Opravené schodiště v Hradci Králové: Hudba na výběr i výstraha vandalům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Opravené schodiště v Hradci Králové: Hudba na výběr i výstraha vandalům!

Spodní vstup do schodiště Bono Publico.
Spodní vstup do schodiště Bono Publico. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Do tónů téměř 40 skladeb se mohou nově zaposlouchat lidé při průchodu empírovým schodištěm Bono Publico spojujícím historickou částí Hradce Králové a zbytek města. 

Sedmdesátistupňové kryté schodiště je kulturní památkou. Dva roky bylo zavřené kvůli opravám. Ty byly nutné především kvůli padající omítce a vlhkosti, která způsobovala propad schodů. Za 26 milionů se schodiště dočkalo i moderních prvků. Je zde například možnost navolit si na panelu s tlačítky u spodního vchodu skladbu, která chodce při průchodu doprovodí, dokud někdo nenavolí jinou. 

Odhalí vandaly

Schodiště sleduje kamerový systém napojený na městskou policii. „Ta má možnost i hlasového výstupu směrem k vandalovi. Prostřednictvím reproduktorů bude možné výtržníka upozornit, že se dopouští trestné činnosti, a vyzvat ho k jejímu okamžitému ukončení. Díky kamerám bude snazší pachatele odhalit,“ uvedl ředitel městské policie Miroslav Hloušek.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.