Hlavní obsah

Podle bývalých hvězd je Berdych nedoceněn. Měl fantastickou kariéru, shodují se

Praha

Byl čtvrtým hráčem světa, dokázal porazit Rogera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Djokoviče, avšak titulu z grandslamu se Tomáš Berdych nedočkal. Teď se jeho kariéra pomalu uzavírá a bývalé hvězdy se shodují, že český tenista patřil rozhodně k těm nejlepším, avšak hrál ve špatné době a nebyl dostatečně doceněn.

Foto: Jerry Lai, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych v akci na US Open.

Článek

Když se na začátku letošní sezony vracel po zranění, vypadalo to, že se Tomáš Berdych dostal zase do skvělé formy. Hned na prvním turnaji v Dauhá si zahrál finále, na Australian Open osmifinále a v Montpellier semifinále. Po vypadnutí v úvodním kole v Indian Wells se však český tenista odhlásil z Miami. Bolavá záda se zase ozvala.

Vrátil se až ve Wimbledonu, avšak tam nepřešel přes první kolo. Chtěl se dát pořádně do kupy na US Open, a tak zrušil svou účast na několika amerických turnajích. Ale ani tady to nedopadlo podle jeho představ. Berdych vypadl v úvodním kole s mladičkým Američanem Jensonem Brooksbym po setech 1:6, 6:2, 4:6 a 4:6.

Kvůli bolestem kyčle se nemohl po kurtu pořádně pohybovat a po utkání připustil, že se blíží jeho odchod do důchodu. Loučit se tak bude jeden z nejlepších tenistů na světě, který dokázal porazit i ty největší hvězdy, avšak nikdy nevyhrál grandslam. „Bojovník, nebezpečný hráč s výborným servisem, bekhendem i forhendem,“ ocenil Berdycha bývalý tenista Alex Corretja, vítěz Turnaje mistrů na webu tennisworldusa.org.

„Když byl v pořádku, vždycky jste věděli, že se na grandslamu dostane minimálně do čtvrtfinále. Odehrál tolik zápasů na nejvyšší úrovni. To si zřejmě vybralo svou daň, a proto ho trápí záda. V každém případě to ale byla úžasná kariéra,“ uvedl Corretja. Podobně se již před časem vyjádřil i Mats Wilander.

Bývalá světová jednička prohlásila, že Berdych je nejlepším hráčem bez grandslamu ze své generace. Podle něj působil ve špatné době, a kdyby hrál v jiné, nějaký by nejspíš měl. Osminásobného grandslamového vítěze Ivana Lendla štve, že Berdych je nedoceněn. „Je na něm, aby se rozhodl, jestli má smysl objíždět turnaje a nebýt v desítce.“

Musí se zamyslet nad tím, zda je ještě schopen vyhrát grandslam. Česká média ho nejspíš nedocenila. V zemi, která dala světu Drobného, Kodeše, Navrátilovou, nebo mě, to máte těžké. Ale mezi tenisty má Tomáš velké jméno, vždyť toho tolik dokázal,“ dodal legendární hráč i kouč.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík