Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Chemutai chce zpátky druhý čas světa, Koech jde na nejlepší výkon rok

Chemutai chce zpátky druhý čas světa, Koech jde na nejlepší výkon rok
foto: RunCzech

RunCzech   | 02.09.2019 | přečteno: 2910×

Birell Grand Prix Praha 5&10 km, závod oceněný zlatou známkou IAAF a osmá akce RunCzech sezony, nabídne nabité startovní pole elitních závodníků a také trať plnou nových, rychlejších úseků. Největším tahákem sobotního hlavního závodu mají být keňští reprezentanti Geoffrey Koech a Fancy Chemutai, kteří se chtějí pokusit o vylepšení svých dosavadních časů.

Oznámili to na dnešní tiskové konferenci v hotelu Hilton Prague, které se zúčastnili také zástupci evropské a domácí atletiky.

Organizátorům závodu se letos podařilo přilákat hvězdy mezinárodního běhu navzdory Mistrovství světa v atletice 2019 konanému na přelomu září a října v katarském Dauhá. Letošní Birell Grand Prix Praha však přední světové atlety nalákala zejména na nově poskládanou trať a úspěšnou historii. Ta nabídne spoustu nových svižnějších a zajímavějších pasáží jak pro závodníky, tak i pro diváky.

„Snažili jsme se pro letošek srovnat trochu trať a ubrat zatáčky. Uvidíme, jaké díky této změně budou časy. Předchozí trasa byla také velice rychlá, dokládá to světový rekord žen 29:43 z roku 2017 a historicky druhý nejlepší mužský výkon 26:46,” uvedl ředitel RunCzech závodů Václav Skřivánek.

Fancy Chemutai je v tuto chvíli třetí nejrychlejší ženou světa. Těsně před startem Birell Grand Prix Praha 5&10 km její skvělý čas 30:06 (z roku 2017 za fenomenální Joyciline Jepkosgei) o vteřinu překonala Izraelka Lonah Chemtai Salpeter. Fancy se v současnosti zaměřuje především na desetikilometrové a půlmaratonské závody. „Vyhrála jsem v Bostonu a to byla skvělá příprava na Prahu. Pokusím se udělat všechno proto, abych si vzala druhý nejlepší čas světa zpátky,” uvedla odhodlaně Chemutai.

Geoffrey Koech je třináctým nejrychlejším mužem historie a v Praze startuje opakovaně. Do hlavního města Česka dorazil s perfektním osobním maximem 27:18 a s cílem vylepšit svůj momentální čas a překonat dosavadní nejlepší výkon roku 2019. „Pokusím se to každopádně vylepšit. Myslím, že na to mám formu,” nechal se slyšet Koech.

Evropskou špičku přijel z Německa zastupovat maratonský rekordman Arne Gabius, někdejší tréninkový partner slavného Mo Faraha. Osmatřicetiletý závodník vyniká spíše na delších tratích a v Německu je známý díky brilantnímu času na maraton 2:08:33. Právě díky tomu si doma vydobyl popularitu. „Pamatuji si, že jsem Mo Faraha ještě mnohem dřív porážel na pěti kilometrech a dnes spolu trénujeme na kempech,” líčil Arne Gabius. Ve Stuttgartu a ve Švýcarsku ladil formu na Birell Grand Prix Praha, která má být přípravou na mnohem důležitější závod, který by ještě chtěl v kariéře stihnout. „Chci se pokusit běžet ještě maraton v New Yorku,” dodal.

Ukrajinská běžkyně Darya Mykhailova přicestovala do Česka jako druhá žena v průběžném pořadí nově založené série EuroHeroes Challenge vytvořené ve spolupráci RunCzech a Evropské atletiky. Její doménou jsou závody ve Francii, kde závodí za jeden z tamních klubů, avšak velká vítězství získala na polských tratích. „Není tam tak silná konkurence jako jinde. I proto si ráda zasoutěžím tady, protože na Birell Grand Prix Praha mám šanci dosáhnout i na lepší časy,” přeje si Mykhailova.

To Čech Vít Pavlišta už má pro letošní sezonu splněno. Získal svůj druhý titul domácího mistra v maratonu a dominuje mezi tuzemskou špičkou také na půlmaratonské distanci. Výkonnost chce ještě potvrdit na „desítce”. „Trénoval jsem v poslední době každopádně do rychlosti, už proto se do Prahy vážně těším,” uvedl nadšený Pavlišta. Letos má ještě další osobní cíl – pokusit se vydržet tempo nejlepších Keňanek na trati. „Pomůže i nová trať, která bude krásná. Takže se těším a věřím si,” uzavřel.

Birell Grand Prix Praha 5&10 km odstartuje v sobotu 7. září od 18 hodin závodem určeným pouze ženám adidas Běh pro ženy 5 km. Hlavní závod Birell Běh na 10 km začíná od 19:30. Přímým přenosem ho vysílá ČT Sport od 19:20 a sledovat jej můžete také na iVysílání.cz.

Startovní listina: https://www.runczech.com/…_list_a3.pdf

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

runczech.com muž 06.09.2019 18:20:45

Birell Grand Prix Praha 5&10 km, závod oceněný zlatou známkou IAAF a osmá akce RunCzech sezony, nabídne nabité startovní pole elitních závodníků a také trať plnou nových, rychlejších úseků. Největším tahákem sobotního hlavního závodu mají být keňští reprezentanti Geoffrey Koech a Fancy Chemutai, kteří se chtějí pokusit o vylepšení svých dosavadních časů.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.