Bruni je sjezdovým králem. K titulu MS přidal i vítězství v SP 2019

Finále sjezdového SP mělo v obou hlavních kategoriích napínavý náboj. Bylo to další parádní představení Francouzů...

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený
Bruni je sjezdovým králem. K titulu MS přidal i vítězství v SP 2019


I sjezdaři měli své velké finále Světového poháru v americkém středisku Snowshoe v Západní Virginii a stálo před nimi velké drama. O celkovém vítězi totiž nebylo ani po sedmi odjetých závodech rozhodnuto, a tak se letos už po osmé bojovalo opravdu tvrdě. Závod na netradičně šlapavé, přesto technické trati, vyhráli Marine Cabirou (FRA, Scott DH) a Danny Hart (GBR, Madison Saracen), celkovými vítězi se ale stali Tracey Hannah (AUS, Polygon UR) a Loic Bruni (FRA, Specialized Gravity).

Ani tři vítězství v závěrečných třech kolech Světového poháru nestačily Francouzce Cabirou, aby triumfovala i v celkovém hodnocení. Ve Snowshoe předvedla jednoznačně nejlepší jízdu, jako jediná skočila dlouhý transfer do lesa a pak i boule v závěrečném průjezdu lesem. A přes nepříliš vydařenou kvalifikaci zalétla nejrychlejší čas. Jako poslední stála na startu Tracey Hannah, která zajela nejrychlejší kvalifikaci. Právě ona byla dosavadním lídrem SP a aby si trikot udržela, musela zajet do pátého místa. Evidentně svázaná nervozitou a vědomím toho, jak skvěle Cabirou zajela, ztrácela až příliš. Nakonec však dojela na limitním pátém místě a mohla se tak radovat z celkového triumfu. Prvního pro Austrálii!

 
Marine Caribou na svém novém 29" Scott Gambler


Výkon po návratu Belgičana Martina Maese po dopingovém intermezzu stačil na 19. místo

Týden čerstvá majitelka duhového dresu Myriam Nicole (FRA, Commencal Vallnord) ztratila na druhé pozici dvě vteřiny, bronzovou příčku obsadila italská bikerka Veronika Vidman (Insync).

Podobná situace panovala i v závodě mužů. Ve hře o celkové prvenství byl dosavadní lídr Loic Bruni a Amaury Pierron (FRA, Commencal Vallnord). Pokud by Amaury zvítězil, Loic nesměl skončit hůře než třetí.

Zatímco čtyřnásobný mistr světa Superbruni, zajel v kvalifikaci 2. nejrychlejší čas, Amaury se musel vypořádat až s 15. místem. Ve finále tak seděl velmi dlouho v cíli v hot seat potom, co zajel naprosto dokonalou jízdu v čase, který do té doby neměl konkurenci. V tu chvíli byl nejrychlejší o více než pět vteřin. A to vůbec nehrálo do karet Loicu Brunimu. Ten vše sledoval shora a mohl se jen a jen modlit. 

Výborně zajel i domácí borec Charlie Harrison (Trek Factory), na Amauryho ztratil jen 0,9 vteřiny. Pětadvacetiletý Loic byl předposledním na startu, jeho jízda měla pár chyb, ale to prý měl snad každý. Rozhodně nebyly velké. V cíli třetí nejrychlejší čas a nahoře ještě Danny Hart. 


Danny Hart projíždí cílem a rozhoduje o vítězi SP


Loic Bruni nevěří. Hlavu v dlaních má Amaury Pierron, ten už ví...
 

První mezičasy dvojnásobného mistra světa Harta signalizovaly druhé místo, Loic se v tu chvílí v cíli objímal s Amaurym. Vše vypadalo na to, že Amaury bude celkovým vítězem. Jenže brzy osmadvacetiletý Danny zrychlil a dokázal po třech letech zvítězit v závodě SP. V posledním úseku nabral neuvěřitelnou rychlost a karty se opět obrátily. Loic se radoval a Amaury měl hlavu v dlaních.... Ukázalo se, že hlavní trumfy v ruce měl právě Danny Hart, Bruniho a Pierrona tak od celkového prvenství dělilo pouhých 0,65 vteřiny!

"Nechtěl jsem to moc řešit, říkal jsem si, že lepší dnes prostě vyhraje. Ale samozřejmě jsem po celkovém vítězství toužil, dlouho se mi vyhýbalo. Musím strašně poděkovat Dannymu, který zajel neuvěřitelně spodní část trati a já díky němu vyhrál celkově. Já dnes cítil už velký tlak a jsem rád, že je konec sezony. Byla to napínavá sezona, ale unavující být každý závod 100% připraven jak fyzicky, tak i psychicky," nechal se slyšet pětadvacetiletý Bruni, který se tak stal teprve čtvrtým jezdcem historie, který se v jednom roce stal mistrem světa a vítězem Světového poháru.

Do Snowshoe nepřicestoval žádný český sjezdař, v celkovém pořadí bodovali dva: 69. Antonín Král (Cycology) a 94. Stanislav Sehnal (Kellys Factory).


 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Bruni je sjezdovým králem. K titulu MS přidal i vítězství v SP 2019
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárSvětový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude
    Světový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude
  2. TechnikaFotogalerie: GT Fury 2024
    Fotogalerie: GT Fury 2024
  3. PreviewGT Fury 2024 - sjezdařův sen
    GT Fury 2024 - sjezdařův sen
  4. Světový pohárDo startu MS v Táboře zbývají 4 dny, co napovědělo Hoogerheide?
    Do startu MS v Táboře zbývají 4 dny, co napovědělo Hoogerheide?
  5. Světový pohárFinále Světového poháru v cyklokrosu hostí Hoogerheide
    Finále Světového poháru v cyklokrosu hostí Hoogerheide
  6. Ostatní závodyWout van Aert na závěr sezóny vítězí v závodě Světového poháru
    Wout van Aert na závěr sezóny vítězí v závodě Světového poháru

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744