7. září 2019 • 16:50

Kosovo – Česko 2:1. Komplikace v boji o EURO, soupeř předvedl obrat

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté prohráli ve čtvrtém z osmi utkání kvalifikace mistrovství Evropy v přímém souboji o druhé místo ve skupině v Kosovu 1:2 a zkomplikovali si boj o postup na šampionát. Reprezentanty v Prištině poslal v 16. minutě do vedení Patrik Schick, ale za čtyři minuty srovnal Vedat Muriqi a v 66. minutě otočil stav Mërgim Vojvoda.



Góly

Domácí: 20. Muriqi, 66. Vojvoda

Hosté: 16. Schick

Sestavy

Domácí: Muric – Vojvoda, Rrahmani, Aliti, Hadergjonaj – Voca, Halimi (87. Raškaj) – Žegrova (56. Muslija), Celina, Rašani (51. Valon Beriša) – Muriqi.

Hosté: Vaclík – Kadeřábek, Čelůstka, Suchý, Bořil – Darida, T. Souček – Masopust (80. Doležal), Král (72. Hušbauer), Jankto – Schick (61. Krmenčík).

Náhradníci

Domácí: Ujkani, Bekaj, Drešević, Raškaj, Hasani, Muslija, Beriša, Paqarada, Kryeziu, Nuhiu, Beriša

Hosté: Koubek, Pavlenka, Brabec, Coufal, Simič, Krejčí, Kalvach, Novák, Kopic, Krmenčík, Doležal, Hušbauer

Karty

Domácí: Muriqi

Hosté: Čelůstka, Masopust

Rozhodčí

Makkelie – Diks, Steegstra

Stadion

Stadiumi Fadil Vokrri, Priština

Český tým nenavázal na červnové domácí výhry nad Bulharskem a Černou Horou a po polovině skupiny se s bilancí dvou vítězství a dvou proher propadl na nepostupové třetí místo o dva body za Kosovo. Reprezentanti mají stejně bodů jako Anglie, která ale odehrála o dvě utkání méně. V dalším duelu český celek změří v úterý v Podgorici síly s Černou Horou.

Kosovo, které po vyhlášení nezávislosti v roce 2008 hraje oficiální mezistátní zápasy teprve pět let, protáhlo svoji neporazitelnost už na 15 utkání. Na šampionát projdou první dva týmy skupiny.

Na zaplněném stadionu v Prištině pro 13.500 diváků panovala velmi bouřlivá a místy až nenávistná atmosféra. Domácí příznivci pískali při české hymně a stejně v úvodu doprovázeli i každý kontakt hostů s míčem.

Komplikace v boji o EURO. Reprezentace prohrála v Kosovu, soupeř otočil zápas
Video se připravuje ...

Český celek začal aktivněji. V páté minutě ještě pálil Darida jen do domácího gólmana, ale v 16. minutě už reprezentanti vedli. Darida našel před vápnem Jankta, který ve skluzu posunul do pokutového území na nabíhajícího Schicka a ten z první poslal balon k tyči. Čerstvá posila Lipska skórovala počtvrté v posledních třech zápasech za národní tým.

Z vedení se ale český celek radoval jen čtyři minuty. Po ztrátě ve středu pole vyrazil po levé straně do brejku Rashani, přihrál před branku na Muriqiho, jenž přetlačil Suchého a srovnal. Kosované ožili a ve 24. minutě mohli otočit stav, kdyby Rrahmani po centru nehlavičkoval vedle.

Ve 32. minutě neproměnil velkou šanci Schick. Český útočník po chybě v kosovské defenzivě postupoval do brejku, a přestože měl vedle sebe spoluhráče, zvolil střelu, kterou brankář Muric vytáhl. Chvíli před pauzou zahrál volejbalově rukou Muriqi a mohl být rád, že od nizozemského rozhodčího Makkelieho nedostal druhou žlutou kartu.

Hned po pauze se prosmýkl do vápna Masopust, Schick ale jeho přihrávku netrefil a míč odkopl bránící Hadergjonaj. Kosovo, které teprve od roku 2016 hraje soutěžní zápasy, po hodině hry znovu zahrozilo ze vzduchu. Na roh si naskočil Rrahmani a Vaclík u tyče s vypětím sil vytáhl balon mimo.

V 66. minutě už hosté inkasovali. Střídající Valon Berisha rozehrál další rohový kop po zemi do vápna a trestuhodně volný Vojvoda skákavou střelou k tyči zaznamenal první reprezentační gól.

Český celek se v závěru mocně tlačil za vyrovnáním. Střelu střídajícího Krmenčíka ale v 82. minutě vykopl z prázdné branky obránce, poté hostující útočník promáchl a Doležalův pokus vytáhl Muric.

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Anglie 8 7 0 1 37:6 21
2. Česko 8 5 0 3 13:11 15
3. Kosovo 8 3 2 3 13:16 11
4. Bulharsko 8 1 3 4 6:17 6
5. Černá Hora 8 0 3 5 3:22 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud