Domů
Elektromobilita
Největší trh s elektromobily hlásí po 2,5 letech meziroční propad měsíčních prodejů
Elektromobily
Elektromobily. Zdroj: https://www.flickr.com/photos/wahousegop/

Největší trh s elektromobily hlásí po 2,5 letech meziroční propad měsíčních prodejů

Analytici z BloombergNEF (BNEF) snížili po červencovém propadu prodejů elektromobilů v Číně odhad celkových letošních prodejů o 6 % na 1,5 milionu vozů. BNEF připisuje propad prodejů zejména pokračujícímu zpomalení prodejů nových osobních vozů v Číně, slevám na automobily se spalovacími motory a nedávnému snížení podpory elektromobilů. 

Podle BNEF je červencový propad prodejů a stagnace po zbytek třetího čtvrtletí letošního roku pravděpodobně jen dočasný jev a očekávají návrat růstového trendu ve čtvrtém čtvrtletí. Růst prodejů by měl být podpořen především nabídkou nových modelů na trhu a dále možným snížením dotací v roce 2020.

„Prodeje elektromobilů mohou posílit na konci letošního roku nebo během příštího roku pokud centrální či lokální státní orgány zavedou nová podpůrná opatření,“ uvedl BNEF ve zprávě reagující na první meziroční propad měsíčních prodejů elektromobilů v Číně po 30 měsících.

Trend měsíčních prodejů osobních automobilů se spalovacími motory (ICE) a elektromobilů (EV). Zdroj: BNEF
Trend měsíčních prodejů osobních automobilů se spalovacími motory (ICE) a elektromobilů (EV) v Číně. Zdroj: BNEF

Prodeje elektromobilů v Číně poklesly podle BNEF v červenci o 7 % ve srovnání s červencem 2018 a o 51 % oproti červnu letošního roku. BNEF v důsledku tohoto poklesu snížil svůj odhad ročních prodejů na největším trhu s elektromobily o 6 % na 1,5 milionu kusů.

„BNEF přičítá červencový propad několika vlivům zahrnujícím pokračující zpomalení prodejů nových vozů v Číně, slevy na vozy se spalovacími motory a snížení dotací na elektromobily,“ dodal BNEF.

Červencový propad přišel po obzvláště silném červnu, kdy bylo v Číně prodáno 137 000 elektromobilů, které tak měly 7,9% podíl na veškerých prodejích osobních automobilů.

Prudký růst prodejů v červnu přišel po březnovém oznámení Číny, že učiní změny ve svém programu na podporu elektromobility včetně snížení státních dotací a odstranění lokálních pobídkových mechanismů. Změny vstoupily podle BNEF v platnost 26. června.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(1)
honzafi
13. září 2019, 01:08

Pohled vlády na ekonomiku by se dal shrnout do několika krátkých frází: Pokud se to hýbe, zdaň to. Když se to stále hýbe, reguluj to. A když se to přestane hýbat, dotuj to. Ronald Reagan tímto vystihl mnoho, jako by tušil, jak zešílí státy s dotováním neživotaschopných utopií, které jsou "ekologické" asi jako nepodchycení milého broučka kůrovce v zárodku, řepka babiška, pěstování kukuřice ke spálení v "bio"plynové stanici a bezpočty podobných čuňáren, které by se na volném trhu neuchytily stejně, jako bez pobídek skoro nikdo nekupuje elektroimobily.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se