na první tým Hurricanes nevyšel, na farmě si však Martin Nečas řekl o šanci pro příští ročník NHL. V základní části skončil třetí v týmovém bodování, s týmem Charlotte Checkers ovládl základní část i následné play off, díky čemuž oslavil po dvou triumfech s Kometou třetí titul v seniorské kategorii, byť stále spadal mezi juniory. Cesta je nastavená jasně: příští rok si vybojovat místo v Carolině a ukázat, že Nečasova vítězná aura funguje i na NHL.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud