Jiří Bartoň beseduje o své knize, ale také natočil nový film a má i novou roli v divadle

Jiří Bartoň beseduje o své knize, ale také natočil nový film a má i novou roli v divadle

Tisk

Barton perexJiří Bartoň, který je jedním z autorů Velké knihy herců první republiky a protektorátu, bude besedovat v úterý 10. září v 18 hodin v Knihovně Města Mladé Boleslavi. Kromě toho čekají spisovatele a herce další zajímavé akce a také nové role. Zatímco na jevišti to bude ve hře „O klucích aneb Jsem kuchta!“ postava státního zástupce, v kině se objeví jako Max v novém filmu „Promlčeno“.

 


Zdaleka nikoliv pouze filmografií a stroze rekapitulující životopis pětadvaceti filmových hvězd přináší Velká kniha herců první republiky a protektorátu, kterou Jiří Bartoň připravil s Robertem Rohálem. Publikace se totiž zabývá nepříliš zveřejňovanými skutečnostmi a snaží se jít pod povrch faktů. Odhaluje některé osudové kroky, situace a tajemství jednotlivých osobností a samozřejmě rozebírá jejich dílo a postoje.


Vedle kapitol, zabývajících se dodnes známými umělci jako Jiřinou Štěpničkovou, Věrou Ferbasovou, Karlem Hašlerem, Annou Letenskou, Jaslavem Marvanem a mnohými dalšími, se čtenář seznámí také s osudy pozapomenutých hereček Jarmily Bechyňové nebo Zdeny Kavkové. Velká kniha herců první republiky a protektorátu není encyklopedií, ale ponorem zkoumajícím um, osobnost a charakter filmových herců v kontextu doby, ve které žili a tvořili.

Barton 1


Vedle besed, kterými tuto knihu propaguje už začátku letošního roku prakticky po celém Česku, čeká Jiřího Bartoně bohatý pracovní program. Před pár týdny dotočil scény do nového českého filmu "Promlčeno" (režie Mirek Veselý), kde má roli Maxe. Inspirací k filmovému příběhu je promlčení trestného činu, v tomto případě vraždy. Vedle zmíněného Jiřího Bartoně hrají Karel Roden, Norbert Lichý, Zuzana Bydžovská Vladimír Kratina nebo Sabina Rojková. Premiéra se chystá ke konci roku.


V létě začal herec zkoušet hru německého autora Davida Giesselmanna "O klucích aneb Jsem kuchta!". V režii Romana Urbance půjde o vtipnou, sarkastickou, ironickou, absurdní hru o chování dnešní mládeže, v níž se autor po svém vyrovnává s narůstajícím násilím nudící se mladé generace. Čtyři nebezpeční mladiství kluci z různých sociálních skupin se setkávají s nekompromisní učitelkou a státním zástupcem Aschenbachem, který by je viděl nejradši za mřížemi. Ve vzduchu visí agrese, časová tíseň, ostří nožů, testosteron a horko z ploten...

Barton 2


Jiří Bartoň zde hraje postavu státního zástupce Charlese Maria Aschenbacha. Společně s ním se v inscenaci objeví i Dana Pešková - jako kuchařka Christine - a dalších několik mladých herců Filip Červenka, Aleš Kaizner / Daniel Beroun, Martin Klapil, Darja Pavlovich a Martin Šnajdr. Komedii o třech dějstvích, která byla uvedena v Grips -Theater v Berlí ně, př eložila Anežka Rusevová a premiéry proběhnou 10.  října v Divadle U22  Praha 10 – Uhříněves a 11. října v Divadelním ateliéru ve Strašnicích.


V Brně pak 29. října odehraje dvě představení úspěšné divadelní adaptace slavné knihy „Pan Kaplan má stále třídu rád“ z produkce Divadla Parnas (v úpravě Jiřího S. Richtera a režii Aleše Kučery), kde má titulní roli. Zdramatizovaná kniha amerického humoristy Lea Calvina Rostena, kterou kdysi přeložil Antonín Přidal, slaví úspěchy i na českých jevištích už řadu let.

Barton 3


A aby toho neměl herec a šansoniér náhodou málo, uvede 27. září v lázních Kostelec u Zlína svůj celovečerní recitál Staré filmové melodie, v němž ho doprovází pianistka Marie Drkulová. V komorně laděném programu zazní písničky z českých a dnes už kultovních filmů jako Roztržka, Limonádový Joe, Mučedníci lásky, Začít znova, Ztracená tvář, Žižkovská romance, Lásky mezi kapkami deště nebo Den pro mou lásku. Jen jedna písnička – Modrá zem – je zahraniční provenience a pochází z amerického filmu Půlnoční kovboj.


Foto Robert Rohál


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bublanová: „Hodně vnímám pocity, ať už ty své, tak i ty cizí.“

alzbeta bublanova 200Alžběta Bublanová se narodila 8. dubna 1984 v Brně, vystudovala gymnázium v Tišnově a poté odešla do Prahy, kde úspěšně absolvovala magisterské studium na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Za svou prvotinu, povídkovou sbírku...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jaké jsou Ženy zločinu?

Zeny zlocinu200Kniha Ženy zločinu má podtitul Smrtelně nebezpečné ženy a jejich krvavé stopy v historii a její autorkou je Lucie Bechynková.

 

...

Literatura

Zmrzlinové sedmé nebe zaujme i navnadí

Zmrzlinove nebe 200Působivé a nenáročné letní čtení v podobě knihy Zmrzlinové sedmé nebe od Abby Clementsové nám na český trh přineslo nakladatelství Argo. Co skrývá tato růžovoučká kniha? Nejjednodušší odpovědí je m...

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Oui, šéfe! ... Práci šéfkuchaře nepodceňujme!

oui, sefe! daniel cohemNenáročná francouzská komedie „Oui, šéfe“ svým názvem příliš nesděluje. O co vůbec jde? Jenom z plakátu usoudíme, že asi půjde o gastronomi. Ano, seznámíme se sice se slavným šéfkuchařem Alexandrem Lagardem ...