7. září 2019 • 18:15

Brokař Lipták bere zlato z mistrovství Evropy! Triumf mu vynesl účast na OH

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Střelec Jiří Lipták se stal v Lonatu mistrem Evropy v disciplíně trap a první triumf na velké akci v kariéře mu navíc vynesl účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu. Sedmatřicetiletý brokař v Itálii vyhrál už kvalifikaci a ve finále zvítězil o dva zásahy před Britem Aaronem Headingem.



Lipták na ME zkompletoval medailovou sbírku. Z kontinentálního šampionátu už měl stříbro a dva bronzy včetně toho loňského z Leobersdorfu. Dvakrát třetí byl i na mistrovství světa, vyhrát dosud dokázal "pouze" dva závody Světového poháru.

Česká střelba má nyní pět účastnických míst pro Tokio a druhé v disciplíně trap. To první vybojoval na Evropských hrách v Minsku David Kostelecký. Olympijský vítěz z Pekingu 2008 soutěž v Lonatu nedokončil, zbylý český reprezentant Vladimír Štěpán obsadil 34. místo.

Lipták z pěti kvalifikačních položek čtyři odstřílel bezchybně, v druhé ale třikrát minul, přesto si pak v rozstřelu se Slovákem Mariánem Kovačócym zajistil dílčí triumf. Ze šesti finalistů pouze olympijský vítěz Josip Glasnovič z Chorvatska nebojoval o Tokio, protože už uspěl dříve.

Lipták ve finále trefil 46 z 50 terčů, Heading udělal dvě chyby navíc v posledních šesti kolech. Nejsmutnějším medailistou byl letošní vicemistr světa Mauro de Filippis z Itálie, který ve finále nejdéle držel stoprocentní úspěšnost, ale nakonec na něj olympijská kvóta nezbyla. Glasnovič byl čtvrtý.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud