Benátský festival završil film s Jaggerem. Hraje dealera umění, který iniciuje krádež

Reuters Kultura Reuters, Kultura
8. 9. 2019 12:11
Frontman kapely Rolling Stones, šestasedmdesátiletý Mick Jagger, v poslední den Benátského filmového festivalu vyměnil koncertní pódium za stříbrné plátno. Představil se jako jedna z hvězd závěrečného snímku The Burnt Orange Heresy. Vypráví o podvodném a chamtivém uměleckém kritikovi, který touží po úspěchu a uznání.
Mick Jagger ztvárnil dealera umění, jenž vlastní luxusní vilu u Comského jezera.
Mick Jagger ztvárnil dealera umění, jenž vlastní luxusní vilu u Comského jezera. | Foto: Reuters

Protagonistu Jamese Figuerase, v Miláně žijícího výtvarného kritika, kterého už unavuje přednášet americkým turistům, ztvárnil dánský herec Claes Bang známý z filmu Čtverec nebo televizního seriálu Aféra.

Mick Jagger v Benátkách.
Mick Jagger v Benátkách. | Foto: Reuters

Ve snímku Figueras dostává příležitost od dealera umění Josepha Cassidyho hraného Mickem Jaggerem, který ho pozve do luxusní vily u Comského jezera. A Figuerasovi nabízí, že může udělat interview se slavným introvertním umělcem Jamesem Debneym, jenž ještě nikomu nedal rozhovor. Oplátkou za to však Cassidymu musí přinést některé Debneyho plátno, i kdyby ho měl ukrást.

"Účinkovat ve filmu nebo běhat po pódiu je totéž. Vždycky hrajete. Akorát že to první děláte naživo před lidmi a to druhé ne," řekl Jagger v Benátkách. "Dostal jsem sice tu nejmenší roli ze všech, ale pořád je důležitá."

Zpěvák britských rockerů Rolling Stones si prý natáčení užil. Chválí také scénář, který napsal Američan Scott Smith. "Dlouho nevíte, jestli vám hlavní postavy říkají pravdu, nebo ne. Ten film je částečně právě o tom, co je pravda a jestli věříme lidem, kteří se tváří, že nám nelžou," vypráví Jagger.

Ten už ve filmech účinkoval dřív, například v Představení z roku 1968 nebo v o dva roky mladším Nedu Kellym. Režisér Burnt Orange Heresy, Giuseppe Capotondi, chválí Jaggera jako "nejen úžasnou rockovou hvězdu, ale také úžasného herce".

Snímek, kterým v sobotu večer vyvrcholil letošní 76. ročník Benátského filmového festivalu, vznikl podle stejnojmenné knihy amerického spisovatele Charlese Willeforda, který žil v letech 1919 až 1988. Do češtiny byl před pěti lety přeložen jen jeho román Miami Blues, vydala ho Moba.

Foto: ČTK/AP

"Je to trochu faustovský příběh o moci, zneužívání moci, o ambicích, ale nejvíc asi o pravdě," uvedl v Benátkách jedenapadesátiletý Capotondi, pro něhož jde o jeho druhý celovečerní film. Ten první, Dvojitý čas, vznikl roku 2009.

"Burnt Orange Heresy vypráví o maskách, které si každý den nasazujeme, aby nás okolí přijalo nebo abychom byli úspěšnější. A také o tom, co se stane, když tu masku sundáme," dodal režisér, který se prý thriller snažil natočit trochu v duchu filmu noir a tvorby Alfreda Hitchcocka.

Slavného malíře Debneyho ve filmu ztvárnil Donald Sutherland. "Byl to ten nejlepší scénář, který jsem četl za posledních 20 let," řekl čtyřiaosmdesátiletý Američan. Na postavě umělce se mu líbila "představa někoho, kdo zjistí, že k práci potřebuje jenom sám sebe".

Američanku, jež se ve filmu vyspí s protagonistou Figuerasem a ve skutečnosti možná sleduje úplně jiné cíle, hraje Elizabeth Debicki známá ze seriálu Noční recepční. "Ti dva jsou takové legendy," rozplývala se v Benátkách na dotaz, jaké bylo hrát po boku Jaggera se Sutherlandem. "Všechnu svou energii na vás hned přesměrují. Cítíte se u toho hrozně pohodlně," dodala.

Donald Sutherland při premiéře The Burnt Orange Heresy.
Donald Sutherland při premiéře The Burnt Orange Heresy. | Foto: ČTK/AP

Časopis Screen Daily v neděli zveřejnil recenzi filmu. Ten prý vytváří paralely mezi příběhy, které kunsthistorici vyprávějí lidem o obrazech, a tím, co lidé o sobě vyprávějí druhým.

Snímek se zabývá také tím, jakou roli mají kurátoři v tom, zda umělec prorazí a ovlivní trh, nebo ne. Jenže přestože herci Claes Bang a Elizabeth Debicki se do svých rolí položili, jejich postavy nakonec nepůsobí plnohodnotně a zůstávají uvězněny v čím dál nesmyslnějším příběhu, hodnotí Screen Daily.

Také podle amerického Variety má film slabší rozjezd než to, kam se příběh vyvine. Režisér poněkud promrhal mimořádnou hereckou chemii mezi představiteli hlavních rolí.

Video: Představení filmu The Burnt Orange Heresy v Benátkách

Film The Burnt Orange Heresy byl představen v Benátkách, českého distributora zatím nemá. | Video: La Biennale di Venezia
 

Právě se děje

Další zprávy