Konec oranžových lokomotiv. Poláci přejmenují AWT na PKP Cargo

Lokomotiva 753, nákladní vlak s auty, foto: AWT/PKP CargoLokomotiva 753, nákladní vlak s auty, foto: AWT/PKP Cargo

Z českých kolejích postupně zmizí značka dlouho druhého největšího nákladního železničního dopravce v zemi. Polská společnost PKP Cargo se chystá

Z českých kolejích postupně zmizí značka dlouho druhého největšího nákladního železničního dopravce v zemi. Polská společnost PKP Cargo se chystá k přejmenování společnosti Advanced World Transport (AWT) na PKP Cargo International.

Mluvčí AWT Lukáš Kresač nechtěl plány na přejmenování komentovat, v Polsku chystanou změnu názvu  a kompletní rebranding potvrdil šéf PKP Czesław Warsewicz. V tiskové zprávě o jeho účasti na konferenci v Krynici uvedl, že dojde od začátku roku k přejmenování firmy na PKP Cargo International. Přejmenování označil za příklad spolupráce v rámci celé skupiny PKP Cargo.

Firemní barvy PKP Cargo. Foto: PKP Cargo

Firemní barvy PKP Cargo. Foto: PKP Cargo

Rebranding by měl znamenat i konec korporátních barev AWT, tedy oranžové a černé. PKP Cargo má jako svoji základní barvu modrou. AWT už v poslední době od oranžové barvy na hnacích vozidlech ustupovalo, některé lokomotivy jsou například bílé či šedé.

PKP Cargo se netají velkými plány stát se lídrem na trhu takzvaného Trojmoří, tedy v regionu mezi Baltským, Jaderským a Černým mořem. Firma se chce navíc kvůli poklesu přepravy některých komodit zaměřit více na intermodálnípřepravu.

Předseda představenstva společnosti AWT Maciej Walczyk uvedl,  že skupina PKP CARGO získává své vedoucí postavení v regionu Trojmoří právě díky činnosti společnosti AWT. Společnost AWT je také vlastníkem slovinského dopravce Primol-Rail, což ji otevřelo možnosti pro expanzi v jižní Evropě. „Intermodální doprava tvoří již více než 30 % naší činnosti. Z vlečkového dopravce se tak stáváme dopravcem zaměřeným na přepravu na dlouhé vzdálenosti a intermodální přepravy. Tuto strategii chceme rozvíjet, vidíme její potenciál,“ řekl  Walczyk. „Jsme schopni propojit dopravu z přístavů u Baltského moře s Jadranem. Tyto přepravy v současnosti efektivně realizuje společnost Primol-Rail, provozujeme také Terminál Paskov, který je spojen s přístavy v Koperu a Terstu,“ uvedl Maciej Walczyk.

Značka AWT vznikla v roce 2010 přejmenováním společnosti  OKD, Doprava.

Tagy Advanced World Transport AWT PKP Cargo PKP Cargo International Top
6 komentářů