Je to obcházení, kritizují hokejové kluby rozhodnutí svazu vytvořit novou juniorskou soutěž

Český hokejový svaz reagoval na soudní předběžné opatření o zákazu startu juniorské extraligy vytvořením nové soutěže. Ta se ale hraje ve stejných termínech a se stejnými týmy jako pozastavená Juniorská extraliga akademií.

Praha (Aktualizováno: 17:06 6. 9. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vsetínští junioři podle rozhodnutí výkonného výboru hokejového svazu nebudou hrát příští ročník extraligy

Vsetínští junioři podle rozhodnutí výkonného výboru hokejového svazu nebudou hrát příští ročník extraligy | Foto: hc-vsetin.cz/ | Zdroj: Zdeněk Piňos

Loni v únoru přišla z hokejového svazu zpráva, že pro nadcházející sezónu zúží počet účastníků nejvyšší juniorské soutěže z 24 na 17 týmů a bude se hrát jako Juniorská extraliga akademií. Startovat v ní tak měly pouze juniorské týmy klubů se statusem Akademií Českého hokeje.

Vyřazení se dočkaly Vsetín, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Havířov, Přerov, Olomouc a rakouský Salcburk. Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou sestoupily sportovní cestou. Olomouc dostala výjimku, protože dospělí hokejisté hrají extraligu, a svaz do soutěže vrátil i rakouský Salcburk, se kterým měl platnou smlouvu o spolupráci i na další rok.

Vsetín, Havířov a Přerov protestovaly a po neúspěšném jednání se svazem se obrátily na soud. Ten v předvečer startu soutěže vydal předběžné opatření, ve kterém hokejovému svazu zahájení Juniorské extraligy zakazuje. Svaz se odvolal a zároveň zorganizoval jinou soutěž - O Pohár DHL.

‚Je to teď hra právníků‘

Soud, který vydává předběžné opatření, ze zákona nedohlíží na to, jestli je dodržováno. To by podle mluvčí Městského soudu v Praze Markéty Puci měla být aktivita navrhovatele, který o předběžné opatření požádal a bylo mu vyhověno.

Radiožurnál proto kontaktoval zástupce dotčených klubů. Jednatel Vsetína Daniel Tobola potvrdil, že společně se zástupci Havířova a Přerova zvažují právní kroky.

Juniorší hokejisté hrát budou. Svaz rozhodl o startu soutěže O Pohár DHL

Číst článek

„Jedeme jednotně, komunikují mezi sebou právníci. Asi je to všechno teď hra právníků. Díky tomu včerejšímu (čtvrtečnímu, pozn. red.) postoji hokejového svazu, že zvolil svou oblíbenou cestu, že to přejmenoval a řekl, že to bude O Pohár DHL,“ popsal Tobola.

„Všichni si myslíme, že je to obcházení. Teď je to ale na soudcích a právnících. Nelíbí se nám to. Je nám smutno z toho, jak to funguje,“ dodal. 

Vyjádření svazu

Hokejový svaz nesouhlasí s tím, že by tím, že místo Juniorské extraligy akademií narychlo zorganizoval soutěž O Pohár DHL, porušil předběžné opatření soudu.

„Máme k dispozici zcela odlišné právní rozbory. Předběžné opatření jsme obdrželi ve středu večer s tím, že soutěž měla začít již druhý den. Pro kluby a pro mladé hráče bylo proto potřeba okamžitě zajistit náhradní program. Což výkonný výbor učinil tím, že rozhodl o organizaci dvoukolového poháru,“ uvedl svazový mluvčí Zdeněk Zikmund.

„Pokud tato soutěž začala na půdorysu, který je podobný juniorské extralize, je to tím, že rozhodnutí skutečně bylo třeba udělat v časové tísni.“

Nejvyšší soutěž juniorů ve čtvrtek nezačne. Soud nařídil hokejovému svazu odložit start

Číst článek

Prezident svazu Tomáš Král si je jistý, že vše případně dokáže i před soudy. „Naše kroky jsme v případě potřeby připraveni obhájit před nezávislým soudem. Za tím si stojím. Budeme tak postupovat i nadále a proti případným lžím a nepravdám se budeme bránit kroky, které nám legislativa a naše stanovy umožňují,“ uvedl Král v pátečním prohlášení.

S odkazem na svou právnickou praxi zdůraznil, že ve sporu ještě nepadlo žádné pravomocné rozhodnutí a svaz se v zákonné lhůtě odvolá proti předběžnému opatření, které vydal ve středu Městský soud v Praze a zakázal tak hokejovému svazu zahájit nejvyšší juniorskou soutěž.

„Předběžnému opatření jsme bezodkladně vyhověli, a protože s ním nesouhlasíme, v zákonné lhůtě podáme odvolání. Je důležité zdůraznit, že předběžné opatření není v žádném případě rozhodnutím ve věci samé,“ dodal Král s tím, že se svaz v termínu vyjádří k žalobě, kterou na něj kluby 10. července podaly. Podotkl, že žaloba nebyla do pátečního dne svazu doručena.

Petr Kadeřábek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme