Hlavní obsah

Ptačí ráj u Hlučína sužují ohňostroje

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlučín

Kozmické ptačí louky, které jsou jednou z nejzajímavějších přírodních lokalit ve Slezsku a zároveň ukázkou příkladné péče o krajinu, sužují časté letní ohňostroje. Sotva utichl ohňostroj v nedalekých Kravařích, který ukončil zdejší odpust, uspořádalo město Hlučín na opačné straně oblasti třídenní akci Festival ohňostrojů. Ornitologové, kteří se o ptačí oblast starají, časté ohňostroje kritizují.

Foto: Aleš Honus, Právo

Festival ohňostrojů přinesl krásnou podívanou, ochránci přírody z něj ale radost nemají.

Článek

Město Hlučín do příštích let na základě kritiky zvažuje jejich omezení.

Na Festival ohňostrojů dorazily o víkendu k Hlučínskému jezeru tisíce lidí z širokého okolí. Krásná podívaná má ale i svou stinnou stránku, a to hlavně kvůli situování na břehu zdejšího jezera v těsném sousedství Kozmických ptačích luk, které jsou označovány za jedinečný příklad skloubení šetrného hospodaření a péče o krajinu.

Soustava nivních luk se nachází mezi Ostravou a Opavou. Mezi ptáky, které zde je možné zahlédnout, jsou i vzácné druhy včetně volavky bílé, orla mořského, čápa černého či moudivláčka lužního. Před několika lety zde byla za podpory dotačních fondů vybudovaná i ptačí pozorovatelna, která láká turisty z širokého okolí.

Pořádání Festivalu ohňostrojů ve vzdálenosti zhruba jednoho a půl kilometru od této pozorovatelny je pro mnoho lidí nepochopitelné. „Je to katastrofa, nejde jen o Kozmické ptačí louky, ale i o rybníky, které jsou v okolí, hnízdí tam i orel mořský nebo labutě,“ řekla Marie Slabejová ze společnosti Semix Pluso, která se o lokalitu stará.

Naráží do pilířů i elektrických drátů

Ornitolog Petr Orel, který působí ve Záchranné stanici živočichů v Bartošovicích, potvrzuje, že ohňostroje jsou pro ptáky ohrožující faktor.

„Mohu potvrdit, že zejména v souvislosti s novoročními ohňostroji jsme tady měli za posledních několik let desítky zraněných ptáků, hlavně labutí. Z doby nálezu a z charakteru úrazu šlo dovodit, že se pták splašil a narazil do elektrických drátů nebo do mostního pilíře či jiného objektu. I proto nejsem přítelem takové zábavy. A blízkosti ptačí rezervace, kde se lidé snaží ptačí populaci chránit, by to nemělo být vůbec,“ řekl Orel.

Festival ohňostrojů přitom finančně podporuje město Hlučín, víkendová akce byla už čtvrtým rokem součástí Hlučínského krmáše, pořádaného příspěvkovou organizací Sport a kultura Hlučín. Starosta Pavel Paschek nechtěl výši podpory komentovat. Řekl ale, že si je problému vědom.

„Stále více vnímáme tlak veřejnosti na ekologizaci, proto jsme už loni požádali akreditovanou laboratoř, aby změřila vliv explozí na životní prostředí, a výsledkem bylo to, že jsme se vešli do veškerých norem. Nicméně po letošním ročníku se rada bude zabývat otázkou, jak festival upravit do jiného formátu,“ řekl starosta. Dodal, že v úvahu přichází alternativa v podobě laserové produkce nebo barevé vodní show. „Určitě si sedneme a řekneme si, jak pokračovat,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám