Nesnědená jídla dostanou druhou šanci, restaurace je nabídnou přes aplikaci

  7:06
Neprodalo se, tak skončilo v odpadu. O to, aby podobný osud nestihl i další jídla z restaurací, se snaží Michaela Gregorová, která bojuje proti plýtvání potravinami mobilní aplikací Nesnězeno.

Michaela Gregorová se s nápadem na spotřebování nesnědených jídel inspirovala ve Francii. | foto: archiv Nesnězeno

Podniky, které se k projektu připojí, zařadí do aplikace nabídku zlevněného pokrmu, který by jinak musel putovat do koše. Uživatel následně dostane zprávu na svůj mobil i s fotografií jídla, s cenou před i po slevě a také se objeví informace, jestli si zájemce o výhodnou nabídku může sníst pokrm přímo v restauraci či si ho musí odnést pryč.

Zakladatelka projektu řešení okoukala v Paříži, a než aby čekala, kdy se podobná služba dostane i do Česka, sama nejprve založila na sociálních sítích stránku, na které si ověřila, že zájem o podobnou službu bude i u nás.

Přes facebookovou verzi už Nesnězeno prodalo celkem 6 tisíc jídel. A když se ukázalo, že zájem je, začal vývoj aplikace, která nabízí jídla již dva měsíce. Například během čtvrtka 22. srpna pomohlo Nesnězeno zachránit 117 jídel.

Nyní je v systému zařazeno 78 podniků z metropole. Někteří restauratéři či kavárníci se podle Gregorové zaregistrovali sami od sebe, jiné oslovil některý z takzvaných ambasadorů, tedy spolupracovníků, kteří novou službu podnikům aktivně nabízejí.

První nabídka

Vyhráno ale není, ani když se restaurace do databáze zařadí. Všechny podniky totiž nejsou aktivní, je totiž náročné všem vysvětlit, jak mají aplikaci začít používat. 

„Nejtěžší je vždy dosáhnout toho prvního kroku, tedy aby restauratéři nabídli přes aplikaci své první jídlo. Jakmile se to stane a uvidí, že zadání nabídky trvá jen několik desítek sekund, většinou začnou být hned aktivní,“ upřesňuje zakladatelka projektu a dodává, že aplikace, kterou provozuje, je komerční.

Platby probíhají elektronicky pomocí karty. Již z toho důvodu, že samotný vývoj stál zatím 400 tisíc korun a účet ještě není definitivní, má provozovatelka aplikace provizi z prodejů jídel ve výši dvaceti procent. „Teď jsme tam nastavili nějaký finanční model, abychom nemuseli čerpat žádné dotace a byli soběstační,“ dodává Gregorová, která ale není ani zdaleka jediná z těch, kteří se snaží bojovat s plýtváním potravinami.

„Myslím si, že to řešení, které má Nesnězeno, je dobrým způsobem na prodej přebytků, podobný model funguje již delší dobu i v zahraničí. Předpokládám ale, že bude hodně náročné oslovit restauratéry, aby své jídlo tímto způsobem nabízeli,“ říká Anna Strejcová z organizace Zachraň jídlo.

„My se snažíme hlavně o tom problému plýtvání jídlem vzdělávat. A máme například různé kampaně, které se tomu věnují,“ pokračuje Strejcová. S kolegy se také snaží „paběrkovat“. Jde o sběr v okolí Prahy pro potravinovou banku. Nejen u středočeských zemědělců sbírají plodiny, které neodpovídají estetickým normám supermarketů.

Týká se to například mrkve, cibule, brambor či kedluben a zelí. „A co tímto způsobem získáme, nabízíme do potravinových bank,“ dodává Strejcová. V Zachraň jídlo také pracovníci dokončují knížku s recepty. Vyjde na podzim a budou v ní různé nápady, jak využívat efektivně jídlo doma. I když by se měl každý zamyslet nad plýtváním jídla u sebe, ve skutečnosti jde o problém globálního rozsahu.

Třetina skleníkových plynů

Celosvětová produkce potravin stojí za třetinou skleníkových plynů, které způsobují klimatické změny, a také jde o otázku vyhozených peněz. Podle údajů OSN končí na celém světě v popelnicích ročně víc než miliarda tun jídla – tedy asi třetina všech vyrobených potravin. To odpovídá produkci osmi procent skleníkových plynů. Jen v Evropské unii se ročně vyhodí zhruba 89 milionů tun jídla, problémem se zabývají i různé ekologické organizace.

„Ta čísla o plýtvání musíme rozdělit mezi výrobu, prodejce a spotřebitele. Myslím, že to bude tak 25 kilogramů na jednoho obyvatele. Samozřejmě na venkově si lidé více vaří než v Praze, kde je také hodně rozšířené stravování v restauracích a přijíždí sem hodně lidí za prací či turistů,“ dodává Milan Havel ze sdružení Arnika.

Dopady na produkci skleníkových plynů jsou podle něj u různých potravin odlišné – nejvíc přívětivé k přírodě a životnímu prostředí je podle něj jídlo rostlinného původu, naopak u produkce masa je typický i únik skleníkového plynu metanu.

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

Liška, plody a květiny. V Nuslích vzniká obří mural ke světovému dni astmatu

25. dubna 2024  6:06

V pražských Nuslích poblíž náměstí Bratří Synků mohou lidé obdivovat právě vznikající velkoplošnou...

V době páry i pod vodou. Půlstoletí metra připomene výstava i řada akcí

24. dubna 2024  18:18

Návrhy podzemní dráhy v době páry, metro naplánované první republikou, to současné, ale i podzemka...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

V Černošicích spadlo do bazénku batole, skončilo podchlazené v nemocnici

24. dubna 2024  15:06

V Černošicích spadlo do zahradního bazénku 2,5leté dítě. Na místě zasahovali záchranáři, kteří jej...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...