Brokař Lipták si na mistrovství Evropy vystřílel zlatou medaili i účast na olympiádě

Střelec Jiří Lipták se stal v Lonatu mistrem Evropy v disciplíně trap a první triumf na velké akci v kariéře mu navíc vynesl účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu. Sedmatřicetiletý brokař v Itálii vyhrál už kvalifikaci a ve finále zvítězil o dva zásahy před Britem Aaronem Headingem.

Lonato (Itálie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Lipták a David Kostelecký

Jiří Lipták a David Kostelecký | Foto: Michal Jurman

Lipták na ME zkompletoval medailovou sbírku. Z kontinentálního šampionátu už měl stříbro a dva bronzy včetně toho loňského z Leobersdorfu. Dvakrát třetí byl i na mistrovství světa, vyhrát dosud dokázal „pouze“ dva závody Světového poháru.

‚Náš sport to potřebuje.‘ Střelci získali na Evropských hrách většinu z 11 českých medailí

Číst článek

Česká střelba má nyní pět účastnických míst pro Tokio a druhé v disciplíně trap. To první vybojoval na Evropských hrách v Minsku David Kostelecký. Olympijský vítěz z Pekingu 2008 soutěž v Lonatu nedokončil, zbylý český reprezentant Vladimír Štěpán obsadil 34. místo.

Lipták z pěti kvalifikačních položek čtyři odstřílel bezchybně, v druhé ale třikrát minul, přesto si pak v rozstřelu se Slovákem Mariánem Kovačócym zajistil dílčí triumf. Ze šesti finalistů pouze olympijský vítěz Josip Glasnovič z Chorvatska nebojoval o Tokio, protože už uspěl dříve.

Lipták ve finále trefil 46 z 50 terčů, Heading udělal dvě chyby navíc v posledních šesti kolech. Nejsmutnějším medailistou byl letošní vicemistr světa Mauro de Filippis z Itálie, který ve finále nejdéle držel stoprocentní úspěšnost, ale nakonec na něj olympijská kvóta nezbyla. Glasnovič byl čtvrtý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme