Stavebnice Playmobil

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Playmobil jsou plastové postavičky vyráběné v Německu, které svým vzhledem náramně připomínají Igráčka, dobře známou figurku zejména předrevolučním dětem. A proč jsou si postavičky tak podobné? Protože se na jejich zrodu podíleli dva kolegové. Němec Hans Beck, který dal postavičce design a Čech Jiří Kalina, jenž řešil technické záležitosti. Vzhled tehdejším československým panáčkům vdechla návrhářka Marie Pavlíčková Krejchová.

Velká obliba díky minimalistickému designu

Hračka se vždy skládá ze stejných dílů a mění se pouze vybavení a doplňky postav, které souvisí s jejich profesí. Dostupné jsou mužské i ženské figurky, přičemž ty ženské mají stylizovanou volánovou sukni.

Dospělí Igráčci, ale také Playmobil mají výšku zhruba 8 cm, děti Playmobil 5,3 cm. Pohyblivé ruce je možné uvést do polohy předpažení, vzpažení a podél těla. Nohy jsou pohyblivé v oblasti kyčelních kloubů. Igráčci mají pohyblivou hlavu o 360 °C a nepohyblivé zápěstí bylo v roce 2010 nahrazeno otáčivým rovněž o 360 °C.

Hlavy postaviček Playmobil jsou otáčivé jen o 180 °C, mají vyměnitelné vlasy a rovněž hýbací ruce s otočným zápěstím. Stejně jako Playmobil má i Igráček řadu příslušenství, jako jsou dopravní prostředky, domy, zvířata, rostliny a další doplňky, které může držet v ruce.

V Německu se Igráček neujal

Hans Beck neměl s postavičkou ve své zemi úspěch, ovšem v Československu si první Igráček v profesi zedníka získal velký ohlas. Když se tato zpráva dostala do Německa, rozhodli se i oni uvést svůj model na trh. Přestože český Igráček vznikl dříve, dostal se do výroby až o 2 roky později než v Německu, a to kvůli schvalovacím procesům, které v tehdejším Československu trvaly skutečně dlouho. Německý Playmobil získal slávu po celém světě.

Na počátku všeho byl zedník

V roce 1976 se v Československu vyrobil první Igráček v profesi zedníka, za nímž následovaly další profese jako kuchař, kominík, námořník, cestář nebo maminka s dětmi. První ženská postava byla zdravotní sestřička. Na trhu se každoročně uváděly asi 4 nové modely Igráčků. Dnes celá sbírka čítá zhruba 50 různých postaviček. Po roce 1989 na český trh dorazil modernější Playmobil a Igráček částečně ztratil na svojí přitažlivosti.

V 90. letech však i tato postavička prošla určitou proměnou a na scénu přišel středověký rytíř, skateboardista, VB vystřídala současná policie a dokonce se objevil policista na motorce i na koni. V 90. letech tradičnímu obličejíčku přibyl chybějící nos. I přesto však Igráček zaostával, neboť až do roku 2008 nepřišel s žádnou výraznější změnou. Největší proměnu prozatím přinesl rok 2010, kdy panáček dostal otáčivé zápěstí, a v obličejíku si všimnete většího úsměvu. Také účes je stylizovaný a vlasy mají různou barvu. Na trh byla v tomto roce uvedena sesterská řada pojmenovaná MultiGo, ve které najdete i nákladní auto, traktor nebo přívěs s vyměnitelnými nástavbami. Nynější výrobní firma nabízí i možnost výroby panáčků na zakázku.

  

Dnes se můžete v obchodech setkat s celými rodinami, které zahrnují seniory i rodiče s dětmi. Kromě toho jsou k dostání i figurky reprezentující historické osobnosti (Karel IV, Jan Žižka nebo Tomáš Garrigue Masaryk).

Playmobil a obliba po celém světě

Playmobil se zrodil v roce 1974 a byl původně dostupný pouze ve 4 tematických světech: stavební dělníci, rytíři, indiáni a kovbojové. V současnosti je dostupných několik desítek světů zahrnujících piráty, cirkus, letiště, farmu a další. Díky světovému ohlasu byl v bavorském městě Zirndorf, ve kterém společnost sídlí, postaven velký zábavní park Playmobil Fun Park.

Každá postavička je složená ze 7 částí: vlasy, hlava, trup, vnitřní mechanismus, dvě ruce a dolní část těla. Sloganem hračky je Share the smile!, jelikož vytváří úsměv na tvářích dětem napříč celým světem.

Pár fotek z Playmobil Fun Parku

10 zajímavostí o Playmobil, které jste možná nevěděli

  1. Otcem Playmobil je německý designér Hans Beck.
  2. Beck byl původně tesař stejně jako zakladatel konkurenční společnosti Lego Ole Kirk Christiansen.
  3. Beckova vášeň byly modely letadel. Svůj plán vytvářet modely letadel předložil německé společnosti Brandstätter zabývající se výrobou plastových telefonů a plastových aut jako odrážedel pro děti.
  4. Přestože svou ideou majitele firmy zaujal, kvůli ropné krizi, která měla negativní dopad na výrobu plastu, mu majitel řekl, ať se vrátí s nápadem na hračku, která vybalancuje maximální využití pro hraní při minimálně spotřebě plastu.
  5. V roce 1974 Beck stvořil 3 malé postavičky: stavebního dělníka, rytíře a Indiána, a tak vznikl Playmobil.
  6. Figurky neměly a nemají vlastní jméno. Playmobil má podporovat dětskou fantazii, takže děti mají postavičkám dávat jména a utvářet jejich charakter.
  7. Playmobil se v současnosti prodalo na 3 miliardy figurek se 400 různými vlasy, které společně tvoří zhruba 60 tematických světů.
  8. Nejpopulárnější postavičkou současnosti je Martin Luther, které se prodalo přes milion kusů. Každá postavička měla v ruce malý brk a Bibli v německém jazyce. Tím, že se protestantský reformátor usmívá, působí mnohem přívětivěji než na veškerých jiných vyobrazeních.
  9. Zakladatel Hans Beck se narodil 6. 5. 1929 a zemřel 31. 1. 2009
  10. Playmobil patří mezi originální kousky umění a jako takové se považuje za sběratelský předmět.

Chronologický vývoj Playmobil

1974zrod Playmobil v podobě rytíře, stavebního dělníka a Indiána.

1976 – na scéně se objevují ženské postavičky: zdravotní sestřička a jiná děvčata, později odvážní piráti, zkušení piloti a tajní agenti. Ženské postavičky byly charakteristické hrudníkem rozšiřujícím se do sukně. Později však redesign postavičky upravil tak, že mají štíhlejší ruce a výraznější hrudník.

1978 – vody koupelnových van brázdí od tohoto roku více než 16 milionů pirátských lodí různých vzhledů a barev.

1981 – poprvé byly představeny figurky dětí, které za 3 roky následovaly figurky miminek, jež se však kvůli malé velikosti často ztrácí.

1983 – blízká setkání strašidelného druhu: začínají se vyrábět duchové, kteří ve tmě svítí.

1986 – pirátský kapitán je první postavičkou s velkým bříškem. První postavička těhotné ženy se objevila v roce 2012.

1990 – začíná se budovat velký zábavní park Playmobil Fun Park.

2006 – k mistrovství světa ve fotbale vydalo Playmobil sérii fotbalistů s kopací nohou a balóny. Od té doby společnost vyrobila více než 10 milionů míčů, což by z ní v reálném světě fotbalu udělalo největšího světového výrobce fotbalových míčů.

2011 – jsou dostupné Fi?URES mystery bag, kdy každá taška obsahuje 2 panáčky. Jednoho pro kluka, druhého pro holku. Ovšem to, zda v balení najdete pirátského kapitána, vetřelce, rockera, Elvise, rytíře nebo jinou postavičku je překvapením. Figurky jsou rozebrané na části, takže si můžete sestavit svou vlastní originální postavičku.

2013 – s rozvojem nákupních center je možné ženským postavičkám vyměňovat oblečení.

2014 – Playmobil slaví 40leté výročí od vzniku společnosti.

Playmobil ale není jen o postavičkách lidského vzhledu. Najdete zde také zvířata, kterých existuje 149 druhů od motýla až po velrybu. Ve všech barevných provedeních fauna Playmobil zahrnuje na 952 zvířecích tvorů.

Existuje také kolekce, která obsahuje postavičky známých osobností např.: Elvis Presley, Zora, Sherlocka Holmese nebo Sochu Svobody. Pravá Socha Svobody je 614x vyšší než postavička z Playmobil.

Konstrukční systém

Většina sad Playmobil vyžaduje od majitele určitou montáž. Třeba domy, lodě, auta a další větší a složitější prvky jsou opatřeny návodem k jejich složení. Původní stavební díly do sebe zapadaly pomocí Steck-systému, který však v současné době nahradil Systém – X, jenž se stal standardem. S montáží na principu Steck-systému se setkáte jen u reedic.

Licence na výrobu a prodej

Po celé Evropě a Latinské Americe bylo licencováno několik firem pro výrobu a distribuci figurek Playmobil. Ve Španělsku se výroby ujala velká společnost na výrobku panenek Famosa, která Playmobil uvádí pod názvem los clicks de Playmobil. Ženské postavičky se vyznačují širším hrudníkem plynule přecházejícím v šaty, a dámským účesem. Některé ručičky postaviček vypadají jako ohnuté, ale ve skutečnosti nejsou.

V Argentině se o distribuci na všech jihoamerických trzích stará společnost Antex. V roce 1979 licenci získala i Louis Marx and Company z Velké Británie, která hračku až do roku 1980 uváděla pod značkou Playpeople. V Americe Playmobil představil Matel a Schaper. Druhý jmenovaný v roce 1982 uspořádal distribuci hraček na celostátní úrovni za pomoci McDonald´s a jeho produktu Happy Meals.

V krabičce děti mohly najít jednoho z pěti panáčků: šerif, indián, šerifův kůň, dívku s deštníkem a farmáře. Od 22. října do 1. listopadu 1982 se takto prodalo zhruba 10 milionů kusů postaviček šerifa a farmáře. Před tím, než mohly jít do distribuce další hračky, řetězec prodej zastavil, protože figurky nesplňovaly požadavky spotřebitelského produktu. Jednalo se o normu bezpečnosti, podle které hračky obsahovaly malé části, jež by mohly být nebezpečné pro děti do tří let. Žádný incident udušení spojený s Playmobil však nahlášen nebyl. Zákazníci byli vyzváni, aby hračku přestali používat a vrátili ji McDonlad´s, kterým jim za postavičku nabídl kompenzaci v podobě svých produktů.

V průběhu let byly vyrobeny prototypy postaviček znázorňující čínské stavitele železnic, hrobaře, ale světlo světa spatřily i mučírny. Vzhledem k tomu, že postavičky a témata byly považovány za nevhodné pro děti, nikdy nenašly své místo na prodejních pultech. Setkat se ovšem můžete se sadami s duchy, mumií a kostrou.

V roce 2004 si nechala společnost BMW vyrobit Playmobil autíčko se vzhledem exkluzivního BMW Z4 v tmavě červené nebo modré barvě a dvěma jezdci. Jediným způsobem, jak se k těmto figurkám bylo možné dostat, byla zkušební jízda u německých prodejců BMW. Krátce na to se v evropských hračkárnách objevily autíčka ve žlutém a modrém provedení. Přestože nebyly vyrobeny společnostní Playmobil, měly oficiální licenci.

Nepravé postavičky Playmobil

Jak už to tak bývá, vždy se najde někdo, kdo začne na úspěchu druhého parazitovat. Ne jinak tomu bylo i u této hračky. V roce 1978 začala německo-maďarská společnost Schenk vyrábět figurky, aniž by od společnosti Geobra Brandstätter obdržela autorizaci a licenci k výrobě.  Schenk vytvořila přesné kopie, ale i postavičky, které vytvořily další sady. Nejčastěji se jednalo o vojenské postavičky maďarské historie. Dostupní byli Husaři z období maďarské války za nezávislost, dále rakouští nebo turečtí vojáci.

Stejně jako dřívější Playmobil nemají tyto postavičky pohyblivé ruce a jejich koně nemají pohyblivé hlavy. Odlišují se i z hlediska barvy a výrobního materiálu, kterým je sice plast, ale méně kvalitní. Po pádu komunismu byla výroba těchto „padělků“ zakázaná.

Kde se figurky vyrábí?

V současné době existují 3 hlavní evropské továrny:

  • Německo,
  • Malta a
  • Španělsko.

V každé továrně se vyrábí jiné kousky, které se následně dodávají na místo určení, kde se poskládají dohromady a vloží do balení, jež jde následně na prodejní pulty.  Na Maltě se vyrábí postavy a některé doplňky, Španělsko se specializuje na doplňky a v Německu vyrábějí větší předměty, jako jsou lodě a hrady.

Nejoblíbenější dostupné sety

Nejoblíbenějších tematických setů je něco přes sedmdesát s tím, že každý má ještě několik desítek rozšíření. K dostání jsou i nejrůznější exkluzivní sety.

    • Set 1-2-3 (219 rozšíření)
    • set Action – akce (37 rozšíření)
    • set Adventure – dobrodružství (2 rozšíření)
    • set Airport – letiště (109 rozšíření)
    • set Animal clinic – veterina (45 rozšíření)
    • set Artic Expedition – polární expedice (50 rozšíření)
    • set Christmas – Vánoce (93 rozšíření)
    • set Circus – Cirkus (149 rozšíření)
    • set City Life – život ve městě (656 rozšíření)
    • set City Service – městské služby (50 rozšíření)
    • set Coastguard – pobřežní hlídka (7 rozšíření)
    • set Color – vybarvi si sám (90 rozšíření)
    • set Construction – budování (291 rozšíření)
    • set Country – venkov (106 rozšíření)
    • set Dinosaur Expedition – expedice za dinosaury (38 rozšíření)
    • set Dollhouse – dům pro panenky (48 rozšíření)
    • set Dragons – draci (57 rozšíření),
    • set Easter – Velikonoce (20 rozšíření)
    • set Egyptians – Egypťané (53 rozšíření)
    • set Fairies – pohádkový svět (114 rozšíření)
    • set Family Fun – rodinná zábava (18 rozšíření)
    • set Farma – farma a farmaření (352 rozšíření)
    • set Figures Series – postavičky (67 rozšíření)
    • set First Smile – první úsměv (9 rozšíření)
    • set Freetime – volnočasové aktivity (119 rozšíření)
    • set Future Planet – planeta budoucností (14 rozšíření)
    • set Ghostbusters – krotitelé duchů (21 rozšíření)
    • set Gods – antičtí bohové (16 rozšíření)
    • set Halloween – Halloween (37 rozšíření)
    • set Harbour – přístav (37 rozšíření)
    • set Heidi  – Heidi děvčátko z hor (6 rozšíření)
    • set Hospital  – nemocnice (129 rozšíření)
    • set How to Train your Dragon – jak vycvičit draka (23 rozšíření)
    • set Jungle – džunle (45 rozšíření)
    • set Knights – rytíři (690 rozšíření)
    • set Leisure – prázdniny (77 rozšíření)
    • set Magic  – kouzelný svět (80 rozšíření)
    • Merchandise – různé zboží z kolekcí Plamobil (482 kousků)
    • set Micro World – malé světy (8 rozšíření)
    • set Mini Sets – doplňky ke všem setům (2 typy)
    • set Modern House – moderní dům (82 rozšíření)
    • set Old House – starý dům (30 rozšíření)
    • set Outdoor – venku (83 rozšíření)
    • set Pirates – piráti (490 rozšíření)
    • set Playmobil The Movie – Playmobil ve filmu (14 rozšíření),
    • set Playmospace – vesmír (83 rozšíření)
    • set Police – policie (391 rozšíření)
    • set PopStars – popové hvězdy (31 rozšíření)
    • set Prehistoric – prehistorie (18 rozšíření)
    • set Princess – princezny (166 rozšíření)
    • set Racing – automobilové závody (173 rozšíření)
    • set Rescue – záchranáři (365 rozšíření)
    • set Riding Stables – jezdecké stáje (157 rozšíření)
    • set Romans – Římané – (77 rozšíření)
    • set Safari – safari (170 rozšíření)
    • set Space – vesmír (70 rozšíření)
    • set Spirit – spirit (14 rozšíření)
    • set Sports – sporty (261 rozšíření)
    • set Summer Fun – letní radovánky (161 rozšíření)
    • set Super 4 – super 4 (102 rozšíření)
    • set Television – televize (23 rozšíření)
    • set The Explorers – velký třesk (8 rozšíření)
    • set Top Agents – nejlepší agenti (62 rozšíření)
    • set Traffic – doprava (94 rozšíření)
    • set Train – vlaky (198 rozšíření)
    • set Victorian – viktoriánská éra (158 rozšíření)
    • set Vikings – Vikingové (47 rozšíření)
    • set Waterworld – dobrodružství na vodě (110 rozšíření)
    • set Wedding – svatba (32 rozšíření)
    • set Western – western (764 dobrodružství)
  • set Winter Fun – zimní radovánky (64 rozšíření)
  • set Zoo – zoologická zahrada (157 rozšíření)

V jaké podobě je Playmobil k vidění?

Kromě klasických hraček jste mohli Playmobil vidět i ve filmu Playmobil: The Movie. Jde o klasickou animovanou pohádku pro děti s akčním komediálně laděným příběhem.  S postavičkami Playmobil jsou dostupná i leporela, omalovánky nebo sběratelská alba pro lepení nálepek.

Krátké filmy na youtube.com

Velké popularitě zejména u menších dětí se těší krátké filmy, které často rodiče amatéři filmaři umisťují na youtube kanály. Jedná se vždy o příběh, který koresponduje se reprezentovaným setem. Například, pokud se děj odehrává v nemocnici, je zde prezentována ordinace a postavičky. Českým dětem je dobře známá rodina Dvořákova, kterou tvoří syn Julián, dcery Hanka, malá dcerušky Ema, maminka Klára a tatínek Martin.

Krátké youtube příběhy mají většinou jednoduchou střihovou skladbu, která zahrnuje ostré střihy a skládá se ze záběrů detailu, polocelku a občas celku. Celkově jsou záběry statické. Amatérský dabing zahrnuje hlasy dospělých i dětí a je doplněn zvuky. Repliky jsou namlouvány velmi pomalu s výraznou artikulací tak, aby děti postavičkám dokonale rozuměly.

Témata příběhů rodiny Dvořáků jsou jednoduchá, ale jiná poměrně dost odvážná a netradiční. V každém případě mají příběhy výchovný charakter. Za jednoduchá můžeme považovat první den ve školce, útěk před zubařem, v nemocnici. Za odvážnější považujeme rozvod, únos maminky nebo téma krádeže. Úsměvný nám přišel příběh o ucpání záchodu.

Další českou Playmobil rodinou je rodina Arnold skládající se z tatínka Jana, maminky Marty, dcery Lucie, malé dcerky Zuzky a pejska Vločky. Videa těchto tvůrců reagují na některá aktuální dění v České republice. Na přelomu dubna a května 2019 vyšlo video, ve kterém rodina sledovala hokej (MS v hokeji bylo v dubnu 2019), aktuálně se připravuje video o dopravní výchově, což odkazuje k začátku školního roku (září 2019). Aktuální tematické zpracování však není pravidelné. Jedná se spíše o výjimky. Obecně jsou témata zaměřována na rodinný život např.: činnosti doma, výlety a podobně.

Příjmení rodin jsou vymyšlena samotnými tvůrci a nevycházejí ze skutečných setů, jelikož by došlo k porušení jednoho z hlavních znaků Playmobil, což je dětská fantazie. Žádná postavička až na jednu výjimku nemá jméno. Příběhy rodin vychází ze setů Rodina.

Příběhy Playmobil najdete i v jiných světových jazycích. Některé jsou vizuálně i dabingově propracovanější, jiné jsou podobnému českému low-cost zpracování.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.9/5 14 hodnocení

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo