Okolo Británie: Úvodní etapu získal Groenewegen

nabor

Dylan Groenewegen (Team Jumbo-Visma) ovládl úvodní etapu šestnáctého ročníku Tour of Britain. Za sebou nechal italské protivníky, druhého Davida Cimolaie (Israel Cycling Academy) a třetího Mattea Trentina (Mitchelton-Scott).

První etapa vedla z největšího města Skotska Glasgow do Kirkcudbrightu, který leží téměř na okraji Skotska u řeky River Dee, jenž ústí do stejnojmenného zálivu. Celkem na jezdce čekalo 201,5 kilometru.

Na počátku odjela šestice jezdců: Jacob Scott (Swift Carbon ProCycling), Dries de Bondt (Correndon-Circus), Rory Townsend (Canyon DHB), James Fouche (Wiggins), Conor Dunne (Israel Cycling Academy) a Gediminas Bagdonas (AG2R La Mondiale).

Dunne se z úniku poměrně brzy vrátil zpátky do balíku. Na čele vládla stáj Jumbo-Visma a nechávala uprchlíky ujet víc než o minutu.

Celý únik byl pohlcen přibližně 7 kilometrů před cílem. Nejvíce bodů do vrchařské soutěže měl na svém kontě Jacob Scott a zítra vyjede v dresu nejlepšího vrchaře.

Do závěrečného kilometru vletěla na čele stáj Mitchelton-Scott. Matteo Trentin se držel na druhém místě, za ním Groenewegen. Když se Trentinův kolega odpojil, zbývalo do cíle asi 300 metrů. Trentin vedl jen chvílí, pak se před něj protáhl právě Groenewegen, který protnul cílovou pásku jako první. V posledních metrech se ještě před Trentina dostal David Cimolai.

1. etapa odstartuje 1.1.1970 z . dlouhá km startuje v 10:30. Předpokládaný dojezd je v 17:25.