bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Češi v naději: Nečas už chce konečně hrát NHL. Nabízí se místo po Williamsovi

7. září 2019, 7:35

Jiří Lacina

Tu naději měl už předloni. Docela malinkatou. Po kempu 2017 přežil překvapivě všechny čistky, v NHL ale naskočil jen jednou, načež se vrátil do Brna. Loni už to měla být tutovka. V prvním týmu zůstal, po sedmi duelech (1+1) jej ovšem převeleli na farmu. Na nejlepší světovou soutěž nebyl pořád dost zralý. Letos už nechce další průtahy. Ve dvaceti letech touží NHL naplno hrát.

Martin Nečas má být budoucností klubu. Loni během přípravy vypustil do světa společnou fotku s osmnáctiletým Andrejem Svečnikovem, dvojkou draftu 2018. Jelikož Čech patřil organizaci Canes o rok déle, mohl zelenáčovi radit a pomáhat. Jenomže nakonec to byl Rus, kdo zůstal v Raleighu celou sezónu. Letos prý je nachystán na výraznější úlohu.

Nečas touží aspoň po skromné, avšak stálé roli. Přes léto znovu zesílil, hlavně ve vrchní polovině těla. A to „nápadně“, všímají si zámořské zdroje. Je připraven čelit výzvě, která z něj má udělat hráče National Hockey League. „Chci uhrát první tým a je to jen na mě,“ řekl před pár dny.

„Chci tady strávit celou sezónu. Pracoval jsem na tom, abych zesílil, abych si zvykl na všechny ty drobné souboje kolem mantinelů a po rozích. Je to přeci jen jiné než v Evropě. Trochu jsem si na to minulou sezónu v Charlotte zvyknul a cítím se lépe,“ tvrdí odhodlaně.

Na farmě u Charlotte Checkers střídal lepší období s horšími. Nakonec nasbíral v 64 zápasech 52 bodů (16+36), čímž se zařadil na třetí pozici v týmovém bodování. V play off zapsal v 18 duelech 13 bodů (5+8), což byl až šestý nejlepší výkon. Nejvýraznější byl v nejvhodnější dobu, v pěti zápasech finálové série posbíral šest bodů (3+3). S Checkers vyhrál Calder Cup.

Do karet mu hraje fakt, že Justin Williams v nadcházející sezóně nenastoupí. Sedmatřicetiletý veterán s obdivuhodnou bilancí v sedmých duelech play off, pro kterou se mu přezdívá „Mr. Game 7“, bojuje s motivací a vyhlásil, že si dá od hokeje pauzu. Víc než kterýkoli jiný čekatel na místo v sestavě Hurricanes si bude právě Martin Nečas přát, aby nabídnutou šanci využil.

Nahradit Williamsových 53 kanadských bodů (23+30) je asi bláhový sen, uvolněný prostor je každopádně výzvou. „Vždycky jsem byl hráčem, který dával góly a vytvářel šance,“ říká rodák z Nového Města na Moravě. „Rád bych to dělal i tady. Rád bych pomohl ofenzivě, na přesilovkách, ve všech směrech, kde bude tým na ledě potřebovat.“

Trenér Rod Brind’Amour určitě nebude na nikoho ze začátečníků tlačit. Náhrada za Williamse se musí vykrystalizovat sama. „Vybrali jsme pár kluků, co umí vyprodukovat útočnou hru. Přidali jsme Ryana Dzingela, Erika Haulu, Martina Nečase – mladého hráče. Někdo bude muset vystoupit a zaplnit místo na téhle ofenzivní straně hřiště,“ věří kouč.

Potíže s přezdívkou budou určitě to nejmenší. Na „Martyho“ totiž slyší v kabině Canes hlavně Jordan Martinook. Někteří tak oslovují i českého mladíka, pro něhož platí rovněž označení „junior“. Sedmadvacetiletého hokejistu Caroliny to občas zmátne. „Někdo na něj pořád volá Marty a já na to reaguju. Však my to nějak vyřešíme…“ doufá vysmátý Martinook.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.