Peníze pro ukrajinský fotbal končily u šéfa Dynama Kyjev, UEFA je omylem posílala na účet jeho firmy

Evropská fotbalová unie pravděpodobně omylem posílala sedmnáct let peníze určené pro ukrajinský fotbal na účet firmy ovládané šéfem Dynama Kyjev Ihorem Surkisem. Uvedl to německý magazín Der Spiegel s odvoláním na připravovanou knihu „Football Leaks 2“, která čerpá z úniku informací ze zákulisí evropského fotbalu.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ihor Surkis (vlevo) na fotce z roku 2012 s tehdejším koučem Dynama Kyjev Olegem Blochinem.

Ihor Surkis (vlevo) na fotce z roku 2012 s tehdejším koučem Dynama Kyjev Olegem Blochinem. | Foto: Anatolii Stepanov | Zdroj: Reuters

V letech 1999 až 2016 UEFA podle tohoto zdroje převedla 380 milionů eur, tedy bezmála deset miliard korun, na účet Newport Management Limited, společnosti se sídlem v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech, kterou ovládá Ihor Surkis. Šéf Dynama z tohoto účtu financoval přestupy i výplaty hráčům kyjevského klubu.

‚Fotbal je pro nás všechno.‘ Kosovo hraje mezinárodní soutěže teprve tři roky, fotbalem ale žije

Číst článek

Přitom tyto peníze byly primárně určeny na školení rozhodčích, výstavbu stadionů, boj proti rasismu a redistribuci bonusů z evropských soutěží ukrajinským týmům. Až od května 2017 jsou peníze posílány na svazový účet na Ukrajině.

UEFA tuto informaci potvrdila, ale uvedla, že při vyšetřování nebylo zjištěno žádné zjevné porušení pravidel úředníky ukrajinského svazu nebo UEFA. Dynamo Kyjev odmítlo obvinění ze zneužití prostředků UEFA jako neopodstatněné a manipulativní.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme