mcrrcrally - eWRC.cz
7. 9. 2019 11:14 − 3614× − 0

Letošní titul putuje do Zlína

Poslední prázdninový den se konal v Humpolci čtvrtý závod MČR RC rally. Na prašné, kamenité šotolině si čtvrtým vítězstvím v letošní sezoně zajistil titul Mistra ČR Vít Kutal ze Zlína.

I přesto, že Vítek jel první, a tedy čistil trať, nedal nikomu šanci a zvítězil s náskokem téměř 15 sekund před vycházející hvězdou Šimonem Večerkou. Na startu se tentokrát sešlo 41 závodníků, na které čekalo osm náročných rychlostních zkoušek. Pojďme si přiblížit průběh závodu podrobně.

RZ1: Jako tradičně v letošní sezóně vítězí v úvodní rychlostní zkoušce Vít Kutal a ujímá se vedení. Skvěle mu však sekunduje Šimon Večerka, který ztratil něco přes sekundu. Třetí místo zajíždí loňský Mistr republiky Martin Čejchan.

RZ2: Pouhých sedm setin sekundy je rozdíl ve druhé zkoušce mezi prvním Šimonem Večerkou a druhým Vítem Kutalem. Celkově vede stále Vítek o 1,1 sekundy. Třetí je opět Martin Čejchan a čtvrtý znovu Petr Pavlát, který zároveň vede kategorii seniorů. V žákovské kategorii je na tom zatím nejlépe Ayrton Alex Pavlát, když favorit Jakub Mudřík první RZ dojížděl s velkou ztrátou jen s pohonem zadní nápravy. Po RZ2 je přeskupení.

RZ3: Třetí zkouška se stala opět kořistí Vítka Kutala. Druhému Šimonu Večerkovi nadělil bezmála čtyři sekundy a třetímu Martinu Čejchanovi více než šest vteřin. Čtvrtým časem se blýsknul Jan Brich a poskočil na průběžné sedmé místo. Jeden z favoritů Victor Trnka se od začátku potýká s problémy s diferenciálem a propadá se až na desáté místo.

RZ4: První polovinu závodu uzavírá nejlepším časem znovu Vít Kutal a přidává ke svému náskoku dalších 2 sekundy. Další pořadí v RZ i celkově je jako přes kopírák, druhý Šimon Večerka, třetí Martin Čejchan a čtvrtý Petr Pavlát. V kategorii 1 vede Ondra Rada. Poukaz na odběr zboží v hodnotě 700 Kč od firmy MZ-Racing vyhrává Michal Bouchner.

RZ5: Na setinu shodný čas zajeli v pátém testu Vítek Kutal a Šimon Večerka. Mezi nimi se zřejmě rozhodne o dnešním vítězi. Zatím za delší konec provazu tahá prvně jmenovaný, který vede s náskokem sedm sekund. Třetí čas zajel po opravě diferenciálu Victor Trnka a pomalu se prokousává dopředu. Aleš Čejchan má problém se spojovací tyčí řízení.

RZ6: První dílčí vítězství zaznamenává Martin Čejchan. Na předních příčkách se ale nic nemění. Vítek Kutal si upevňuje druhým místem průběžné vedení. Čtvrtý čas posunul Victora Trnku už na šesté místo. Naopak přetržený řemínek náhonu znamená citelný propad pro dosud hezky jedoucího Aleše Horáka. Mezi nejmladšími se prodral do čela kategorie mocně finišující Jakub Mudřík.

RZ7: Předposlední zkoušku opanoval znovu Vítek Kutal a navýšil odstup na druhého Šimona Večerku o další tři sekundy. Třetí příčka v cíli RZ znamená posun na průběžnou pátou příčku pro Victora Trnku. Čtvrtý je stále s rezervou Petr Pavlát.

RZ8: Závěrečná Powerstage se stala pohromou mnoha závodníků. Aleš Horák po předchozích technických problémech ani nevystartoval, po třech kolech dojel do cíle Honza Brich. Na čele ale k žádnému dramatu nedošlo a Vítek Kutal si dojel nejen pro bonusových 8 bodů z Powerstage, ale čtvrtým vítězstvím v sezóně s předstihem vybojoval i titul Mistra České republiky pro rok 2019. Druhé místo v RZ i v celém závodě patří Šimonu Večerkovi, který je zároveň vítězem kategorie 2. Třetí v RZ i celkově je Martin Čejchan. Bramborovou medaili za celkové pořadí, ale zlato v kategorii 4 získává Petr Pavlát. Mezi nejmladšími první místo vybojoval Jakub Mudřík. O absolutním titulu MČR RC rally 4WD je tedy letos již rozhodnuto. O další příčky svedou závodníci souboje na posledním závodě 4WD v Třemošné u Plzně 28. září.

Bližší informace najdete na webu mcrrcrally.cz a na facebook.com/mcrrcrally.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!