Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Finanční striptýz šéfů obřích nemocnic: Berou jen 100 tisíc měsíčně, vzniká i korupční riziko. Řešením jsou odměny

Česko

  5:00
Praha - Ředitelé fakultních nemocnic berou jen 100 tisíc měsíčně. Navzdory vysoké odpovědnosti mají více peněz i mnozí lékaři.
Fakultní nemocnice Motol.

Fakultní nemocnice Motol. foto: Lidové noviny

Ředitelé velkých státních nemocnic museli podstoupit během léta finanční striptýz. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jim totiž nařídil, aby si nechali udělat bezpečnostní prověrku. Přitom vyšlo najevo, že příjmy kapitánů fakultních zařízení nejsou navzdory vysoké odpovědnosti nikterak závratné.

Vojtěch chce zvednout platy v nemocnicích jen o tři procenta. Výdělky lékařů a sester už prý rostly dost

Například ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík si přijde měsíčně jen na 100 tisíc. Ročně i s odměnami se pak jeho plat vyšplhá na 1,5 až dva miliony. Mnozí lékaři tamtéž si přijdou na lepší peníze. „Ve srovnání s platy u nás to znamená, že se nedostanu ani do první stovky vydělávajících. Ani s odměnami, podotýkám,“ říká v rozhovoru pro LN Ludvík.

Například veřejnoprávní Česká televize (ČT) má méně zaměstnanců i menší roční obrat než motolská nemocnice. A její ředitel bere 242 tisíc měsíčně, ročně s odměnami se může dostat přes pět milionů korun.

Plat šéfa České pošty není znám, ví se však, že před třemi lety činil 315 tisíc, s odměnami osm milionů ročně. O tom si ředitelé nemocnic mohou nechat zdát.

Zdravotnictví trápí nedostatek sester. Nehlásí se nám žádné Češky, říká ředitel Thomayerovy nemocnice

Že jejich nízké odměny mohou představovat třeba korupční riziko, si zřejmě uvědomuje i ministerstvo zdravotnictví. Jeho šéf Vojtěch proto loni reformoval pravidla odměňování. Zavedl nová kritéria, mezi něž patří třeba kvalita zveřejňování uzavřených dohod v registru smluv nebo míra prosoutěženosti nákupů otevřeným řízením.

Cílové odměny za rok 2019 mohou při maximálním splnění všech kritérií dosáhnout 54 procent ročního platu ředitele velké fakultní nemocnice.

Zároveň budou moci šéfové přímo řízených organizací získat mimořádné odměny, a to na základě individuálního hodnocení.

„O vztahu mimořádných odměn k ročnímu platu ředitele bude rozhodnuto v průběhu hodnocení. V závislosti na typu, velikosti organizace a náročnosti vykonávaných úkolů půjde o 25 až 100 procent ročního platu,“ upřesnila mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Bezpečnostní prověrku si přitom vyžádala skutečnost, že kvůli společným nákupům budou mít šéfové špitálů zodpovědnost za zakázky převyšující 300 milionů.