Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Satoranského spoluhráč a bývalé hvězdy NBA. Kdo čeká na basketbalisty v dresu Brazílie?

Barbosa foto: FIBA

Praha/Šen-Čen - Prvním českým soupeřem v osmifinálové skupině světového šampionátu basketbalistů budou v sobotu od 10:30 českého času Brazilci. Ti odpověděli na kritiku expertů, že mají přestárlý tým a všechny tři své dosavadní duely na turnaji zvládli. Ve vyrovnané koncovce si poradili i s Řeky, kteří jsou jedni z kandidátů na sesazení USA z basketbalového trůnu a řekli si o zařazení mezi černé koně na zisk medaile. Kdo bude Tomáše Satoranského a spol. v sobotu dopoledne v hale v Šen-čenu nejvíc zlobit?
  22:03

Leandro Barbosa

Brazílie má sice ve svém kádru dva hráče NBA, tou zřejmě největší hvězdou je hráč, kterému už nejlepší basketbalová soutěž světa své dveře zavřela. Šestatřicetiletý veterán s přezdívkou Leandrinho odehrál v zámoří třináct sezon a svou rychlostí si vysloužil přízvisko „Brazilská šmouha“. Rodák ze Sao Paula je se 14 body na zápas nejlepším střelcem svého týmu a 22 bodovým přídělem se blýskl v prvním duelu na turnaji proti Novému Zélandu. Práci bude na perimetru přidělávat hlavně Vojtěchu Hrubanovi.

Anderson Varejao

Stejně jako Barbosa odehrál Varejao třináct sezon v NBA, Varejao byl navíc sedm let parťákem LeBrona Jamese v Clevelandu, kde ho mají fanoušci za legendu. V USA není úplně považován za střelce, byl vždy spíše lídrem obrany a těžká dřina s ním čeká zřejmě hlavně pivota Ondřeje Balvína, který si bude muset dát pozor na simulování, které Varejao často využívá k získávání útočných faulů soupeře. Na světovém šampionátu se ale Varejao prosazuje i v útoku a jeho dvaadvacet bodů pomohlo sestřelit favorizované Řeky.

Barbosa
Felicio

Cristiano Felicio

Jeden ze dvou hráčů brazilského kádru, který v současnosti působí v NBA, navíc je od nové sezony spoluhráčem Tomáše Satoranského, protože hraje za Chicago Bulls. Silový podkošový hráč bude zřejmě trápit Patrika Audu případně Ondřeje Balvína, protože sice nemá zázračný výskok, ale umí si výborně utvořit pozici ve vymezeném území a se 7,3 doskoky na zápas je v tomto ohledu nejlepším hráčem svého týmu.

Marcelinho Huertas

Také Huertas už má své sezony v NBA za sebou. Tolik se mu nedařilo jako Varejaovi a Barbosovi, více mu totiž sedí evropský „FIBA“ basketbal, což dokazuje i v Číně. Po návratu z Los Angeles Lakers pookřál v celku Baskonie a následně Tenerife a znovu patří mezi nejlepší rozehrávače španělské ligy. Zřejmě ho čekají individuální souboje s Tomášem Satoranským a spolu soupeří o pozici nejlepších „nahrávačů“ turnaje.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!