Bude zapotřebí génia, aby rozluštil těchto 25 zašifrovaných zpráv. Musí existovat důvod, proč nikdy nebyly rozluštěny. Člověk je inteligentní bytostí, ale věřte tomu nebo ne, existuje spoustu záhad, které zůstávají nevyřešené. Přinášíme 25 dobře známých šifer, které nebyly nikdy zcela rozluštěny.  

Baconova šifra

Sir Francis Bacon byl známý vytvořením a používáním tzv. Baconovy šifry ve svých literárních dílech. Je to právě sir Bacon, jenž je podezřelý z autorství Shakespearových her. Existují spekulace, že je jeho šifra k nalezení právě i v nich.

Šifra Bellaso

Italský kryptolog ze 16. století je zodpovědný za mnoho technik, které se dodnes používají.

Šifra Blitz

Objevena během druhé světové války ve sklepě ve východním Londýně ukázala přes 50 kaligrafických symbolů.

Navajo

Opět za druhé světové války používali Spojenci jazyk indiánů Navajo za účely tajné komunikace. Navajo je jeden z nejtěžších jazyků na světě a problém mu rozumět mají i rodilí mluvčí. Nikdy nebyl zcela rozluštěn a hrál významnou roli ve vítězství Spojenců.

Nápis v Shugborough

O-U-O-S-V-A-V-V.  Tato písmena jsou vyrytá na památníku v Shugborough, Stafforshire, Anglie. Dodnes nikdo nepřišel na to, co znamenají.

Chaošifra

Technicky už není nerozluštitelná, protože ji rozluštil algoritmus, ale bez něho to předtím nikdo nedokázal. Tato šifra byla zveřejněna J. F. Byrnem v jeho autobiografii.

Šifra McCormicka

V r. 1999 bylo nalezeno rozkládající se tělo 41letého Rickyho McCormicka na poli v Missouri. Měl tuto zakódovanou šifru ve své kapse. FBI požádala dokonce i veřejnost, aby záhadu pomohla vyluštit.

„Taman Shud“

1.12.1948 bylo v jižní Austrálii vyplaveno na pláž tělo muže, k jehož identifikaci vedla pouze tyto dvě slova. V perštině znamenají „ukončený“. Šlo o přímý odkaz ke knize “The Rubaiyat of Omar Khayyam“, která byla nalezena na zadním sedadle auta, jenž bylo nedaleko pláže. Bylo tam pár numerických kódů, které nebyly nikdy dekódovány.

Rohoncký kodex

Pojmenovaný podle města Rohonc v západním Maďarsku, tento rukopis je napsán neznámým jazykem.

Proto – Elamite

Nápis pocházející z r. 2900 př.n.l. v dnešním Iránu je dodnes nerozluštěn.

Vinča

O souboru symbolů, které pocházejí z let 6000 – 45000 př.n.l., se dodnes neví, co představuje.

Rongo Rongo na Velikonočních ostrovech

V r. 1868 byly na Velikonočních ostrovech poprvé objeveny tabulky s neznámými hieroglyfy.

Holubí šifra

Nevyřešená válečná zpráva, kterou našel muž připevněnou k holubovi zapadlém v komíně v Surrey, Anglie.

 

Enigma

Populární mechanizmus používaný Němci za druhé světové války, z něhož vyšly zprávy, z kterých stále část není rozluštěna.

Šifra Richarda Feynmana

Profesor Richard Feynman dostal od jiných vědců z Los Alamos 3 příklady kódů, vyřešil pouze jeden z nich.

 

 

Písmo Indus

Na pozůstatcích po civilizaci, která žila v období 2600 – 1800 př.n.l. v údolí Indus, se našlo přes 400 znaků, které dodnes nedávají smysl.  

Čínská šifra

Gold Bar V r. 1993 bylo generálu Wangovi v Šanghaji vyrobeno 7 zlatých tabulek, které obsahují obrázky, starověké čínské písmo a kryptogramy napsané latinkou.  

 

Disk Phaistos

Kulatý předmět objevený v 19.st. na Krétě obsahuje přes 45 odlišných symbolů, kterým pořád nikdo nerozumí. Nejspíš jde o lineární písmo A.  

 

Lineární písmo A

Zatímco lineární písmo B bylo v 50.letech rozluštěno, A zůstává zakryté tajemstvím.

Šifra D’Agapeyeff Alexander

D’Agapeyeff napsal v r.1939 elementární knihu o kryptografii. V prvním vydání uvedl šifru, která nebyla nikdy rozluštěna. Sám Alexander totiž připustil, že ji zapomněl.  

 

Šifra Dorabella

V r. 1897 napsal skladatel Edward Elgar zašifrovanou zprávu své přítelkyni slečně Doře Penny. Dodnes není rozluštěna.

 

Kryptos

V 90 . letech byla před sídlem CIA postavena socha se 4 zašifrovanými sekcemi jako výzva zaměstnancům. Dodnes byly rozšifrovány pouze 3.

 

Šifra Zodiac Killera

Mezi léty 1966 – 1974 poslal sériový vrah Zodiac Killer přes 20 zpráv policii. Pár jich zůstalo nerozluštěných.

 

Rukopis Voynich

Jeho stáří se odhaduje na 600 let. Obsahuje 232 stránek neidentifikovatelných rostlin a lidí a je psán neznámým jazykem.

 

Šifra Beale

Anonymně  vydaná šifra 3 zpráv byla publikována v r. 1885 ve Virginii. Celek měl dovést rozluštitele k pokladu zakopaném mužem jménem Beale. Bylo vyřešena pouze 1 ze 3.